Učenici i učitelji OŠ Hugo Badalić na Erasmus + projektu u Turskoj

Deveteročlana ekipa OŠ Hugo Badalić, šestero učenika osmih razreda u pratnji triju učiteljica, vratila se u nedjelju, 6. listopada s treće aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u Erasmus+ projektu pod nazivom "Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije". Putovali su u Tursku, u crnomorski grad Zonguldak, udaljen šest sati vožnje autobusom od Istanbula.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.10.2019
Učenici i učitelji OŠ Hugo Badalić na Erasmus + projektu u Turskoj


 Srdačno ih je dočekao učitelj škole "Kilimli Anadolu Lisesi", zajedno s turskim učenicima i njihovim obiteljima koje su u svojim domovima, uz naše učenike, ugostile i učenike iz Rumunjske i Estonije. Tijekom boravka neprestano se ispreplitalo učenje sa zabavom. Uz obilje kave, čaja i tradicionalnog  rahat lokuma, naši su učenici predstavili svojim kolegama  nacionalnu kuhinju i  proizvode hrvatske prehrambene industrije, a naši Bronhi bomboni sve su oduševili! Hrvatska Erasmus ekipa kušala je tradicionalna jela svojih Erasmus partnera, a u miješanim ekipama zajedno su kuhali tradicionalna turska jela, koja su s užitkom pojeli. Osim timskog rada u kulinarstvu i gastronomiji, Erasmus ekipe  zajedničkim su snagama napisali bilten o prvoj godini projekta, zaigrali su kviz o svim zemljama sudionicama, poslušali su predavanje profesorice Sveučilišta u Zonguldaku o enzimatskim i neenzimatskim promjenamakoje se odvijaju u hrani tijekom obrade i skladištenja, sudjelovali su u radionici o zdravoj prehrani za tinejdžere i natjecali se u pripremanju salate. Posjetili su muzej rudarstva i tvornicu rahat lokuma, sadili su stabla prijateljstva u školskom dvorištu, učili su slikati drevnom tehnikom zvanom "ebru", obišli su Šećerni kanjon u parku prirode Yenice, a pritom su i malo ozbiljnije planinarili. Uživali su u prelijepim gradovima Ereğli, Amasra i Safranbolua, a kupajući se u Crnom moru, zaključili su da je ono zapravo plavo i prilično toplo.

Uz zagrljaje, poneku suzu i obećanja o ponovnom susretu, Hugini Erasmusovci krenuli su u Istanbul gdje su posjetili Plavu džamiju i grobnice osmanskih vladara, Aju Sofiju, čuvenu Crkvu Svete mudrosti, trg Sultanahmet te su se provozali brodom po Bosporu. Umorni, vratili su se svojim s domovima, ali nasmijani i bogatiji za puno lijepih prizora, iskustava i znanja, a i nekoliko turskih riječi. U svibnju sljedeće godine mladi Hugini Erasmusovci dočekat će svoje prijatelje iz  Rumunjske, Estonije i Turske. Radujemo se tom susretu u  OŠ Hugo Badalić i našem gradu!

Zadnje vijesti

Taekwon-do klub „In-Nae“ osvojio 24 medalje u Vinkovcima

"DAJEM TI SRCE za Martinu" ovog četvrtka u Sibinju

Derbi u Sibinju pripao Slavoncu iz Bukovlja

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu