U Slavonskom Brodu tvornica za preradu pitke vode

Dogodilo se na današnji dan 21. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.10.2021
U Slavonskom Brodu tvornica za preradu pitke vode


 1805. admiral Nelson kod Trafalgara potukao je Napoleonovo brodovlje i izgubio život.

1879. Thomas Alva Edison usavršio je žarne niti od ugljena i uvođenje vakuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela. 

1883. Rođen je u Švedskoj izumitelj dinamita Alfred Nobel. 

1924. Na današnji dan u 50. godini života umro je slavni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, koga nazivaju i „Ocem moderne hrvatske arhitekture“. 

1940. objavljen je roman Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni”.

1945. Punoljetne Francuskinje po prvi put su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske koja je to učinila prva. 

1951. košarkaši brodskog Metalca osvojili su prvenstvo Hrvatske u košarci, pobijedivši u odlučnoj utakmici splitsku Slaviju sa 6 koševa razlike, i stekli pravo na kvalifikacije za prvu Saveznu ligu. Ovaj veliki uspjeh brodskih košarkaša amatera postigli su: Perković, Božin, Šabović, Exle, Grgić, Špoljarić, Abramović, Živatović, Pracny, Sabljak i Klaić. 

1965. otvoren je u okviru Medicinskog centra novi poliklinički trakt, kojim je radni prostor Centra povećan sa 5000 m² na 21 000 m². Poliklinički trakt rađen je 5 godina. 

1968. u Brodu prvi puta samostalno izlaže, u Muzeju brodskog Posavlja, akademski slikar iz Kobaša – Zdravko Ćosić. 

1991. Snage JNA i pobunjeni hrvatski Srbi počinili su pokolj kod Baćina i Cervljana, kada su smaknule 56 hrvatskih civila.

1991. jedinice JNA napustile Sloveniju, koja se ocijepila od Jugoslavije.

1994. osuđeni pripadnici i suradnici velikosrpske petokolonaške terorističke skupine koja je 11. travnja 1991. Izvela teroristički napad na Zadar.

1997. Milo Đukanović, premijer Crne Gore pobijedio je na predsjedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsjednika, koji je imao podršku predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

1997. U Slavonskom Brodu kreće izgradnja tvornice za preradu pitke vode na crpilištu „Jelas“ vrijedna 20 milijuna kuna. Izvođač radova bila je tvrtka „Austrijan energy“, jer je prihvatila kreditiranje izvedenih radova. Odluku o gradnji tvornice vode donio je Stožer za izgradnju regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji, kojem je na čelu bio dr. Jure Radić, ministar obnove i razvitka.

2002. U Münchenu su započeli radovi na Allianz Areni, jednom od najmodernijih stadiona na svijetu.

2004. U zajedničkoj akciji hrvatskog Caritasa, Ministarstva znanosti, i Brodsko-posavske županije, 200 učenika iz 23 osnovne škole dobilo besplatne bicikle. Bicikli su namijenjeni djeci lošijeg materijalnog statusa i onima koji ne ulaze u sustav organiziranog prijevoza pa su morali daleko pješačiti do škole, a kupljeni su u pet različitih veličina.

2006. preminuo je Petar Kekez dugogodišnji omiljeni profesor književnosti na slavonskobrodskoj Općoj gimnaziji "Matija Mesić."

2007. Umrla engleska glumica Deborah Kerr, jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina.

2020. nakon 24 godine tradicionalni 25. Katarinski sajam u Slavonskom brodu otkazan je s ciljem zaštite zdravlja svih građana, odnosno sprječavanja izlaganju mogućoj zarazi koronavirusom.

Rođeni na današnji dan su: Andrija Hebrang (otac), hrvatski političar (1899.), američki jazz glazbenik Dizzy Gillespie (1917.), Boro Jovanović, hrvatski tenisač (1939), Benjamin Netanjahu, izraelski političar (1949), Kim Kardashian, američki foto model (1980), hrvatski nogometaš, Hrvoje Ćustić (1983.). 

Umrli na današnji dan su: Viktor Kovačić, hrvatski arhitekt (1924.), Anastas Mikojan, ruski revolucionar (1978.), Ante Ciliga, hrvatski povjesničar (1992.), Davor Senčar, hrvatski gitarist (2011.), Marija Crnoboori, glumica (2014).

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja