U Zagrebu predstavljen "Brođanin“

U Zagrebu je na današnji datum godine 1993. predstavljen prvi broj lista „Brođanin“ na osam stranica - glasilo Zavičajnog kluba „Brod“ u Zagrebu. Svrha je ovog glasila da članove kluba, kojih ima oko 450, što podrobnije izvijesti o akcijama, idejama i mogućnostima pomaganja rodnom gradu, njegovim potrebama i htjenjima. Glavni urednik je bio Antun Krajnović-Kepi, a grafički urednik Rudolf Štrk.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.06.2019
U Zagrebu predstavljen "Brođanin“
1694. Nalogom cara Leopolda I. obnovljeno je djelovanje franjevaca u Brodu te župa postaje rezidencija. 

 
1829. Legendarni vođa naroda Apaša poznat kao Geronimo, zakleti neprijatelj Meksikanaca, predao se američkoj vojsci, rođen je na današnji dan.
 
1903. Američki automobilistički koncern Ford Motor Company, koji se razgovorno najčešće naziva Ford, osnovao je Henry Ford u Detroitu u saveznoj državi Michigan.
 
1933. nogometna reprezentacija Broda na Savi odigrala je na svom terenu utakmicu s reprezentacijom Nove Gradiške. Susret je završio visokom pobjedom Brođana 8:0.
 
1944. izbjeglička jugoslavenska vlada u Londonu u službi kralja Petra Karađorđevića odlučila se odreći četnika pod vodstvom Draže Mihailovića i izabrati novog premijera. Odlučili su se za Hrvata Ivana Šubašića, čovjeka po volji Britanaca i Amerikanaca. U međuvremenu je Josip Broz Tito s vodstvom partizanskog pokreta svoj glavni štab smjestio na otoku Visu. Na inzistiranje Winstona Churchilla Tito je morao početi pregovore s jugoslavenskom izbjegličkom vladom iz Londona. I doista, Titovo potpisivanje sporazuma bio je vješt diplomatski manevar kojim je dobio savezničku potporu, a sva obećanja izbjegličkoj vladi u budućnosti je lako izbjegao kad je Komunistička partija konačno zavladala Jugoslavijom.
 
1977. umro je znameniti njemački znanstvenik Wernher von Braun. On je izrazito zaslužan za razvoj raketne tehnologije u 20. stoljeću.
 
1990. Osnovan ogranak HDZ-a u Lužanima s odborom od 11 članova.
 
1993. U Zagrebu predstavljen prvi broj lista „Brođanin“ na osam stranica - glasilo Zavičajnog kluba „Brod“ u Zagrebu. Svrha je ovog glasila da članove kluba, kojih ima oko 450, što podrobnije izvijesti o akcijama, idejama i mogućnostima pomaganja rodnom gradu, njegovim potrebama i htjenjima. Glavni urednik je bio Antun Krajnović-Kepi, a grafički urednik Rudolf Štrk.
 
2001. Predsjednik SAD-a George Bush mlađi i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali se prvi put u Sloveniji.
 
2009. U središtu Slavonskog Broda otvorena poliklinika Ćosić (dr. Vesne Ćosić) u kojoj se na 200 metara kvadratnih mogu obaviti pregledi iz ginekologije, urologije, dermatovenerologije, interne medicine, psihijatrije, fizikalne medicine i medicine rada….
 
2010. Butan postao prva država koja je donijela zakon o potpunoj zabrani duhanskih proizvoda.
 
Rođeni: Giovanni Boccaccio, talijanski književnik (1913.), hrvatski jezikoslovac, Vjekoslav Babukić (1812.), vođa Apaša, Geronimo (1829.), Adolf Waldinger, hrvatski slikar (1843.), hrvatski ekonomist i političar, Hrvoje Šošić (1928.), češki atletičar, Jan Zelezny (1966.), Enes Vejzović, hrvatski glumac (1977.), njemački tenisač, Benjamin Becker (1981.). 
 
Umrli: Edo Šen, hrvatski arhitekt (1949.), Imre Nagy, mađarski političar (1958.), Wernher von Braun, američki izumitelj njemačkog porijekla (1977.), Helmut Kol, njemački političar i državnik (2017.).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda i poraz za ŽRK Brod

Kroz "crveno" u sudar, odbačena vozila zadržala ograda uz Glogovicu

Pijani vrijeđali goste u lokalu i policajce

FOTO GALERIJA

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu