Uključenje izliječenih ovisnika u život "zapinje" zbog predrasuda i stigmatizacije

Služba za javno zdravstvo, zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u srijedu u dvorani Zavoda u Cesarčevoj u Slavonskom Brodu organizirala je tematski stručni sastanak pod naslovom "Resocijalizacija ovisnika-kako povećati učinkovitost programa?".

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 17.04.2019
Uključenje izliječenih ovisnika u život "zapinje" zbog predrasuda i stigmatizacije
 Predavači na navedenu temu bile su Sanja Mikulić, voditeljica Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Jadranka Ivandić Zimić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju na području droga. Na skupu su prezentirani dosadašnji rad i učinci na temu resocijalizacije ovisnika, međusobno povezivanje i suradnja kako bi bivši, sadašnji ali i budući ovisnici nakon izlječenja dobili svoje mjesto u društvu, koje im i pripada.

-Tu smo na poziv Službe u Slavonskom Brodu da bi predstavili aktivnosti na području resocijalizacije i kako ih poboljšati na razini grada i županije. Generalni je zaključak da je hrvatski model tretmana vrlo uspješan i dobar te podržava i uključuje sve europske standarde, ali svakako da ima prostora za napretkom, prvenstveno kada je riječ o boljem nadzoru kod provođenja tzv.supstitucijske terapije. U Slavonskom Brodu i Županiji godišnje stotinjak osoba s problemom ovisnosti prolazi tretman Službe, Brodsko-posavska županija stoji dobro u odnosu na ostale. Proces resocijalizacije ovisnika nije trend, ali je u politikama hrvatskih institucija dosad bio slabije zastupljen nego vani. Od ulaska u EU i u Hrvatskoj se sve više govori i radi na novom pristupu oporavka liječenih ovisnika, tako se nakon uspješne borbe sa svojom ovisnošću osoba ponovno uključuje u zajednicu. To uključenje ne ide uvijek glatko ponajviše zbog predrasuda i stigmatizacije. Naša iskustva su da nema puno poslodavaca koji su spremni zaposliti osobe koje su imale problema s ovisnošću, mada imaju mogućnost korištenja poticaja kroz mjere zapošljavanja. Još uvijek je prisutna ta stigmatizacija s obje strane jer bivši ovisnici ne žele da poslodavci znaju o njihovom problemu iz prošlosti, dok poslodavci nerado pružaju poslovnu priliku i povjerenje takvim osobama-rekla je Sanja Mikulić.

Zadnje vijesti

Otvorene prijave za Donacijsku utrku Lige za borbu protiv raka

Vlak naletio na djevojku koja je prelazila prugu i usmrtio ju

Goli otok – politički logor

SPORT

Kvalifikacija za 2. HNL

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja