U Slavonskom Brodu prvi invazivni kardiološki laboratorij u Slavoniji

Dogodilo se na današnji dan 15. listopada

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.10.2021
U Slavonskom Brodu prvi invazivni kardiološki laboratorij u Slavoniji


 1783. Prvi let balonom.

1815. Nakon vladavine od 100 dana i poraza u bitci kod Waterlooa, Napoleon I. Bonaparte stigao je na otočić Svetu Helenu na kojemu je šest godina kasnije i umro.

1817. u Oriovcu rođen svećenik Luka Ilić Oriovčanin. Bio je vrlo aktivan kao ilirac i objavio je nekoliko vrijednih knjiga. Umro je 5. veljače 1878. u Novskoj. 

1874. u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinarsko društvo. 

1917. Pogubljena je Mata Hari.

1931. rođen je u Pisarovini slikar Predrag Goll. Godine 1995. imenovan je ravnateljem Galerije umjetnina grada Broda. Osniva kabinet akvarela i ustanovljuje 1. Hrvatski bienale akvarela. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, Likovni leksikon Jugoslavije, Hrvatski leksikon i Hrvatski biografski leksikon. 

1934. u 17.41 sati kovčeg s tijelom u Marseillesu ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića stigao je vlakom u Brod. Vlak se zadržao osam minuta i nastavio putovanje prema Beogradu. 

1941. Prvak HSS-a Vladko Maček bio je pred početak Drugog svjetskog rata potpredsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije. Nijemci su mu ponudili da dođe na čelo nezavisne hrvatske države koja bi bila pod njemačkom zaštitom, no Maček je to odbio. Kad je proglašena NDH, 10. travnja 1941., Maček je pozvao sav hrvatski narod da se pokorava novoj vlasti, a pristaše HSS-a da iskreno surađuju s novom vladom. Sam se Maček, međutim, povukao na svoj posjed u Kupincu južno od Zagreba. Na današnji dan ustaške su ga vlasti uhitile i sprovele u logor u Jasenovcu, gdje je proveo pet mjeseci, a zatim je bio interniran na svom imanju u Kupincu. 

1950. brodske hazenašice postale su prvakinje Hrvatske u hazeni. Na turniru u Zagrebu prvo su mjesto osvojile: Devčić, Perković, Gregurić, Gojković, Psutka, Matej i Kovač. Golgeter prvenstva i najbolja igračica bila je Brođanka Zdenka Kovač. 

1961. u Starčevićevoj ulici otvoren je Dom Crvenog križa. 

1964. Leonid Brežnjev zamijenio smijenjenog Nikitu Hruščova na mjestu prvog sekretar Sovjetske komunističke partije.

1991. okupacija Cavtata.

1991. Tuđman i Milošević u Moskvi su potpisali sporazum o prekidu vatre.

1995. Završila je Operacija Južni potez, posljednja operacija HV-a i HVO-a.

1995. Općina Podcrkavlje samostalno bez ičije pomoći započela gradnju ceste Matković Mala – Dubovik u dužini 5,5 kilometara. U prvoj fazi završite će radove kroz Dubovik u dužini 900 metara, a ostalo iduće godine. Vrijednost radova je prve dionice 450.000 kuna.

2003. u nazočnosti tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, ministar zdravstva Andro Vlahušić otvorio je u brodskoj Općoj bolnici prvi invazivni kardiološki laboratorij u Slavoniji. 

2003. NR Kina postala je treća zemlja u povijesti koja je uspjela poslati čovjeka u svemir.

2013. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi se put u povijesti plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo.

2014. Tvrtka MIG iz Slavonsko Broda počela hidrografsku izmjeru na rijeci Savi i to prostora od Malog gradskog kupališta do početka Splavarske ulice. Cijelo to područje treba biti snimljeno jer je Lučka uprava Brod u obvezi na rijeci Savi napraviti putničko pristanište, gdje će putnički brodovi nesmetano pristajati i gdje će se obavljati policijska i carinska kontrola putnika buduće Schengenske granice. 

2020. ograda oko bolnice u Slavonskom Brodu, ljepotica stara više od stotinu godina ponovno je nakon temeljite obnove zasjala u punom sjaju.

Rođeni na današnji dan su: Mihail Jurjevič Ljermontov, ruski pjesnik (1814.), Fridrich Nietzsche, njemački filozof (1844), hrvatski arhitekt Juraj Neidhardt (1901.), Petar Brečić, teatrolog (1935), Sali Beriša albanski političar (1944), Slavko Štimac, glumac (1960), hrvatski nogometaš, Niko Kovač (1971.), Anthony Joshua, engleski boksač (1989).

Umrli na današnji dan su: Sai Baba od Shirdija (1918.), Danilo Kiš, srpski književnik (1989.), Adalbert Marković, hrvatski dirigent (2010), Norodom Sihanouk, kralj Kambodže (2012.), Alen Pamić, hrvatski nogometaš (2013). 

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja