Uložili novce u povrtlarstvo, a voda im sve upropastila

Petra Jurilj i njen suprug Franjo u Savskoj ulici u Slavonskom Šamcu žive od samo 100 eura mirovine i proizvodnja rasada povrća im je jedini dodatni prihod. Uložili su unatoč više nego skromnim uvjetima u kojima preživljavaju oko 1000 eura, novcem kojeg dobiju kada prodaju rasadu plaćaju sve ostalo, pa i slivne vode.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 09.04.2013
Međutim, nabujala Sava sve će im uništiti, oboje su očajni.

–I prije je Sava bila visoka, ali do prije 10 godina nije uništavala niti ugrožavala kuće. Sve je počelo otkako su susjedi u odvodni kanal ugradili cijevi i sebi napravili prilaze kućama. Cijevi su više za oko 30 centimetara i kanal više nije u funkciji pa voda nema kuda otići. Žalili smo se načelniku općine, ali je on rekao da nam ne može pomoći, tim što je ponudio da se izradi neka tzv.projektna dokumentacija temeljem kojom bi se ovaj problem riješio. Za to treba novaca i vremena, a mi ga nemamo, voda nam je nadomak kućnog praga–očajan je i susjed Juriljovih Vojislav Nikolić. On kao i drugi mještani Savske ulice strahuju od vode koja im prijeti iz bivših ciglarskih bara. Voda je već poplavila vrtove, došla je nadomak kuća, doslovce izvire u vrtovima iz kojih su morali povaditi povrće i podijeliti susjedima kako bi se barem nešto spasilo. S tim problemom kažu mještani te ulice žive desetak godina.

Načelnik slavonskošamačke općine Đuro Božić zanemaruje sve što se mještanima Savske ulice događa, čak smatra da je to hajka mještana te ulice usmjerena u predizborne svrhe.

– Prošle godine je napravljen projekt izgradnje kanalizacije u Slavonskom Šamcu čijom bi izgradnjom bio riješen i njihov problem. Sada moramo čekati dok ne uđemo u EU kada se očekuje odobrenje početka radova s tim u vezi. Ne mogu sada angažirati bagere da se ljudima prekopaju ulaz u dvorišta, za sve to bi trebalo raditi dodatni projekt koji košta, a i ljudima bi trebalo nadoknaditi štetu-kaže načelnik općine Božić.

Ljudi koje voda ugrožava su u strahu, oni više ne znaju tko je kriv. Hrvatske vode kažu da to nije u njihovoj domeni jer bi o kanalu pored državne ceste zapravo trebale brinuti Hrvatske ceste. –Kako stvari stoje, možemo se nadati samo da će biti još gore jer najavljeni vodeni val od Siska prema Brodu još nije prošao pored Slavonskog Šamca-kaže Vojislav Nikolić.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Upozorenje građanima – ne nasjedajte na lažne nagradne igre ili obavijesti o osvojenim predmetima!

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji