Učenici i učitelji OŠ Hugo Badalić na Erasmus + projektu u Turskoj

Deveteročlana ekipa OŠ Hugo Badalić, šestero učenika osmih razreda u pratnji triju učiteljica, vratila se u nedjelju, 6. listopada s treće aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u Erasmus+ projektu pod nazivom "Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije". Putovali su u Tursku, u crnomorski grad Zonguldak, udaljen šest sati vožnje autobusom od Istanbula.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.10.2019
Učenici i učitelji OŠ Hugo Badalić na Erasmus + projektu u Turskoj
 Srdačno ih je dočekao učitelj škole "Kilimli Anadolu Lisesi", zajedno s turskim učenicima i njihovim obiteljima koje su u svojim domovima, uz naše učenike, ugostile i učenike iz Rumunjske i Estonije. Tijekom boravka neprestano se ispreplitalo učenje sa zabavom. Uz obilje kave, čaja i tradicionalnog  rahat lokuma, naši su učenici predstavili svojim kolegama  nacionalnu kuhinju i  proizvode hrvatske prehrambene industrije, a naši Bronhi bomboni sve su oduševili! Hrvatska Erasmus ekipa kušala je tradicionalna jela svojih Erasmus partnera, a u miješanim ekipama zajedno su kuhali tradicionalna turska jela, koja su s užitkom pojeli. Osim timskog rada u kulinarstvu i gastronomiji, Erasmus ekipe  zajedničkim su snagama napisali bilten o prvoj godini projekta, zaigrali su kviz o svim zemljama sudionicama, poslušali su predavanje profesorice Sveučilišta u Zonguldaku o enzimatskim i neenzimatskim promjenamakoje se odvijaju u hrani tijekom obrade i skladištenja, sudjelovali su u radionici o zdravoj prehrani za tinejdžere i natjecali se u pripremanju salate. Posjetili su muzej rudarstva i tvornicu rahat lokuma, sadili su stabla prijateljstva u školskom dvorištu, učili su slikati drevnom tehnikom zvanom "ebru", obišli su Šećerni kanjon u parku prirode Yenice, a pritom su i malo ozbiljnije planinarili. Uživali su u prelijepim gradovima Ereğli, Amasra i Safranbolua, a kupajući se u Crnom moru, zaključili su da je ono zapravo plavo i prilično toplo.

Uz zagrljaje, poneku suzu i obećanja o ponovnom susretu, Hugini Erasmusovci krenuli su u Istanbul gdje su posjetili Plavu džamiju i grobnice osmanskih vladara, Aju Sofiju, čuvenu Crkvu Svete mudrosti, trg Sultanahmet te su se provozali brodom po Bosporu. Umorni, vratili su se svojim s domovima, ali nasmijani i bogatiji za puno lijepih prizora, iskustava i znanja, a i nekoliko turskih riječi. U svibnju sljedeće godine mladi Hugini Erasmusovci dočekat će svoje prijatelje iz  Rumunjske, Estonije i Turske. Radujemo se tom susretu u  OŠ Hugo Badalić i našem gradu!

Zadnje vijesti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih osoba od Covid-19

U Budainka Koloniji zadovoljni sa sezonom u 1. ŽNL

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“