U Slavoniji se očekuje snažan poduzetnički zamah

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su susret članica Mreže BOND u Poduzetničkom inkubatoru Vukovar radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.11.2021
U Slavoniji se očekuje snažan poduzetnički zamah


 Susretu su nazočile poduzetničke potporne institucije s područja Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Svrha njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija ujednačenu dostupnost informacija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u Republici Hrvatskoj.

Aktivnosti Razvojne agencije Vukovar (VURA) predstavila je Jasmina Jukić, pomoćnica direktorice VURA-e: „Razvojna agencija Vukovar d.o.o. u posljednje tri godine provela je gotovo 50 europskih projekata u vrijednosti oko 50 milijuna kuna kroz koje se zaposlilo oko 250 osoba, sudjelovalo preko 3000 korisnika, a preko 300 gospodarskih subjekata je ostvarilo dodatni profit pružanjem svojih usluga ili prodaje roba. Također, provedeno je gotovo 30 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 5.5 milijuna kuna, što je uvelike pridonijelo jačanju gospodarstva na području grada Vukovara. Korisnik brojnih projekata u kojima sudjelujemo je Grad Vukovar, a vrijednost istih je preko 200 milijuna kuna.“  O motivaciji za učlanjenje u Mrežu BOND istaknula je: „U Mrežu BOND smo se uključili s ciljem jačanja vlastitih kapaciteta te pružanja još bolje i kvalitetnije usluge savjetovanja naših poduzetnika sa svrhom unaprjeđenja njihovog poslovanja te podupiranje novih poduzetnika. Iznimno nam je drago što se danas jedno od brojnih događanja Mreže BOND održava u gradu Vukovaru i ovim putem zahvaljujemo se svim članicama Mreže BOND na podršci.“

Sudionicima je pojašnjenja razlika između obrta, trgovačkog društva ili slobodne djelatnosti te se raspravljalo o razlikama osnivanja svakog pojedinog oblika poduzeća. Članice mreže BOND su, između ostalog, dobile odgovor na pitanje zbog čega se poduzetnicima savjetuje da u trgovačkim društvima ipak isplaćuju plaću za direktora, iako za to nemaju zakonsku obvezu. Pojašnjeno je i tko se sve smatra članom kućanstva u kontekstu poslovanja obrta i pod kojim uvjetima, budući da je zakonski predviđena mogućnost da članovi kućanstva obrtnika mogu pomagati u obavljanju obrtničke djelatnosti. Ujedno je rastumačena konkretna razlika između pomaganja i samostalnog obavljanja djelatnosti. Zanimljivo je bilo čuti i pojašnjenje razlika između obrta i kućne radinosti, pri čemu je naglašena zabrana internetske prodaje za kućne djelatnosti.

Sljedeći ovakav susret članova Mreže BOND zakazan je 7. prosinca u Varaždinu te 14. prosinca u Zadru.

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja