U subotu će polojskom cestom trčati svjetska elita

U subotu (7. ožujka), paluba najvećeg broda na svijetu, Slavonskog Broda, biti će centar trkačkog svijeta jer će polojskom cestom kročiti ponajbolji trkači Hrvatske, ali i svjetske ultra scene.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.03.2020
U subotu će polojskom cestom trčati svjetska elita
 Svi će oni trčati s nadom i željom da se u srcu slavonske ravnice okrune titulom prvaka Republike Hrvatske u trčanju na 100 kilometara. Organizacijski odbor slavonsko-brodskog Ultramaraton kluba Mazator želi se toliko visoko propeti na prste da mogu svoj voljeni Slavonski Brod staviti na najvišu policu stalaže na kojoj se nalaze najveći ikada održani trkački spektakli u domovini Hrvatskoj. Već mjesecima Mazatori s ponosom pričaju o tome kako je paluba našeg Slavonskog Broda po treći puta domaćin legendarne Polojske ultre, a  koja je ove godine ujedno i državno prvenstvo na 100 km, utrke koja se trči Splavarskom ulicom, od gradskih bazena do Poloja i nazad.

Neki će u subotu trčati 20 krugova, dok je jedan krug 5 km, što čini ukupno dužinu utrke od 100 km. To je ujedno i odgovor na pitanje, kako i gdje će oni to trčati. Osim utrke na 100 km, Mazatori su se pobrinuli i za one koji žele pretrčati manju kilometražu, a to je utrka na 50 km. Naravno, oni trče 10 krugova na istoj stazi. Uz već spomenute discipline, tu je i štafeta na 50 i 100 km. U štafetama svaki član trči 25 km, a štafetu čine 2 ili 4 člana.

Povijest utrke datira iz 2017. godine, kada su polojskom cestom Krešimir Šimić i Tomislav Marinović trčali 100 km s plemenitim ciljem kojeg su rekli tek u 17 sati, nakon što su dosegnuli troznamenkastu kilometražu. Svoje kilometre su posvetili sugrađanki i članici kluba Ronaldi Kovačević koja je bila njihova snaga za svaki korak, lagani i teški, jer je sama Ronalda veliki borac u borbi protiv raka.

Mazatori su ljudi koji dolaze s prostranstva brodskog Korza, iz svih pora grada Slavonskog Broda i tihih slavonskih sela. Nekada je klasje slavonskog seljaka za ostatak svijeta bilo zlato. Nekada je slavonska pisma našim precima bila razlog za zagrljaj i osmijeh. Nekada je zajedništvo bilo najveće bogatstvo naših predaka koji su udahnuli i izdahnuli na ovoj našoj slavonsko-brodskoj ravnici. Vrijeme je izblijedilo sve te vrednote. Kao da su nestale sa pričama naših djedova i baka, ispričanih baš nama, dok smo zaspivali u njihovim toplim krilima, uz peč i pucketanje stoljetnog hrasta. I kao da smo generacija koja je u životnim olujama i nedaćama izgubili taj papirić na kojem su nam djedovi i bake u nasljeđe ostavili recept zajedništva.

U subotu, 7. ožujka, u vremenu od 8 do 21 sat, na polojskoj cesti, Mazatori će trčeći uz svjetsku elitu pretrčati stotine kilometara u potrazi za tim papirićem. 

“Ovim putem otvorenog srca pozivamo sve Brođanke i Brođane da u tom vremenskom razdoblju budu dio mazatorske obitelji, povedu svoje najmilije, klince i klinceze te da svi zajedno proslavimo ovu veliku stvar koja će se u subotu dogoditi našem Slavonskom Brodu, Brodsko-posavskoj županiji i domovini Hrvatskoj. Mi nismo najveći hrvatski grad, ali smo grad u kojem će u subotu trčati cijela Hrvatska”, kaže predstavnik organizacijskog odbora UMK “Mazator” i ultramaratonac Krešimir Šimić.

Želimo i skrenuti pažnju korisnicima splavova te objekata na Poloju, kako taj dan neće biti u mogućnosti svojim limenim ljubimcima prići Savi u vremenu od 7 do 21 sat zbog zatvorene ceste, ali će moći laganim korakom doći kako do svojih splavova tako i do objekata na samom Poloju. 

“Pozivamo naše sugrađane da u hodu usputno gromoglasnim pljeskom podrže sve te hrabre ljude koji će na 100 kilometara dugoj polojskoj cesti potražiti sebe, ali i onaj papirić…”, zaključuje Šimić.

 

Zadnje vijesti

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

Unatoč visokim kaznama, alkoholizirani vozači i dalje prisutni u prometu

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline