Ugovor za Pelješki most

Dogodilo se na današnji dan 23. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 23.04.2020
Ugovor za Pelješki most
 1348. Najviši engleski viteški red – Red podvezice (Order of the Garter) – osnovan je na današnji dan.

1564. Rođen  William Shakespeare, kao treće i najstarije muško dijete od osmero djece. Shakespeare je  najizvođeniji i najslavniji svjetski dramatičar. Među najpopularnijim njegovim djelima su „Romeo i Julija“, „Hamlet“,  „Kralj Lir“, „Machbet“, „Otelo“….

1616. Umro Miguel de Cervantes Saavedre, slavni španjolski književnik. Njegovo najpoznatije djelo – „Don Kihot“ – najvjernije odražava piščevu umjetnički genijalnost pripovijedanja, keriranja dijaloga i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.

1723. u drugoj fazi izgradnje koja je trajala do 1730. objedinjena je jezgra tvrđave u Brodu na Savi s trima ravelinima i hornverkom te završena izgradnja velike barutane i časničke vojarne. Tom fazom izgradnje rukovodio je zapovjednik Ivan Trenk. 

1797. Umro u Cerniku Blaž Tadijnović. Rođen je u Rastušju 1728. Stupio je u klerik u Iloku, a sljedeće godine položio je redovničke franjevačke zavjete. 

1915. rođen je u Brodu na Savi arhitekt Ivo Geršić. Projektirao je stambene zgrade te školske i zdravstvene objekte u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

1925. Književnik, pjesnik i novinar Dragutin Horkić rođen je na današnji dan u Brodu na Savi. Kao novinar i urednik radio je od 1950-1984. na Radio Zagrebu. 

1978. na balkanskom šampionatu u boksu za  juniore do 19 godina održanom u dvorani Klasije u Brodu, vicešampion Balkana postao je Kruno Lojen.

1978. na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u košarci održanom u Brodu, košarkašice Rade Končara osvojile su drugo mjesto u Jugoslaviji izgubivši u finalu od ekipe Crvene zvezde iz Beograda sa 91:61.

1985. Mihail Gorbačov, predsjednik SSSR-a najavio je  „Perestrojku“, niz političkih i ekonomskih promjena u Sovjetskom Savezu.

1985. Coca-Cola je, u želji da se prilagodi dolasku novog doba, promijenila svoju stoljetnu recepturu i na tržište izdala proizvod New Coke.

1993. U općini Gornji Bogičevci za predsjednika vijeća izabran je Slavko Ribarić - HDZ, a potpredsjednik Jadranka Bačić – HDZ. Načelnik općine je Antun Orešić – HDZ, a njegov zamjenik Zlarko Bunjevac – HDZ.

2007. U sedamdeset šestoj godini života umro je u Moskvi Boris Jeljcin, ruski predsjednik i političar.

2013. Otvoren hostel u Velikoj Kopanici kapaciteta 45 ležaja. Vlasnik je Josip Kitanović koji se ugostiteljstvom bavi više od 15 godina. Hostel je nadogradnja restoranu Đeram uz kojega ide i nekoliko soba te obiteljsko poljoprivredno imanje s ribnjakom i konjima.

2016. Preminuo u 78. godini  dr. Mato Vukelić, prvi gradonačelnik  Slavonskog Broda u novijoj hrvatskoj povijesti (1993). Komemoracija  je održana 27. travnja u  Velikoj gradskoj vijećnici  a sahranjen je u rodnom Brodskom Drenovcu. Višestranačko Gradsko vijeće, s gradonačelnikom umjesto dotadašnjeg predsjednika općine, konstituirano je 1993. godine. Tada je nakon 48 godina, za brodskog gradonačelnika izabran upravo  dr. Mato Vukelić.

2018. Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su  ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2.08 milijardi kuna (bez PDV-a). Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.

Rođeni na današnji dan su: Max Planck, njemački fizičar (1858), ruski skladatelj i pijanist, Sergej Sergejevič Prokofjev (1891.), Ivo Lola Ribar, hrvatski političar (1916.), Fadil Hadžić, hrvatski redatelj i scenarist (1922),  Shirly Temple, američka glumica (1928), Roy Orbison, američki pjevač (1936),  Jelena Veljača, hrvatska glumica i spisateljica (1981.).

Umrli na današanji dan su: Vlaho Bukovac, najistaknutiji hrvatski slikar (1922.), Ivo Horvat, hrvatski botaničar (1963.), Bela Horvat,  kazališna glumica (1981), Konstantin Karamanlis, grčki državnik i premijer (1998), Franjo Kajfež, kemijski inženjer i kolekcionar (2004), Boris Nikolajević Jeljcin, bivši predsjednik Ruske federacije (2007), dr. fra Ivo Bagarić, hrvatski teolog i povjesničar (2009.), Jure George Prpić, pjesnik, kritik, povjesničar (2009).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"