U školi u Podcrkavlju gosti iz šest europskih zemalja; počela provedba ERASMUS+ projekta

Područna škola Blaž Tadijanović u Podcrkavlju danas je ugostila učenike i nastavnike iz šest europskih zemalja, sudionika ERASMUS projekta MADD in the classroom. Cilj projekta je učenicima olakšati učenje kroz segmente glazbe, umjetnosti, igrokaza i plesa i upoznati ih sa sličnostima i različitostima svoji vršnjaka iz raznih zemalja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.12.2017
U školi u Podcrkavlju gosti iz šest europskih zemalja; počela provedba ERASMUS+ projekta


 Učenici i nastavnici iz Finske, Portugala, Grčke, Rumunjske, Turske i Španjolske borave ovoga tjedna u Slavonskom Brodu. Domaćin im je Osnovna škola Blaž Tadijanović iz Podvinja. Riječ je o sudionicima ERASMUS+ projekta. Danas su dočekani u područnoj školi u Podcrkavlju, prigodnim scenskim prikazom drevnih slavonskih običaja na Badnjak i Božić, što su pripremili članovi KUD-a Krešimir Šimić

Inače, projekt "MADD in the classroom" ima za cilj učenicima osnovnih škola u Europi olakšati učenje kroz segmente glazbe, umjetnosti, igrokaza i plesa i upoznati ih sa sličnostima i različitostima svoji vršnjaka iz raznih zemalja. "Predviđeno je niz eduaktivnih radionica, prezentacija, te posjete svih sudionika projekta svakoj od zemalja koje ga provode. I to u naredne dvije školske godine koliko traje ovaj 17 i pol tisuća eura vrijedan projekt, a kojega potpuno financira Europska unija preko svoje Agencije za mobilnost", kaže Ivan Pejanović, voditelj projekta. 
 
"Finska i Turska su zajednički započele ovaj prokjekt. Tražeći partnere u drugim zemljama, upoznali smo Ivana preko interneta koji je također tražio partnere za projekt u Hrvatskoj. Imamo iste ideje i želimo naučiti puno više o kulturama raznih zemalja. Gotovo sve škole u Europi imaju iste probleme: kako motivirati učenike za nastavu. A pri tome možemo koristiti glazbu, ples i običaje naših kultura, u svim razredima", rekla je Ingrid Geeraerts iz Alavusa u Finskoj. 
 
"Mi nastojimo korisitti umjetnost u nastavi i nastvau tako učiniti dinamičnijom. Želimo naše učenike usmjeriti da koriste umjentost u učenju primjerice matematike i drugih predmeta, ali i da upoznaju Europu. Ovo je naš prvi ovakav projekt i vro smo uzbuđeni. Također smo imali u Truskoj sličnan doček za naše partnere i vrlo smo sretni što možemo biti ovdje", istaknula je Şeyma Akkaya iz Ankare, Turska.
 
Gosti su oduševljeni dobrodošlicom u Hrvatskoj. Finci su, kažu, bili i u Zagrebu. Hvale srdačnost i gostoprimstvo Hrvata. Uz stručne edukacijske radionice i projektne zadatke koje će imati cijeli tjedan, za sutra im domaćini iz škole Blaž Tadijnaović pripremaju turistički razgled Slavonskog Broda te božićnu priredbu u crkvi u Podvinju.
 
Zadnje vijesti

VIDEO Završen očevid, pilot krivo procijenio visinu

Otkriveni i kazneno prijavljeni za tri kaznena djela

Počeli radovi na izgradnji kružnog toka

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda