Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

U petak, 11.9. u Brodskom Stupniku u organizaciji TZ Brodsko – posavske županije i TZ općine Brodski Stupnik održan je zabavno-edukacijski događaj za novinare - berba novinara, popularno nazvana „Press Berba Brodski Stupnik“ .

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.09.2020
Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!


 Iako je dugogodišnja tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe napraviti veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina, ove je godine „velika berba“ (35. Stupnička berba grožđa) morala biti otkazana zbog poštivanja epidemioloških mjera. To ipak nije bio razlog da se o berbi ne piše – iz osobnog iskustva. Stoga je, prema ideji tvrtke Zlatne riječi, organiziran događaj u kojemu su se dvije ekipe novinara (domaći i gosti) okušali u branju, prema strogim pravilima berbe, jer je pobrano grožđe odmah išlo u preradu. Natjecale su se ekipe pod imenom suorganizatora „TZ općine Brodski Stupnik“ i „TZ Brodsko-posavske županije“, nakon što im je upute za branje dao enolog vinarije Galić, Alen Zadravec.

„Važno je brati pravilno (i po normi za svaku sortu), ali nije najbitnije da netko bude prvi, nego da se bere kvalitetno grožđe - treba uvijek brati zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i „ući u lozu“, a najvažnije je da ne ostane „neobrana grožđa“. Ako na lozi ostane grožđa, posao se nije dobro obavio i tu se odbijaju minute (dobiju se penali).  Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!„

Nakon detaljnih uputa, berba je krenula, a iskusnijom i boljom pokazala se ekipa TZ Brodsko-posavske županije, u kojoj su bili „domaći“ berači, koji su pobijedili.  Njihove su kašete bile punije, a imali su i manje zaostaloga grožđa na trsevima. Nagrade je dodijelio hotel Stupnički dvori  - poklon bon za noćenje s doručkom i korištenjem SPA bila je prva nagrada, a utješne nagrade su bile butelje vrhunskih vina Galić za sve sudionike.  Uspješna novinarska berba „zalila se“ finim Galićevim pjenušcem, a Stupnički dvori počastili su goste ručkom s oznakom standarda „Okusi graničarskog Posavlja“: na jelovniku je bila legirana juha od graševine,  pačja prsa na posteljici od celera te fantastične tačkrle s domaćim pekmezom od šljiva.

Direktorica TZ općine Brodski Stupnik, Mateja Pejanović bila je iznimno zadovoljna ovim događanjem i istakla: „Trudimo se stalno razvijati, raditi na diversifikaciji proizvoda, a to je definitivno naš eno-gastro turizam. Mislim da je ova press berba doista lijepa akcija, dolaskom novinara iz regionalnih medija povećava se vizibilitet i čuje se o našem vinogorju i izvan granica Brodsko-posavske županije“.

„Suradnja privatnog i javnog sektora i zajednička promocija uz nesebičnu pomoć svih dionika koji pridonose održivom razvoju zajednice  i prepoznatljivosti na turističkoj karti samo je jedna od ciljeva i zadaća sustava turističkih zajednica. Imamo odličnu suradnju sa svim dionicima u ovoj općini.  Zato smo danas dogovorili i nastavak zajedničkih aktivnosti u narednom periodu koje će pridonijeti ovoj današnjoj uspješnoj priči i brendiranju“ istaknula je Ružica Vidaković. 

Gosti su zaključili da je Brodsko-posavska županija jedan od (još uvijek) neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom  koji poziva da ga se otkrije, upozna, zavoli u svim godišnjim dobima. Jesen u vinogradima je posebno lijepa, osim ukusnih plodova odiše najtoplijim jesenjim bojama te poziva na što dulji boravak u prirodi.  Iskoristite ovu toplu jesen i provedite vikend u  Stupničkim dvorima, koji, osim fine hrane i vina nude i hektare brežuljkastih puteva (kroz vinograde, voćnjake, uz ribnjake) za rekreaciju, hodalje, šetnje - daleko od gradske vreve i svakodnevnoga stresa.

Više na: www.tzbpz.hr;    tzo-brodski-stupnik.hr

Zadnje vijesti

Nakon punih 10 godina Marsonia je najbolji klub u Hrvatskoj

Teško ozlijeđen traktorista

Vinko Hančić pobjednik pikado turnira povodom 30. godišnjice Hrvatskog časničkog zbora

FOTO GALERIJA

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću