U svečanom mimohodu više od 30 skupina

Ljubav naših građana prema Vinkovačkim jesenima je neupitna. Bilo da su sudionici ili tek promatrači, svoju tradiciju i običaje čuvaju na najljepše moguće načine. Jedan od njih je svakako i svečani mimohod koji na jednom mjestu donosi svu ljepotu, raskoš i bogatstvo našeg izvornog folklora.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.09.2020
U svečanom mimohodu više od 30 skupina


 Sutra, 20. rujna, čeka nas najspektakularniji i najreprezentativniji dio ovogodišnjih jubilarnih Vinkovačkih jeseni kada će njegovatelji folklora cijeloj Hrvatskoj pokazati slavonsko srce i zajedništvo. Svečani mimohod sudionika 55. Vinkovačkih jeseni, kao i revija konjskih zaprega, ove godine dolaze u jednom drugačijem izdanju, sa sudionicima isključivo s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Kako stoji u elaboratu Grada Vinkovaca u kojemu su definirane detaljne epidemiološke mjere, mimohod, uz anketu i evidenciju sudionika te izbjegavanje kontakta između skupina, kreće u 10 sati od križanja ulica Ljudevita Gaja, Kralja Zvonimira i Vladimira Kovačića, a završava u Ulici H.D. Genschera. Socijalna distanca sudionika bit će sukladna mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo, a isto se odnosi i na gledatelje koji će biti razdvojeni po punktovima duž cijelog puta kretanja mimohoda. Preporuka svim gledateljima i sudionicima je da nose zaštitne maske, a zaustavljanja sudionika i kontakta s publikom nema. Preporuka izvođačima je da prije izlaska iz kuće izmjere svoju temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih drugih znakova bolesti.

Ove godine nema Dječjeg mimohoda, nema zajedničkih velikih kola, neće biti kontakata između KUD-ova, a ni KUD-ovi se neće moći miješati između sebe. U mimohodu će biti 34 KUD-a iz Vukovarsko srijemske županije, a između svake skupine na videozidu smještenom na središnjoj pozornici u kratkom filmu bit će prikazan nastup društava iz svih dijelova Hrvatske koji ove godine nisu mogli doći na Vinkovačke jeseni, a koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju od 28. kolovoza do 4. rujna. Snimanje Vinkovačke jeseni u vašem gradu odrađeno je u 18 gradova diljem Lijepe Naše, a najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su ukupno 24 kulturno-umjetničko društva čije ćemo nastupe imati priliku vidjeti u nedjelju.

Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija konjskih zaprega. Oživljavanje običaja, unatoč epidemiološkoj situaciji, neće zakinuti ljubitelje običaja i tradicije koji s nestrpljenjem čekaju nedjelju, pa će nakon mimohoda sudionika ispred pozornice proći i 25 prigodno ukrašenih zaprega i 30 jahača na konjima.

Zadnje vijesti

59 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Prvi domaći poraz rukometašica Brod

FOTO GALERIJA

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi