U veljači rast obujma građevinskih radova

U veljači 2020. godine zabilježen je, prema kalendarski prilagođenim podacima, rast obujma građevinskih radova od 11,9% (na zgradama rast 11,4%, a na ostalim građevinama 12,6%) u odnosu na veljaču 2019. godine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.04.2020
U veljači rast obujma građevinskih radova


 Spomenuti godišnji rast nastavak je uzlaznoga trenda koji kontinuirano traje od ožujka 2018. godine. Strukturno, na početku toga trenda pozitivno je utjecalo ubrzanje dinamike rasta obujma građevinskih radova na zgradama i usporavanje dinamike pada na ostalim građevinama, a kasnije, tj. od kolovoza 2018. godine počinje se bilježiti trend godišnjega rasta u obje kategorije (rast obujma radova na zgradama i ostalim građevinama). Struktura odrađenih sati na gradilištima u prva dva mjeseca 2020. godine nije se znatnije promijenila u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, odnosno još se uvijek najviše sati odradi kod novogradnje na zgradama (u prva dva mjeseca 2020. godine 35,1% ukupno odrađenih sati) te kod ostalih radova (rekonstrukcije, popravci i održavanje) na ostalim građevinama (u prva dva mjeseca 2020. godine 27% ukupno odrađenih sati).

Utjecaj koronavirusa na podatke o obujmu građevinskih radova u veljači 2020. godine nije uočljiv. Mjere za suzbijanje koronavirusa na snazi su od ožujka 2020. godine, a utjecale su na smanjenje poslovnih aktivnosti poduzetnika te će utjecaj tih mjera biti uočljiv tek s podacima za ožujak (koji bi trebali biti objavljeni krajem svibnja). Na to da bi u narednim mjesecima podaci o obujmu građevinskih radova mogli biti lošiji upućuju rezultati ankete (koja je rađena na uzorku poduzetnika u građevinarstvu) koje objavljuje Europska komisijia, a konkretno se odnose na anketu iz ožujka 2020. godine. 

Naime, prema rezultatima te ankete, u ožujku je zabilježeno znatnije pogoršanje pouzdanja hrvatskih poduzetnika u građevinarstvu u odnosu na ožujak 2019. godine. Jedna se od lošijih ocjena u anketi odnosi i na knjige narudžbi koju su građevinari u ožujku ocijenili ispodprosječnom.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

Euroherc i Adriatic uručili vrijedne nagrade i dobitnicima u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske