Uključenje izliječenih ovisnika u život "zapinje" zbog predrasuda i stigmatizacije

Služba za javno zdravstvo, zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u srijedu u dvorani Zavoda u Cesarčevoj u Slavonskom Brodu organizirala je tematski stručni sastanak pod naslovom "Resocijalizacija ovisnika-kako povećati učinkovitost programa?".

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 17.04.2019
Uključenje izliječenih ovisnika u život "zapinje" zbog predrasuda i stigmatizacije


 Predavači na navedenu temu bile su Sanja Mikulić, voditeljica Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Jadranka Ivandić Zimić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju na području droga. Na skupu su prezentirani dosadašnji rad i učinci na temu resocijalizacije ovisnika, međusobno povezivanje i suradnja kako bi bivši, sadašnji ali i budući ovisnici nakon izlječenja dobili svoje mjesto u društvu, koje im i pripada.

-Tu smo na poziv Službe u Slavonskom Brodu da bi predstavili aktivnosti na području resocijalizacije i kako ih poboljšati na razini grada i županije. Generalni je zaključak da je hrvatski model tretmana vrlo uspješan i dobar te podržava i uključuje sve europske standarde, ali svakako da ima prostora za napretkom, prvenstveno kada je riječ o boljem nadzoru kod provođenja tzv.supstitucijske terapije. U Slavonskom Brodu i Županiji godišnje stotinjak osoba s problemom ovisnosti prolazi tretman Službe, Brodsko-posavska županija stoji dobro u odnosu na ostale. Proces resocijalizacije ovisnika nije trend, ali je u politikama hrvatskih institucija dosad bio slabije zastupljen nego vani. Od ulaska u EU i u Hrvatskoj se sve više govori i radi na novom pristupu oporavka liječenih ovisnika, tako se nakon uspješne borbe sa svojom ovisnošću osoba ponovno uključuje u zajednicu. To uključenje ne ide uvijek glatko ponajviše zbog predrasuda i stigmatizacije. Naša iskustva su da nema puno poslodavaca koji su spremni zaposliti osobe koje su imale problema s ovisnošću, mada imaju mogućnost korištenja poticaja kroz mjere zapošljavanja. Još uvijek je prisutna ta stigmatizacija s obje strane jer bivši ovisnici ne žele da poslodavci znaju o njihovom problemu iz prošlosti, dok poslodavci nerado pružaju poslovnu priliku i povjerenje takvim osobama-rekla je Sanja Mikulić.

Zadnje vijesti

Deseti dobrotvorni malonogometni turnir na Koloniji: Igramo za Luku!

Slavonski Brod na četvrtom mjestu po smanjenju broja stanovnika

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno