U Vrpolju održana 1. smotra folklora "Mi smo društvo još od davni' dana".

U petak je u Vrpolju održana 1. smotra folklora pod nazivom "Mi smo društvo još od davni' dana".

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.08.2019


Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Meštrović" iz Vrpolja osnovano je davne 1957. godine. Od tada do danas promiče kulturu, tradiciju i čuva folklor svoga kraja te je neizostavni sudionik svih važnijih događanja u mjestima ove općine.  Na području Općine Vrpolje djeluje više od 20 različitih udruga. Svako naselje ima svoje kulturno-umjetničko društvo, uz Vrpolje i Čajkovci te Stari Perkovci. Okosnica kulturnog života mjesta svakako je Spomen galerija Ivana Meštrovića izgrađena 1972. godine u čast najvećem hrvatskom kiparu svih vremena koji se 1883. godine rodio upravo u ovom slavonskom mjestu.  U organizaciju smotre uključilo se cijelo mjesto. Velika pomoć stigla je i od mjesnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. 

Na smotri su se prvo predstavila domaća društva. Otvorio ju je Mješoviti pjevački zbor "Josip Wallinger".  Organizator, KUD "Ivan Meštrović" predstavio se sa svojom folklornom sekcijom.  Na svoju prvu folklornu manifestaciju domaćini su zvali i svoje prve susjede. To je KUD "Ravnica" iz Starih Perkovaca.  Običaje bosanske posavine na pozornici su prikazali članovi KUD-a "Tamburica" iz Koraća.  Na smotri su uz Slavoniju i Bosansku Posavinu prikazani i slovačke pjesme i plesovi.

Članovi mjesnog vrpoljačkog kud-a ističu: ovo je prva no ne i zadnja smotra. Jer imaju velike planove. Razloga za optimizam u organizaciji budućih smotri osim broja fokloraša koji se odazvao imaju i u broju posjetitelja koji su na smotru došli iz Vrpolja no i okolnih mjesta.

Zadnje vijesti

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

Policija upozoravala na stradavanje djece od dehidracije u vozilima

Više osoba se potuklo u ugostiteljskom objektu

VIJESTI

FOTO

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

FOTO GALERIJA

Proslavljen blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju