U Trnjanima održana 9. međunarodna revija rekonstruiranih narodnih nošnji

Trnjani, malo mjesto u općini Garčin, sinoć se dičilo bogatstvom narodne baštine, ne samo Lijepe Naše, nego i susjednih zemalja. Tradicionalnu, 9. po redu međunarodnu reviju rekonstruiranih narodnih nošnji organizirali su domaći KUD Lovor i Posudionica i radionica narodnih nošnji Kulturnog centra Travno iz Zagreba. Jedinstvena je to manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ako ne i u cijeloj regiji, koja primarno odabire i nagrađuje najistaknutije vrijedne ruke izrađivača predstavljenih narodnih nošnji.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 20.10.2019


Tako su u Trnjanima predstavljene brojne muške i ženske narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, te iz susjednih Srbije, Makedonije, BiH. A stručni žiri teškim je mukama, po vrlo strogim krirterijima, morao odabrati i nagraditi najbolje i najljepše. U kategoriji hrvatskih narodnih nošnji pobjedila je ženska i muška svadbena nošnja iz Šestina kod Zagreba koju je izradila Ruža Mihelj, a nosili su ju Dora Jureša i Ivan Čičko, članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme

 
A u kategoriji nošnji drugih naroda prvu nagradu osvojila je nova narodna nošnja iz beogradskog Posavlja predstavljena u okviru međunarodnog projekta  Make It New.
 
Domaćinima, KUD-u Lovor iz Trnjana  zaista sve pohvale na organizaciji ove jedinstvene manifestacije koju su prepoznali i podupiru i iz Minisrtarstva kulture. Cilj je, kažu, postignut – revija je dobila međunarodni predznak. Manifestacija je upotpunjena i folklornim nastupima; s pirkazom svadbenih običaja predstavili su se članice i članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina kod Zagreba, zatim gošće  iz Dalmacije – Ženski vikalni ansambl Oštrokonđe iz Solina, te domaći KUD Lovor sa starijom i dječkom folklornom skupinom. 
 
 
 
 
 

Zadnje vijesti

Održana 8. biciklijada „Tko prvi magarac“

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“