Udruge hrvatskih branitelja o Šešeljevoj oslobađajućoj presudi

Udruge hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, razočarane su, ali ne i začuđene oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju.

Autor: bportal | Datum objave: 04.04.2016
Naime, predstavnici udruga danas su u prostorijama HVIDRA-e u Slavonskom Brodu iznijeli svoj stav i osvrt na, kako ističu, licemjerne reakcije čuđenja dijela hrvatskih političara zbog takve presude. Pitaju se, zašto se političari i dalje poigravaju s osjećajima hrvatskih branitelja, i suho zlato bacaju u blato?

"Moramo reći da mi zbog činjenja i nečinjenja dijela hrvatske politike (a samim tim i dijela hrvatskog pravosuđa ) u proteklih petnaestak godina  nismo začuđeni takvom presudom. Vjerujemo da smo svi mi kao promatrači zbivanja  u dubini sebe svjesni da politika ima „debele zasluge“ za djelovanje pojedinih državnih odvjetnika  i sudaca  kako na svjetskoj tako i na državnoj razini. Naravno da ne generaliziramo i pod tim ne mislimo na sve one časne suce i odvjetnike dostojne svoje profesije i rekli bismo i životne misije.

Podsjećamo da je 2002. godine u hrvatskom Saboru  promijenjena rezolucija  istog tog Sabora iz 1999. kojom je osporena nadležnost Haaga nad „Bljeskom“ i „Olujom“.  Činjenica da RH nije  proglasila „ratno stanje“ je nešto što je rezoluciju iz 1999. činilo utemeljenom. Kasnijim odlukama hrvatskih vlasti omogućeno je  Haagu   postati  kreatorom  ispisivanja povijesti na ovim prostorima odgovaralo to nama ili ne.  Željeli smo ući u EU i NATO i to je cijena koju plaćamo gledajući kako globalna politika ovisno o političkom trenutku određuje ispisivanje pojedinih sudskih presuda.

Vojislav Šešelj je iskompleksirana kukavica i huškač koji je, kao produžena ruka Slobodana Miloševića, daleko iza  „prvih crta“ poticao na mržnju i nasilje i zbog toga je  KRIV. To je valjda svima jasno. Ova oslobađajuća presuda još nije pravomoćna  tako da ćemo vidjeti kako će se Haag odrediti u drugom stupnju.

No, nas najviše boli to da se u Hrvatskoj provlači alibi isprika kako je Hrvatska  Haagu prepustila suditi Šešelju i samim tim sebe želi  abolirati od  odgovornosti za nečinjenje pravosuđa po tom i drugim sličnim  pitanjima. Zašto hrvatskoj javnosti nikada nije pojašnjeno pod kojim je okolnostima Vojislav Šešelj početkom devedesetih uhapšen pa pušten od strane hrvatskih vlasti.

Ovim putem želimo pitati nadležne kao i svekoliku hrvatsku javnost, tko je branio hrvatskom pravosuđu u proteklih dva desetljeća učiniti u okviru zakona ono što im je bila sveta dužnost?

A to su svakako  procesuiranje i  presuda odgovornima za masakr 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. 

Zločin i masakriranje Škabrnjanja je nešto također što  još uvijek očekuje pravdu kroz presudu Mladiću i drugima, a paradoks je da Mladić za te zločine nije niti optužen od haškog tribunala.
Brojnost i sustavnost zločina u Vukovaru je zbog nesankcioniranja odgovornih sramota cijele Hrvatske.  U svezi Vukovara pitamo i to: Kako nazvati sustavno ubijanje i transport Vukovaraca u koncentracijske logore u drugu udržavu točnije Srbiju  i  naseljavanje Srba u na taj način ispražnjeni Vukovar?  Je li to GENOCID ili neka nam netko od tih velikih stručnjaka za međunarodno pravo pojasni kako se to uopće može nazvati?

Ilustracije radi, kako je moguće da  sudac  Županijskog suda u Osijeku 24.03.2016. oslobodi „komandanta TO Borovo“ Radenka Alavanju odgovornoga za smrt 71 civila a taj isti sudac nepravomoćno  osudi ( za RH sramotno uhapšenog )  heroja Domovinskog rata general-pukovnika Mladena Kruljca  na godinu i pol za rad jednog vojnog  bagera i dva kamiona. Zbog onemogućenja ustavnih prava na obranu generalu, presuda Kruljcu mu je u potpunosti  i pala na Vrhovnom sudu te vraćena na ponovno suđenje uz potpunu izmjenu cjelokupnog sudskog vijeća. Sve to je medijskim linčom stvorilo negativnu sliku o dotičnom generalu  bez dokazane krivnje i pravomoćne presude, a ne čuvajući njegov dignitet kao hrvatskog branitelja. 
Zašto  PRETVORBENA I PRIVATIZACIJSKA PLJAČKA  HRVATSKE nije riješena na način da pljačkaši imovine RH istu vrate i odgovaraju za otuđenje te imovine kao i za   izrabljivanje hrvatskih radnika i  proizvodnju hrvatske sirotinje što rezultira odlasku hrvatske mladosti trbuhom za kruhom u inozemstvo? Gdje je danas tvornica  znanja „Đuro Đaković“,  dragulj  brodsko-posavske županije?

Najnovija afera sa vojnim zrakoplovima HRZ-a je nešto što se može nazvati VELEIZDAJOM i tko zna što će još isplivati i okarakterizirati se tim imenom. Vidimo da  Vrhovna zapovjednica i ministar obrane već čine ono što je potrebno i u tome im dajemo punu podršku. Isto tako  iz izjava ministra obrane vidljivo je da vojni istražitelji nisu poduzimali ništa u tom smislu već su se bavili benignim stvarima te su štiteći mogući višemilijunski kriminal „ocrnjivali“ druge visoke časnike kako bi ih diskvalificirali.
Kako su se stvorili uvjeti da je u današnjoj Hrvatskoj moguće činiti takve stvari?
Isto tako, kako je moguće da haški tribunal uopće ne spominje prvi  zločin nad Hrvatima u BiH u selu Ravno u općini Trebinje u listopadu 1991.godine što je pravi početak rata u BiH? Ako već haški tribunal to ignorira, zašto hrvatske vlasti šute? 

Uskoro će biti izrečena drugostupanjska presuda haškog tribunala političkim i vojnim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH i obzirom na tu činjenicu pitamo zašto te teme nema u hrvatskim medijima te što hrvatske vlasti čine kako bi zaštitili predstavnike Hrvata iz BiH. Bojimo se da ne čine ništa i strepimo od ishoda buduće presude koja bi se mogla katastrofalno odraziti na nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH. Umjesto da pokažemo svijetu kako smo zaslužni za mir i samostalnost i neovisnost BiH, našim nemarom bismo mogli biti prikazani kao agresor u BiH. I na to smo dužni ukazati radi ustavnih obveza prema  HVO-u tj. našoj braći Hrvatima iz BiH koji su zajedno s nama branili i Republiku Hrvatsku
Ova pitanja kao i mnoga druga, ovom prilikom nepostavljena,  su pitanja na koje mi znamo odgovor, ali od odgovornih u RH zahtjevamo da svojim činjenjem daju odgovor hrvatskoj naciji kroz rješavanje istih.

Mi, hrvatski vojnici  i policajci ( dragovoljci, branitelji  iz Domovinskog rata) smo  kao jedina cjelina u sveukupnom hrvatskom korpusu koja je svoj posao uspješno odradila u novijoj hrvatskoj povijesti  i kao takvi imamo apsolutno pravo i obavezu ukazati na ova pitanja jer u praktičnim odgovorima na njih ovisi kakva će biti naša budućnost i budućnost svih građana Republike Hrvatske .
Gospodo političari zašto se i dalje poigravate sa osjećajima hrvatskih branitelja i suho zlato bacate u blato? OD KUD VAM PRAVO?"
                                                      
 UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA  BRODSKO-POSAVSKE  ŽUPANIJE

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja