U školske klupe prvi put sjelo 1314 prvašića, pred njima je 'Škola za život'

Prvog dana nastave župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Damir Mirković i pročelnica za obrazovanje šport i kulturu Anica Vukašinović, slijedeći praksu prijašnjih godina, posjetili su neke od osnovnih škola u Brodsko-posavskoj županiji kako bi prvašićima i njihovim roditeljima poželjeli uspješan početak školske godine. Ove godine posjetili su škole "Viktora Cara Emina" u Donjim Andrijevcima, "Ljudevita Gaja" u Novoj Gradiški i "Matije Antuna Relkovića" u Davoru...

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.09.2019
 Bila je to prilika i da se čelnici Županije upoznaju s trenutačnim stanjem školskih zgrada prije završetka planirane energetske obnove koju Brodsko-posavska županija već godinama intenzivno provodi na školama kojima je osnivač. Naime,  Brodsko-posavskoj županiji je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prihvaćeno sufinanciranje energetske obnove zgrada sedam školskih ustanova. U trećoj fazi ovog projekta obnavljat će se sedam škola, a ukupna vrijednost radova je 39,5 milijuna kuna, od čega su oko 23 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Prilikom posjete Osnovnoj školi "Viktor Car Emin" u Donjim Andrijevcima, gdje su im se pridružili ravnateljica škole Mirta Degmečić i općinski načelnik Tomislav Marijanović, župan Danijel Marušić, uz želju za uspješnim početkom školske godine učenicima, roditeljima i djelatnicima, osvrnuo se na dosada učinjeno: "Zajedno s mojim zamjenikom i pročelnicom posjećujem  nekoliko škola da vidim kakvi su uvjeti rada jer mi smo u proteklom periodu obnovili 11 škola što je investicija vrijedna oko 35 milijuna kuna. Želimo da naši učenici imaju zadovoljavajuće uvjete školovanja, a djelatnici zadovoljavajuće uvjete rada. Smatram da je kvaliteta obrazovanja u našim školama na visokoj razini", kazao je župan Marušić. Pročelnica Vukašinović dodala je i to kako je na području županije ove godine  u osnovne škole upisano 11303 učenika što je 400-ak manje u odnosu na prošlu.
 
Inače, na školi u Donjim Andrijevcima u sklopu energetske obnove povećat će se toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, stropa i  vanjske stolarije. Uz to, bit će ugrađen novi, visokoučinkoviti sustav grijanja i  fotonaponski modul za proizvodnju električne energije, a unutarnja rasvjeta zamijenit će se učinkovitijom. Vrijednost ove investicije je preko 3,3 milijuna kuna, a očekivana ušteda energije je 69 post, dok bi se samo na energentima godišnje uštedjelo oko 80 000 kuna.
 
Nakon Donjih Andrijevaca župan Marušić i njegovi suradnici zaputili su se u Novu Gradišku u OŠ "Ljudevita Gaja" gdje su ih dočeali  novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić te ravnateljica  Blagica Pečnjak. Učenici viših razreda prvašiće su dočekali prigodnim programom u vidu pjesme i igrokaza, a predstavnici Grada Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije i Radio Slavonije darivali su ih prigodnim poklonima. I ovu školu uskoro očekuje energetska obnova kojom bi iz energetskog razreda D prešla u C razred. Planirana ušteda nakon energetske obnove iznosila bi 57 posto, a vrijednost projekta je 7,8 milijuna kuna. Godišnje će se na energentima uštedjeti više od 268 tisuća kuna.
 
Na kraju, županijsko čelništvo posjetilo je Osnovnu školu "Matija Antun Relković" u Davoru gdje su u pratnji ravnateljice Jasne Butumović dobrim željama i prigodnim darovima prvašiće ispratili u školske klupe, dok su ih učenici viših razreda obradovali prigodnim programom. Prilikom obraćanja medijima u Davoru  župan Marušić je kako su "uvjeti za rad u školama  dobri, a o potrebama i problemima razgovaram s ravnateljima. Valja istaći da i ovu šklou u Davoru mi energetski obnavljamo, što je investicija vrijedna oko 3,5 milijuna kuna i smatram da će učenici dobiti jedno jako lijepu zgradu gdje će provoditi svoje školske dane, a djelatnici lijepo mjesto za rad."
 
 "Negativan trend odlaska ljudi na ovim prostorima nije razlog da ne ulažemo u naše škole, u naše objekte i u institucije kojima smo osnivači....Djeca su, naravno u fokusu, sve ovo što činimo – činimo zbog njih, a vjerujemo i nadamo se da će se i ovi koji su otišli za koju godinu vratiti i da će trendovi odlaska stati" – kazao je pak zamjenik župana Damir Mirković.
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda košarkašica Broda protiv Koprivnice!

Plaćaju li Brođani račune na vrijeme?

14. Vinobus Radio Slavonije spreman za putovanje!

FOTO GALERIJA

Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Vučković i Šarčević predstavljaju Brodsko-posavsku županiju u Berlinu

Robotičari iz Connect IT nastupili na FLL natjecanju zagrebačkog FER-a

Tradicija u službi razvoja turizma

FOTO - Više od 50 jahača na 4. Pokladnom jahanju u Velikoj i Maloj Kopanici