U Sibinju održana 1. smotra folklora i etno revija

U organizaciji KUD-a Tomislav u Sibinju je sinoć održana 1. smotra folklora i etno revija. Nastupili su folkloraši deset društava, s pjesma i plesovima svojih krajeva. Brojni su posjetitelji uživali u cjelovečernjem progamu organiziranom u sibinjskome parku.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 13.08.2017
U Sibinju održana 1. smotra folklora i etno revija


 Početak smotre označila je svečana povorka konjskih zaprega kroz Sibinj. Desetak okićenih zaprega i gizdavi lipicanci podsjetili su Sibinjce na stoljetnu slavonsku tradiciju uzgoja konja u brodskome kraju.

Kiša je malo odgodila početak folklornog programa u nastavku, no već oko 20 sati s ljetne pozornice zapjevale su snaše i momci domaćega KUD-a Tomislav - "Oj Sibinju lipo selo naše, tebe krase i cure i snaše", pozdravivši tim desetercem sve goste njihove prve smotre folklora. 
 
U nastavku su nastupili gostujući KUD-ovi iz Garčina, Gornjih Andrijevaca, Velike Pisanice (Bjelovarsko bilogorska županija), Drežnika i Kupine, te muška pjevačka skupina Veseli šokci iz Brodskog Vinogorja i ženska pjevačka skupina Bečaruše KUD-a Podvinje iz Podvinja. Za kraj su zagorskim drmešom posebno oduševili gosti iz KUD-a Zagorci iz Beljevine (Osječko baranjska županija); riječ je o društvu čiji su članovi podrijetlom iz Zagorja i njeguju isključivo tradicijske zagorske plesove i običaje. 
 
U organizaciji KUD-a Tomislav iz Sibinja, KUD-a Požega iz Požege i KUD-a Vjekoslav Klaić iz Garčina održana  je i etno revija. Sudjelovalo je dvadeetak prekrasnih djevojaka koje su u predstavile ženske najnovije modne kreacije s etno motivima. Reviju je pripremila Jadranka Petrik. Nakon folklornog programa sve goste je još du dugo uvečer zabvaljalo Lucky band.
 
"Sibinjski KUD Tomislav jedno je od najstarijih društava u Brodsko posavskoj županiji, postoji više od 60 godina. Danas okuplja 50-ak aktivnih članova koji njeguju izvorne plesove i običaje brodskoga Posavlja, ali i koreografirani folklor svih hrvatskih krajeva. Ponosni smo što su u našem KUD-u pretežno mladi članovi, koji su budućnost našega društva", rekla nam je predsjednica KUD-a Tomislav Ankica Travarević.

Potporu radu svih KUD-ova daje i Općina Sibinj. "Imamo tri KUD-a u našoj općini - KUD Slavonija Gornji Andrjevci, KUD Tomislav Sibinj i KUD Slobodnica iz Slobodnice. Svima općina daje veliku podršku, jer smatramo da je očuvanje tradicijske baštine i folklora iznimno važno za društveni život svake općine ili grada. Zato vjerujem da će i ova smotra folklora postati tradicionalna i prepoznatljiva, a dogodine sigurno na još većoj organizacijskoj razini. U planu nam je i pokrenuti program "Ljeto u Sibinju" ili "Sibinjsko ljeto", u okviru kojega ćemo organizirati više raznih događanja, kojih i sada ima sve više. Upisali smo se i u gastro turističku kartu naše županije organizacijom tradicionalnih gastronomskih događnja, poput naše Fišijade u Sibinju i  Kukuruzijade u Gornjim Andrijevcima. Svi su ti događaji izuzetno dobro posjećeni, pa evo vidimo i ova naša 1. smotra folklora na koju je došlo jako puno ljudi", rekao je načelnik Općine Sibinj Josip Pavić.
 
 
Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca