U Vrpolju održana 1. smotra folklora "Mi smo društvo još od davni' dana".

U petak je u Vrpolju održana 1. smotra folklora pod nazivom "Mi smo društvo još od davni' dana".

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.08.2019
Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Meštrović" iz Vrpolja osnovano je davne 1957. godine. Od tada do danas promiče kulturu, tradiciju i čuva folklor svoga kraja te je neizostavni sudionik svih važnijih događanja u mjestima ove općine.  Na području Općine Vrpolje djeluje više od 20 različitih udruga. Svako naselje ima svoje kulturno-umjetničko društvo, uz Vrpolje i Čajkovci te Stari Perkovci. Okosnica kulturnog života mjesta svakako je Spomen galerija Ivana Meštrovića izgrađena 1972. godine u čast najvećem hrvatskom kiparu svih vremena koji se 1883. godine rodio upravo u ovom slavonskom mjestu.  U organizaciju smotre uključilo se cijelo mjesto. Velika pomoć stigla je i od mjesnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. 

Na smotri su se prvo predstavila domaća društva. Otvorio ju je Mješoviti pjevački zbor "Josip Wallinger".  Organizator, KUD "Ivan Meštrović" predstavio se sa svojom folklornom sekcijom.  Na svoju prvu folklornu manifestaciju domaćini su zvali i svoje prve susjede. To je KUD "Ravnica" iz Starih Perkovaca.  Običaje bosanske posavine na pozornici su prikazali članovi KUD-a "Tamburica" iz Koraća.  Na smotri su uz Slavoniju i Bosansku Posavinu prikazani i slovačke pjesme i plesovi.

Članovi mjesnog vrpoljačkog kud-a ističu: ovo je prva no ne i zadnja smotra. Jer imaju velike planove. Razloga za optimizam u organizaciji budućih smotri osim broja fokloraša koji se odazvao imaju i u broju posjetitelja koji su na smotru došli iz Vrpolja no i okolnih mjesta.

Zadnje vijesti

Postoje indikacije da osobe koje žive u zagađenijem okolišu imaju teže kliničke slike te da je u zagađenom okolišu viša stopa mortaliteta

Slabija izlaznost nego prije četiri godine, Brodsko-posavska županija ponovo pri dnu

Četiri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

VIJESTI

Akutna COVID-19 kriza i kronični proces klimatskih promjena

Postoje indikacije da osobe koje žive u zagađenijem okolišu imaju teže kliničke slike te da je u zagađenom okolišu viša stopa mortaliteta

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer