U Slavonskom Brodu - kamp na Poloju

Dogodilo se na današnji dan 9. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.03.2018
U Slavonskom Brodu - kamp na Poloju


 1845. godine brodski Magistrat daje na znanje kako je oštro zabranjeno „pušiti duvan na sokaku“ i kako će onaj koga policija uhvati biti „kaštigovan“.

1869. u Vinkovcima je rođen Ferdo Šišić. Radio na Gimnazijama u Osijeku, Gospiću, Zagrebu, a od 1909. profesor je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Cijeli svoj život posvetio je znanosti, istraživanju i proučavanju političke povijesti hrvatskog naroda u svim razdobljima do kraja Prvog svjetskog rata 

1892. rodio se u Brodu slikar Vladimir Filakovac. Osnovnu školu završio je u Brodu, a gimnaziju u Vukovaru. Godine 1912. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Budimpešti. Nakon završetka akademije mobiliziran je, a u vrijeme između dvaju ratova boravi u Osijeku, Beču i Beogradu izlažući i radeći kao profesor na beogradskoj Likovnoj akademiji. Nakon rata radi u Zagrebu i Sisku, a od 1948. godine postaje redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1971. postaje član rimske Akademije „Tomaso Campanella“. Umro je u Zagrebu 22. studenog 1972. godine. 

1895. brodski slikar i dekorater Josip Muravić otvorio je svoju slikarsku radionicu u Ulici Franje Josipa 58. 

1931. u novogradiškoj Kavani Korzo mjesno Židovsko gospojinsko društvo i Židovska mladež organizirali su vrlo uspješnu purimsku zabavu. 

1940. umro je ugledni brodski postolarski obrtnik Josip Dotterman, vlasnik bivšeg kompleksa starih zgrada preko puta kina u Starčevićevoj ulici koje su – iako pod zaštitom kao spomenici starog Broda – srušene, a na njihovom mjestu je sagrađen Poslovni centar „Hlapić“. Poslovni centar dobiva to ime nimalo slučajno. Naime, navodno je upravo Josip Dotterman bio inspiracija Ivani Brlić Mažuranić za lik majstora Mrkonje u „Šegrtu Hlapiću“. Josip Dotterman živio je 60 godina u Brodu i bio je neko vrijeme u Gradskom zastupstvu. Član je, utemeljitelj i mecena mnogih kulturnih i sportskih društava, a kao marljiv i štedljiv radnik stekao je i priličan imetak. 

1964. u cijeloj Posavini nakon dugotrajne zime počelo je otapanje snijega. 

1991. održane su prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića u Beogradu. Okupljenim demonstrantima obratili su se vođe oporbe - Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Milan Paroški, Vojislav Koštunica, Dragoljub Mićunović i drugi. Na ulice Beograda izašli su čak i tenkovi JNA.

2000. umro je Ivo Rović - slavni „Mister Morgen“, u riječkoj bolnici u 78. godini života, nakon duge i sjajne karijere. On i njegova dugogodišnja supruga nisu imali djece, pa je Robić tri dana pred smrt u bolesničkoj postelji sastavio oporuku kojom je ostavio kuću u Ičićima pokraj Opatije Katoličkoj crkvi. Kuća je tada bila vrijedna oko milijun njemačkih maraka i Robićeva su braća pokušala poništiti oporuku. Ipak, Crkva je na kraju dobila kuću i preuredila je u kapelu sv. Ivana od Boga, sveca čiji se dan slavio na dan prije Robićeve smrti.

2013. u gradskoj vijećnici Slavonskog Broda predstavljena je idejna studija i marketing plan za kamp u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Poloj. Kamp bi trebao imati 173 smještajne jedinice, a montažne kućice bit će postavljene na pontonske splavi ili stupove. Planira se ostvarivanje 32 do 36 tisuća noćenja godišnje.

Ostali događaji:

  • 1959. Današnji dan smatra se službenim rođendanom Barbie lutke, jer je toga dana ona prvi puta predstavljena svijetu na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku.
  • 1976. najveća nesreća na žičari u povijesti (u talijanskom Cavaleseu).

Rođeni na današnji dan su: njemački general Josias von Heeringen (1850.), Josip Margitaj, hrvatski pisac i učitelj (1854.), hrvatski povjesničar Ferdo Šišić (1869.), Jurij Gagarin, ruski astronaut (1934.), američki šahist Robert „Bobby“ Fischer (1943.), Zdravko Zima, književni kritičar, novinar i esejist Vesna Bosanac, hrvatska liječnica (1949.), hrvatski političar Branko Vukelić (1958.), Mirjana Lučić, hrvatska tenisačica (1982.).

Umrli na današnji dan su: Kurt Georg Kiesinge, njemački političar i državnikr (1988.), Menachem Begin, bivši premijer Izraela (1992.), Charles Bukowski, američki književnik (1994.), Ivo Robić, glazbenik (2000.), Rikard Žic, hrvatski slikar (2000.), Liliana Budicin Manestar, hrvatska sopranistica (2000.), John Profumo, engleski političar (2006.), Lucija Rudan, hrvatska pjesnikinja Doris Haddock (2010.).

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima