U Trnjanima održana 9. međunarodna revija rekonstruiranih narodnih nošnji

Trnjani, malo mjesto u općini Garčin, sinoć se dičilo bogatstvom narodne baštine, ne samo Lijepe Naše, nego i susjednih zemalja. Tradicionalnu, 9. po redu međunarodnu reviju rekonstruiranih narodnih nošnji organizirali su domaći KUD Lovor i Posudionica i radionica narodnih nošnji Kulturnog centra Travno iz Zagreba. Jedinstvena je to manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ako ne i u cijeloj regiji, koja primarno odabire i nagrađuje najistaknutije vrijedne ruke izrađivača predstavljenih narodnih nošnji.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 20.10.2019
Tako su u Trnjanima predstavljene brojne muške i ženske narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, te iz susjednih Srbije, Makedonije, BiH. A stručni žiri teškim je mukama, po vrlo strogim krirterijima, morao odabrati i nagraditi najbolje i najljepše. U kategoriji hrvatskih narodnih nošnji pobjedila je ženska i muška svadbena nošnja iz Šestina kod Zagreba koju je izradila Ruža Mihelj, a nosili su ju Dora Jureša i Ivan Čičko, članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme

 
A u kategoriji nošnji drugih naroda prvu nagradu osvojila je nova narodna nošnja iz beogradskog Posavlja predstavljena u okviru međunarodnog projekta  Make It New.
 
Domaćinima, KUD-u Lovor iz Trnjana  zaista sve pohvale na organizaciji ove jedinstvene manifestacije koju su prepoznali i podupiru i iz Minisrtarstva kulture. Cilj je, kažu, postignut – revija je dobila međunarodni predznak. Manifestacija je upotpunjena i folklornim nastupima; s pirkazom svadbenih običaja predstavili su se članice i članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina kod Zagreba, zatim gošće  iz Dalmacije – Ženski vikalni ansambl Oštrokonđe iz Solina, te domaći KUD Lovor sa starijom i dječkom folklornom skupinom. 
 
 
 
 
 

Zadnje vijesti

Epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije za sada pod apsolutnim nadzorom

Juniorima KK "Slavonski Brod 1946" pripao gradski derbi

Održana “Plava rapsodija” večer poezije, sudjelovao i policajac pjesnik Zrinko Kapetanić

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama