U Slavonskom Brodu prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 19. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.10.2018
U Slavonskom Brodu prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj


 1812. Napoleon se povukao iz Moskve.

1874. Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. godine kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan 1874. godine otvorio ga je ban Ivan Mažuranić.“ Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić, koji je predavao povijest. Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882. godine, a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.
1935. Gradska električna centrala u Brodu objavila je javnosti slijedeće: „Budući da se u zadnje vrijeme pokazalo da mnogi konzumenti električne struje neuredno i neredovito plaćaju račune, pa se do sada izgubilo mnogo vremena na ukopčavanja i iskopčavanja strujomjera, to izdajemo naređenje da se svako ukopčavanje i iskopčavanje naplaćuje. Gornje konzumentima dajemo na znanje i ravnanje“. 
1939. godine u Cerniku je svečano posvećena zgrada Hrvatskoga doma. Izgradnju i nadgradnju zgrade potaknula je mjesna zadruga Hrvatski dom. 
1941. formiran je na Petrovoj gori Glavni štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda Hrvatske. Za zapovjednika mu je imenovan Ivan Rukavina, koji je ranije bio i dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu. Politički komesar tog Glavnog štaba bio je Marko Orešković, također s iskustvom iz Španjolske, kojeg je već koji mjesec kasnije zamijenio Vladimir Bakarić. 
1943. Otkriven antibiotik streptomicin.
1981. umro je u 82. godini života poštar Đuro Požega. Kao listonoša Slavonskog Broda je radio od 1920. do 1952. godine i poznavao ga je cijeli grad. 
1991. u Slavonskom Brodu nepoznati počinitelji na Trgu pobjede devastirali su tri biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.
1991. Utemeljena 133. brigada HV, Otočac. 
1992. Zbrinjavanje ranjenika u župnoj crkvi u Novoj Bili počelo je na današnji dan. Kasnije je to rezultiralo osnivanjem ratne Franjevačke bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ za potrebe opkoljenih Hrvata Lašvanske doline. 
1995. Žitelji Velike Kopanice bili su šokirani na ovim prostorima nezapamćenim vandalizmom na mjesnom groblju kada je nepoznati počinitelj oskvrnuo devet grobnih mjesta. Sa sedam grobnica bačene su nadgrobne ploče a sa dva grobna mjesta bačeni su križevi. 
2003. Majku Tereziju beatificirao papa Ivan Pavao II.
2005. Saddamu Husseinu u Bagdadu započelo suđenje za zločine protiv čovječnosti.
2007. Sabor Republike Crne Gore ustanovio novi Ustav Republike Crne Gore u kojem je službenim jezikom umjesto ijekavskog srpskog imenovan crnogorski.
2017. U Slavonskom Brodu osnovan prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj. Voditeljica tima je doc.dr Blaženka Miškić, a ovo je nastavak svjetske prakse koja već desetak godina ima multidisciplinarne timove jer takav timski rad predstavlja najbolji način uštede. Sada je u tom smjeru krenula i slavonskobrodska Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“.
Rođeni na današnji dan su: princ Dimitrije, ruski vladar (1582.), Nikola I Petrović Njegoš, crnogorski kralj (1841.), talijanski slikar i kipar Umberto Boccioni (1882.), Robet Reed, američki glumac (1932.) Heikki Kovalainen, finski automobilist (1981.). 
 
Umrli na današnji dan su: irski književnik Jonathan Swift (1745.), Marie Thérèse Charlotte od Francuske (1851.), kralj Luís I. od Portugala (1889.), Lucy Stone (1893.), hrvatski arheolog i povjesničar Šime Ljubić (1896.), znanstvenik Ernest Rutherford (1937.), Karlo Bulić, hrvatski glumac (1986.), bosanskohercegovački, političar Alija Izetbegović (2003.).
 
Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu