U Slavonskom Brodu bista Stjepanu Radiću

Dogodilo se na današnji dan 24. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.11.2019
U Slavonskom Brodu bista Stjepanu Radiću
 1859. objavljena je knjiga „Porijeklo vrsta“ engleskog prirodnjaka Charlesa Darwina.

1865. časne sestre Milosrdnice iz Zagreba u Oriovcu su osnovale osnovnu pučku školu za žensku mladež.

1884 hrvatska je vlada u Brodu osnovala Osnovnu tkalačku školu, koja je imala internat za 10 djevojaka. Tkalačka škola u Brodu izgorjela je 17. siječnja 1888. godine. 

1887.  patentirano mlijeko u prahu.

1923. rođen je u Cigleniku Franjo Grčević, književni povjesničar. Do 1958. bio je gimnazijski profesor u Slavonskom Brodu, Sisku i Zagrebu, a potom lektor i predavač u Rennesu. 

1963.  Lee Harvey Oswald bio je osumnjičenik za ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja,  svega dva dana nakon atentata na Kennedyja, Jack Rubi ubio je  Oswald kad su ga policajci izvodili iz podruma policijske zgrade, s namjerom da ga odvezu u okružni zatvor.

1945.  Donesen Zakon o provođenju agrarne reforme i kolonizacije u SFRJ.

2000. Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica  doputovao u Zagreb na Samit na vrhu država Jugoistočne Europe i Europske unije, što je bila  prva posjeta nekog zvaničnika Jugoslavije Hrvatskoj od raspada SFRJ.   

2004. U godini 100-te obljetnice HSS-a na Trgu žrtava rata u Slavonskom Brodu otkrivena bista osnivača najstarije političke stranke u Hrvatskoj Stjepana Radića. Baš na današnji dan 1918. godine održao je Radić svoj najpoznatiji govor na noćnoj sjednici Narodnog vijeća, koji završava onim poznatim rečenicama: Gospodo! Još ima vremena. Ne srljajte kao guske u magli. Nesrljanje u maglu dakle nije upozorenje da se uopće ne udružuje sa Srbima, nego da se prethodno osigura, kako ne bi došlo do srpske hegemonije u novoj državi. Nažalost, njegove crne prognoze su se obistinile.

2011. U prepunoj dvorani Glazbene škole svečano je promovirana nova generacije diplomanata Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Diplome je dobilo ukupno 88 strojarskih inženjera – sveučilišnih specijalista.

 2011  U sportskoj dvorani Vijuš primjereno je organiziran 16. po redu Katarinski sajam, na kojem je izlagalo 220 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a sajam je posjetilo tisuće  građana.

2015. Na tursko sirijskoj  granici srušen ruski avion SU 24. Avion je srušio turski  F-16.

Rođeni: Baruch de Spinoza, nizozemski filozof (1623.), Jovan Jovanović Zmaj, srpski književnik (1883.), Toulouse-Lautrec, francuski slikar (1864.),  Zlatko Čajkovski, hrvatski nogometaš i trener (1923.), hrvatski političar Nikica Valentić (1950.), Emir Kusturica, bosanskohercegovački režiser  (1954.).

Umrli: velika kneginja Olga Aleksandrovna sestra cara Nikole II ubijenog u Oktobarskoj revoluciji (1960.), Freddie Mercury  engleski pjevač (1991.), Melanie Thornton, američko-njemačka pop pjevačica ( 2001.),  Ignacije Gavran, hrvatski franjevac i putopisac i prevoditelj (2009).

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji