U tijeku radovi izgradnje i unaprijeđenja infrastrukture u Luci Slavonski Brod vrijedni gotovo 110 milijuna kuna

Predstavljen projekt "Izgradnja i unaprijeđenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod" vrijedan gotovo 110 milijuna kuna.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.06.2019
U tijeku radovi izgradnje i unaprijeđenja infrastrukture u Luci Slavonski Brod vrijedni gotovo 110 milijuna kuna
 Luka Slavonski Brod zadnjih mjeseci najveće je gradilište u Brodsko-posavaskoj županiji. Nakon gotovo dva desetljeća od prvih razgovora krenula je realizacija projekta izgradnje i unaprijeđenja infrastrukture. Velika ulaganja u luku Slavonski Brod u sklopu projekta izgradnje i unaprijeđenja infrastrukture vrijednom gotovo 110 milijuna kuna, koji s gotovo 50 milijuna sufinancira Europska unija u sklopu instrumenta za povezivanje Europe.

Projekt ima za cilj izgradnju lučke infrastrukture luke Slavonski Brod i povezanost luke sa cestom, željeznicom i unutarnjim plovnim putevima TEN-T mreže. Tako se planira izgradnja dva veza sa manipulativnim platoom, nadogradnja cestovne mreže i područja kontejnerskog terminala, izgradnja javne infrastrukturne mreže i opreme te vaga zgrade, istaknuo je Marijan Jurić, ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod.

Ulaganja u Luku Slavonski Brod samo dio projekata razvoja unutarnjih plovnih puteva.

"Pokrenuli smo obnovu i izgradnju Luke Osijek, radimo na plovnom putu Dunava s produžetcima na rijeke Savu i Dravu. No, posebno veseli projekt Slavonskog Broda. Danas slavimo osamnaesti rođendan ovog projekta i on konačno ide pravim tijekom. Željeznički koridor deset naslanja se na ovu Luku, tako da radimo i na razvoju te vrste prometa. Želja je da do 2030. dovršimo glavnu mrežu. Imajući u vidu da je teretni promet rijekama i željeznicama ekonomičniji od cestovnog, učinci planiranih projekata značajno će doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju. Modernizacija svih spomenutih prometnih puteva omogućit će značajno preusmjeravanje teretnog prometa s ceste ka ovim novim mogućnostima" rekao je Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

Svi ovi projekti trebali bi vratiti Hrvatsku na mrežu plovnih puteva Europe. Razvoj Luke trebao bi imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo Brodsko-posavske županije.

"Nakon dugog niza godina, ovaj iznimno značajan projekt, u svojoj je izvedbenoj fazi. Mnogi projekti koji su posljednje desetljeće spominjani kao važni za razvoj Brodsko-posavske županije, zadnjih godina ipak oživljavaju. Puno je tu truda trebalo uložiti i veliki broj dozvola i dokumentacije pripremiti kako bi projekt bio realiziran. Sad je to najveće gradilište u Brodsko-posavskoj županiji i svakako se radi o jednom od strateških projekata za razvoj Županije", rekao je Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Nakon godina stagnacije radova i najave budućih ulaganja, stvari su se naponkon pokrenule u Luci Brod.

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić