U školske klupe prvi put sjelo 1314 prvašića, pred njima je 'Škola za život'

Prvog dana nastave župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Damir Mirković i pročelnica za obrazovanje šport i kulturu Anica Vukašinović, slijedeći praksu prijašnjih godina, posjetili su neke od osnovnih škola u Brodsko-posavskoj županiji kako bi prvašićima i njihovim roditeljima poželjeli uspješan početak školske godine. Ove godine posjetili su škole "Viktora Cara Emina" u Donjim Andrijevcima, "Ljudevita Gaja" u Novoj Gradiški i "Matije Antuna Relkovića" u Davoru...

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.09.2019


 Bila je to prilika i da se čelnici Županije upoznaju s trenutačnim stanjem školskih zgrada prije završetka planirane energetske obnove koju Brodsko-posavska županija već godinama intenzivno provodi na školama kojima je osnivač. Naime,  Brodsko-posavskoj županiji je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prihvaćeno sufinanciranje energetske obnove zgrada sedam školskih ustanova. U trećoj fazi ovog projekta obnavljat će se sedam škola, a ukupna vrijednost radova je 39,5 milijuna kuna, od čega su oko 23 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Prilikom posjete Osnovnoj školi "Viktor Car Emin" u Donjim Andrijevcima, gdje su im se pridružili ravnateljica škole Mirta Degmečić i općinski načelnik Tomislav Marijanović, župan Danijel Marušić, uz želju za uspješnim početkom školske godine učenicima, roditeljima i djelatnicima, osvrnuo se na dosada učinjeno: "Zajedno s mojim zamjenikom i pročelnicom posjećujem  nekoliko škola da vidim kakvi su uvjeti rada jer mi smo u proteklom periodu obnovili 11 škola što je investicija vrijedna oko 35 milijuna kuna. Želimo da naši učenici imaju zadovoljavajuće uvjete školovanja, a djelatnici zadovoljavajuće uvjete rada. Smatram da je kvaliteta obrazovanja u našim školama na visokoj razini", kazao je župan Marušić. Pročelnica Vukašinović dodala je i to kako je na području županije ove godine  u osnovne škole upisano 11303 učenika što je 400-ak manje u odnosu na prošlu.
 
Inače, na školi u Donjim Andrijevcima u sklopu energetske obnove povećat će se toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, stropa i  vanjske stolarije. Uz to, bit će ugrađen novi, visokoučinkoviti sustav grijanja i  fotonaponski modul za proizvodnju električne energije, a unutarnja rasvjeta zamijenit će se učinkovitijom. Vrijednost ove investicije je preko 3,3 milijuna kuna, a očekivana ušteda energije je 69 post, dok bi se samo na energentima godišnje uštedjelo oko 80 000 kuna.
 
Nakon Donjih Andrijevaca župan Marušić i njegovi suradnici zaputili su se u Novu Gradišku u OŠ "Ljudevita Gaja" gdje su ih dočeali  novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić te ravnateljica  Blagica Pečnjak. Učenici viših razreda prvašiće su dočekali prigodnim programom u vidu pjesme i igrokaza, a predstavnici Grada Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije i Radio Slavonije darivali su ih prigodnim poklonima. I ovu školu uskoro očekuje energetska obnova kojom bi iz energetskog razreda D prešla u C razred. Planirana ušteda nakon energetske obnove iznosila bi 57 posto, a vrijednost projekta je 7,8 milijuna kuna. Godišnje će se na energentima uštedjeti više od 268 tisuća kuna.
 
Na kraju, županijsko čelništvo posjetilo je Osnovnu školu "Matija Antun Relković" u Davoru gdje su u pratnji ravnateljice Jasne Butumović dobrim željama i prigodnim darovima prvašiće ispratili u školske klupe, dok su ih učenici viših razreda obradovali prigodnim programom. Prilikom obraćanja medijima u Davoru  župan Marušić je kako su "uvjeti za rad u školama  dobri, a o potrebama i problemima razgovaram s ravnateljima. Valja istaći da i ovu šklou u Davoru mi energetski obnavljamo, što je investicija vrijedna oko 3,5 milijuna kuna i smatram da će učenici dobiti jedno jako lijepu zgradu gdje će provoditi svoje školske dane, a djelatnici lijepo mjesto za rad."
 
 "Negativan trend odlaska ljudi na ovim prostorima nije razlog da ne ulažemo u naše škole, u naše objekte i u institucije kojima smo osnivači....Djeca su, naravno u fokusu, sve ovo što činimo – činimo zbog njih, a vjerujemo i nadamo se da će se i ovi koji su otišli za koju godinu vratiti i da će trendovi odlaska stati" – kazao je pak zamjenik župana Damir Mirković.
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Slavlje zlatne mise mons. Pere Aračića po Kristu, s Kristom i u Kristu

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije Savjeta mladih

U Galeriji umjetnina otvorena izložba akvarela

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu