U Slavonskom Brodu 108 stanova za stradalnike Domovinskog rata

Danas je 337 dan u godini. Do kraja godine je još 29 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.12.2017
U Slavonskom Brodu 108 stanova za stradalnike Domovinskog rata


 1933. godine u Brodu na Savi, kao i u cijeloj Posavini, počeo je padati snijeg, koji se zbog niskih temperaturu zadržavao na tlu.

1935. rodio se u Brodu Krunoslav Kern, afirmirani slikar, akvarelist, likovni pedagog, osnivač likovne Akvarelističke kolonije „Sava“ i slikarske škole „Albert Gruber“. Umro je 12. ožujka 1992. godine ostavivši u brodskoj likovnoj povijesti neizbrisiv trag.

1949. u Sarajevu službeno počelo s radom Sveučilište.

1997. počela obnova lijeve strane Ulice Matije Gupca na potezu od Zrinske do Pilareve. Radove izvodi Poduzeće za ceste a investitor je Grad Slavonski Brod. Paralelno s uređenjem kolnika uređuje se nogostup te se vade stara dotrajala stabla koja zamjenjuju novim.

1998. Zlatko Mateša, predsjednik Vlade RH u Slavonskom Brodu u naselju Slavonija II u dvije stambene zgrade uručio ključeve za 108 stanova stradalnicima domovinskog rata - invalidima i obiteljima poginulih, stradalih i nestalih. Vrijednost izgrađenih 19 jednosobnih, 36 dvosobnih, 51 trosobni stan te 19 četverosobnih stanova je 32 milijuna kuna koja je osiguralo Ministarstvo razvitka i obnove, a izvođači radova bili su iz Slavonskog Broda Zavod za izgradnju d.d., Novogradnja d.d. i Gradex ing. Do tada kako je istaknuto župan Mirko Tomac u brodu je dovršeno 200 stanova, 70 je u gradnji, 14 kuća je izgrađeno po programu hrvatske Vlade za stopostotne invalide s posebnim prilagodbama a u gradnji je 9 kuća za invalide iz bosanske Posavine koji su se borili u Hrvatskoj vojsci. U Novoj Gradiški je također izgrađeno 75 stanova, ugovorena je gradnja 60 stanova, teče gradnja pet kuća a pripremljena je za još dvije kuće za invalide. Time je plan o stambenom zbrinjavanju stradalnika domovinskog rata Brodsko-posavske županije za 1997. i 1998. u potpunosti ispunjen.

2009. preminuo je Vjekoslav Šutej, hrvatski dirigent. Bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu od 1984. do 1989. godine. Međunarodnu karijeru počeo je na Hollybush festivalu u New Jerseyu, čiji je umjetnički direktor bio 1989. – 1994. godine. Od 1990. do 1993. godine bio je glazbeni direktor kazališta La Fenice u Veneciji. U Španjolskoj je Šutej poznat kao akademik i član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti. Nastupao je kao gostujući dirigent u mnogim opernim kućama širom svijeta. Preminuo je 2009. godine, nakon duge i teške borbe protiv leukemije. Godine 2010. godine posthumno mu je dodijeljena nagrada Porin za životno djelo.

 

2011. otvoren most na Glogovici kojim su povezana dva slavonskobrodska naselja, dr. Ante Starčevića i Zrinski Frankopan. Most je dug 28 i pol metara i širok 13 metara i namijenjen je za dvosmjerni promet motornih vozila, pješaka i biciklista. Vrijednost radova izgradnje mosta s pristupnom cestom iznosila je 3,1 milijun kuna i financirani su iz Gradskog proračuna.

 

Ostali događaji:

1804. izvršena je svečana krunidba Napoleona za cara Francuza.

1814. umro je zloglasni markiz de Sade, po kojem je nastala riječ sadizam.

1956. Kubanski revolucionari predvođeni Fidelom Castrom iskrcali se na Kubi, okončavši tako period egzila koji su proveli u Meksiku i započevši novu fazu revolucionarne borbe na otoku.

1971. godine u Dubaiju je šest nezavisnih emira dogovorilo stvaranje zajedničke države – Ujedinjenih Arapskih Emirata.

1982. ugrađeno je prvo umjetno srce.

 

Rođeni na današnji dan su: Jeremijaš Šoštarić, hrvatski pisac iz Gradišća (1714.), američki liječnik i nobelovac George Richards Minot (1885.), Dominik Mandić, hrvatski povjesničar, političar i franjevac (1889.), američka operna pjevačica grčkog porijekla Maria Callas (1923.), Vlatko Pavletić, hrvatski akademik (1930.), hrvatski književnik i publicist Zlatko Tomičić (1930.), Ibrahim Rugova, kosovski političar, državnik i pjesnik ( 1944), Ana Lovrin hrvatska političarka (1953.),američka i jugoslavenska tenisačica Monika Seleš (1973), američka pop pjevačica Britney Spears (1981.), Danijel Pranjić, hrvatski nogometaš (1981.).

Umrli na današnji dan su: Franjo Frankopan, knez (1572.), Marquis de Sade, francuski književnik (1814.), Marcel Kušar, ortograf, gramatičar, dijalektolog, leksikograf (1940.), Milan Kovačević, fizičar (1954.), Philip Larkin, britanski književnik (1985.), Aaron Copland, američki skladatelj i dirigent, dobitnik Pulitzerove nagrade za balet (1990.).

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

Održan 1. koncert učenica i učenika triju glazbenih škola - slavonskobrodske, zadarske i zagrebačke

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

VIJESTI

MARTINJSKA FEŠTA VISOKE VINSKE AKADEMIJE

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

NAJČITANIJE DANAS

Gostovanje poznatog novinara u Slavonskom Brodu

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

FOTO GALERIJA

Krešimir Šimić predstavio dokumentarac "Smije li ratnik plakati" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu