Udomiteljica Melita: Udomiteljstvo preporučujem svim, ali to je 24-satna briga o djetetu koje nije vaše, a smatrate ga svojim

Zakon o udomiteljstvu na snazi punih godinu dana, sve veći broj profesionalnih udomitelja

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.01.2020
 Zakon o udomiteljstvu na snagu je stupio prije godinu dana, i u ovo područje unio brojne promjene. Jedna od njih je i uvođenje mogućnosti bavljenja udomiteljstvom kao zanimanjem, pri čemu udomitelji, za svoj rad, dobivaju i adekvatku financijsku naknadu. S obzirom da broj udomitelja u Hrvatskoj i dalje na zadovoljava potrebe, na ovaj se način udomljavanje dodatno promovira, a pozitivne posljedice vidljive su i u Brodsko-posavskoj županiji.

Povećanje broja udomiteljskih obitelji, poboljšanje kvalitete skrbi, deinstitucionalizacija.. Kada se prije više o godinu dana govorilo o novom Zakonu o udomiteljstvu, to su bile neke od pozitivnih posljedica do kojih je promjena regulative trebala dovesti. Danas, godinu dana kasnije, razloga za optimizam ima. 

"Vidimo da naši udomitelji motiviraju druge na udomiteljstvo i to nam je znak da bi mi mogli povećati broj udomiteljskih obitelji u 2020. godini", kaže Anica Gusak – Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Do povećanja bi moglo doći i zato što se pojedinci sada udomiteljstvom mogu baviti i profesionalno. Zainteresiranih ima i u Brodsko-posavskoj županiji. 

"Ove godine smo propitivali koliko ćemo dobiti profesionalnih udomitelja, njih smo dobili 13 i oni će ostvarivati naknadu kroz plaću i baviti se udomiteljstvo profesionalno. Vide se pomaci, ali to su još uvijeka mali koračići za ono što nama treba", dodaje Gusak – Krajnović.

Takozvani profesionalni udomitelj koji obavlja udomiteljstvo kao zanimanje, ima pravo na  naknadu za rad, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te sva prava za vrijeme nezaposlenosti kao i bilo koja druga zaposlena osoba. 

"Nadam se da ćemo uspjeti animirati širu javnost da je ovo jedna pozitivna stvar, da je zakon dobar te da naravno može biti i bolji. Sigurna sam da će nagodinu broj udomitelja biti veći", istaknula je saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

Na tome radi i Forum za kvalitetno udomiteljstvo, Centri za socijalnu skrb, ali i sami udomitelji, koji, kako navode, u planu imaju i osnivanje prve udruge udomitelja na ovom području.

Problema je, navodi, i dalje dosta, ali onima koji su se u udomiteljstvu pronašli, čini se, oni ne smetaju previše. 

"Udomiteljstvo mogu preporučiti svima, ali ljudi moraju dobrano razmisliti o tome jer to je 24-satna briga o djetetu koje nije vaše, a smatrate ga svojim", kaže udomiteljica Melita Kruljac.

Postati profesionalni udomitelj ne može svatko, ali onima koji uvjete zadovoljavaju, udomitelji poručuju da svakako promisle i o toj opciji. Svako dijete treba obitelj, a kvalitetnih obitelji koje će im pružiti dom, i dalje nema dovoljno.

Zadnje vijesti

Objavljeni termini za boravak djece u gradskom odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru

Košarkaši Slavonskog Broda 1946 vratili se treninzima

Nastavlja se obnova zaštićenih spomenika kulture no u smanjenom iznosu

VIJESTI

Priopćenje za javnost

Objavljeni termini za boravak djece u gradskom odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline