Udruga 'Sikirevački motivi' objavila CD izvornih slavonskih pučkih pjesama 'Sikirevci, selo moje'

Još jedan od svijetlih primjera ustrajnog očuvanja kulturne i tradicijske baštine naše Slavonije stiže iz sela Sikirevci. Naime, udruga 'Sikirevački motivi' koja se primarno bavi izradom i promocijom nadaleko poznate sunčane čipke 'motivi', ovih je dana objavila CD s izvornim pučkim pjesmama svoga sela. I to u suradnji sa sikirevačkim pučkim pjevačkim skupinama i tamburašima domaćega KUD-a Sloga.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.02.2020


"Kad su stari svinje žirovali", "Kiša pada rosna trava", "Ovim šorom Jagodo", ... -  samo su neke od izvornih slavonskih pjesama što ih od zaborava sačuvaše raspjevane Sikirevčanke i Sikirevčani – za buduće generacije – na CD-u naslova 'Sikirevci- selo moje', kako glasi i naslovna, autorska pjesma. 

Produkt je to višegodišnje težnje, srčanog rada i ustrajnosti članova udruge 'Sikirevački motivi' i njihovog predsjednika Mate Galovića, entuzijaste i zaljubljenika u tradiciju i svoje selo, koji je i sam pjevač i svirač izvornih slavonskih pjesama. A od ideje do realizacije – prošle su, kaže Mato Galović, četiri godine. Svjetlo dana ugledao je CD s 12 tradicihskih izvornih pjesama, u izvođenju ženske pjevačke skupine Sikirevke, muške pjevačke skupine Sikirevčani i tamburaša KUD-a Sloga. 
 
CD je sniman u studiju Rockoko, u Strizivojni, u produkciji njegovog vlasnika, vrsnog glazbenog znalca i producenta Tihomira Ivanetića. Za njega je ovaj CD profesionalni uradak, što potvrđuje i činjenica da je izdavač 'Croatia Records'. Za izdavača potpisuje se Želimir Babogredac, urednik je Nikola Knežević, a recenzent čuveni glazbeni pedagog iz Slavonskog Broda, maestro Mihael Ferić.
 
Veliku pomoć u ostvarenju ovog projekta  udruzi 'Sikirveački motivi' pružile su Općina Sikirevci i župa sv. Nikole u Sikirevcima. Mladi i uspješan načelnik Josip Nikolić i župnik Stjepan Šumanovac prepoznaju i bezuvjetno podržavaju projekte kojima je cilj očuvanje slavonske tradicijske baštine.
 
Nije ovo ni prvi ni zadnji projekt koji Sikirevčani u svom selu rade i planiraju, sve s ciljem da sačuvaju od zaborava sve one vrijednosti koje su identitet hrvatskoga naroda, Slavonije, Šokadije i života na selu. Udruga 'Sikirevački motivi' ide i dalje s projektima, posebno na tradicji i promociji izrade sunčane čipke motiva. Krajem ožujka očekuje ih nastup na Europskom festivalu čipke u Španjolskoj, ali i na međunarodnim festivalima čipke u Sloveniji i Poljskoj ovog ljeta.
 
 

Zadnje vijesti

Matej Matijević realizirao novi spot za 25. najboljeg EDM producenta na svijetu

169 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Suzana Šarić -put od radijske voditeljice do Immobilienkauffrau

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu