Uhićeni pripadnici hrvatskog proljeća

Dogodilo se na današnji dan 11. siječnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.01.2020
Uhićeni pripadnici hrvatskog proljeća
 1842.  Hrvatski intelektualci borili su se za očuvanje hrvatskog identiteta, a svoju su borbu usmjerili na očuvanje hrvatskog jezika. Najveći doprinos dao je Ljudevit Gaj svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavenskog pravopisanja. Austro-ugarski vladar je na današnji dan izdao naredbu kojom se zabranjuje ilirsko ime.

1850. rodio se hrvatski književnik Eugen Kumičić, čije je političko geslo bilo: „Sve za obraz – obraz ni za što“. Brodski zastupnik u Hrvatskom saboru Eugen Kumičić ogorčeno se borio protiv mađarske dominacije. 

1875. umro je jedan od najznačajnijih hrvatskih izumitelja. Ime mu je bilo Ivan Lupis, a izumio je preteču torpeda – nezamjenjivog oružja u pomorskom ratovanju. 

1898. izborni Brodski kotar su činila mjesta Bebrina, Brodski Drenovac, Kaniža, Kobaš, Oriovac, Sibinj, Nova Kapela, Komarica i grad Brod na Savi. Kotar je obuhvaćao oko 20.000 stanovnika od kojih je bilo 673 izbornika. 

1911. rodio se u Bosanskom Brodu Zvonimir Kopač, poznat hrvatski patolog i profesor patološke anatomije na zagrebačkom sveučilištu. Umro je 27. listopada 1965. godine u Rijeci. 

1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.

1923. predano je štrajkašima Tvornice strojeva, vagona i mostova 800 tisuća kruna prikupljenih radničkom solidarnošću cijele Hrvatske. 

1934. kralj Aleksandar i kraljica Marija zaustavili su se na brodskom željezničkom kolodvoru na povratku iz Zagreba. Pozdravilo ih je tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Henrikom Duffekom i senatorom Kovačevićem. 

1946. Enver Hoxha proglasio je Narodnu republiku Albaniju sa sobom kao diktatorom na čelu.

1953. u objavljenom izvješću o stanju zdravlja u brodskoj općini stoji kako je u 1952. godini evidentirano 633 oboljela od sifilisa. 

1953. rodio se u Gundincima Josip Užarević, književni teoretičar. Autor je brojnih znanstvenih radova i stručnih tekstova objavljenih u desetak časopisa. 

1963.  otvoren prvi disko  klub u SAD-u u Los Angelesu.

1972. U ranu zoru na današnji dan uhićeno je deset sudionika Hrvatskog proljeća. Uhićeni su poimence: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, Jozo Ivičević-Bakulić, Ante Glibota, Zvonimir Komarica i Ante Bačić. Bila je to posljedica Titove odluke o ugušenju pokreta, koja je donesena još prethodne godine i zbog koje je veći dio hrvatskog republičkog vodstva već bio uklonjen s položaja. U stanovima uhićenih provedena je premetačina koja je trajala satima, no u kojoj nisu pronađeni dokumenti o zavjeri protiv države. Uhićenici su dovedeni pred sudove, pod optužbama za nacionalizam, kontrarevolucionarstvo i separatizam. Slijedećih dana uhićeni su i drugi pojedinci, a mnogi su ostali bez posla. Veliki broj sudionika Hrvatskog proljeća napustio je zemlju i otišao u emigraciju.

1990. ozakonjeno je višestranačje u Hrvatskoj.

1992. gađan je franjevački samostan na Visovcu.

1995. u Slavonskom Brodu je u 82. godini života umro poznati brodski profesor francuskog i latinskog jezika Vasilije Vaso Obranović. 

2005. dr. Ivan Cindrić - Cindro preminuo 64 godini života u svom obiteljskom domu. Cijeli svoj radni vijek proveo je u brodskoj Općoj bolnici kao specijalist neuropsihijatar.

2015. U drugom krugu šestih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), čime je postala prva žena na funkciji predsjednika Republike Hrvatske.

Rođeni na današnji dan su: Džono Rastić hrvatski pjesnik (1755.), Albert Hofmann, švicarski kemičar (1906.), Mato Ergović, hrvatski glumac (1927.), američka glumica Sela Ward (1956.), Mia Begović, hrvatska glumica (1963.), njemački nogometaš Jens Nowotny (1974.), Miho Bošković, hrvatski vaterpolist (1983.). 

Umrli na današnji dan su: Ivan Lučić, hrvatski povjesničar (1679.), Ivan Vikić, pomorski časnik i izumitelj torpeda (1875.),  Emanule Lasker, svjetski prvak u šahu ( 1941.), Zvonko Lovrenčić, hrvatski etnolog (1990.),  Milutin Butković, glumac (1997.), Miep Gies Nizozemka koja je skrivala  Annu Frank i njenu obitelj (2010.), Arijel-Arik Šaron, izraelski političar (2014.).

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji