U Sibinju mučki ubijeni hrvatski seljaci

Dogodilo se na današnji dan 19. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.02.2021
U Sibinju mučki ubijeni hrvatski seljaci


 1826. rodio se u Brodu na Savi Matija Mesić, povjesničar i prvi rektor zagrebačkog sveučilišta. Skrhan bolešću umire u 52. godini života, 6. prosinca 1878., u kući barunice Kušlan u Zagrebu na Markovom trgu. Pokopan je na Mirogoju.

1878. Thomas Alva Edison je patentirao fonograf, poznatiji pod nazivom gramofon, koji je reproducirao zvukove s ploča sve do 1980-ih.

1921. u Brodu osnovana je Tvornica parnih kotlova „Tubus“, čiji su većinski dioničari bili Židovi Maks Kohn i Salamon Merkadić. Istog dana u Tvornici vagona i mostova puštena je u rad upravo dovršena električna centrala. 

1922. U zagrebu izašao prvi broj lista Borba, iza kojega je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije.

1923. osnovano je Dioničko društvo za elektrifikaciju grada Broda. Električna centrala Tvornice vagona i mostova imala je takav kapacitet da je mogla služiti kao izvor energije za elektrifikaciju. Međutim, nedostajala su sredstva za gradnju prijenosne mreže i instalacija. Zbog toga je osnovano Dioničko društvo koje je raspisalo 20,000 dionica po 100 dinara. Brod je elektrificiran 1927. godine. 

1931. brodski ribari Đuro Bakić i Stjepan Weiss ulovili su u Savi, kod Donje Bebrine, vjerojatno najvećeg soma u novijem dobu. Bio je dugačak 285 cm i težak 103 kg. 

1932. izbili su brojni sukobi u okolici Broda između članova Hrvatske seljačke stranke i pristalica režima, a razlog je bio skidanje ploča, s dvojnim ćirilično-latiničnim pismom, s općina u Duboviku, Glogovici, Zdencima, Podvinju i Podcrkavlju. U Sibinju 17. veljače došlo je do uhićenja onih koji su izvikivali parole protiv četnika i za slobodnu Hrvatsku. Na vijest o uhićenju seljaci su se počeli javno okupljati. Seljaci iz Andrijevaca i Sibinja odmah su 19. veljače krenuli na Brod, no na ulazu u Sibinj konfrontirali su se sa žandarima. I dok su trajali sukobi na istočnoj strani Sibinja sa zapadne je u selo ušlo oko 150 seljaka, iz odvoračkih sela. Ubrzo su se i oni sukobili sa žandarima, koji su počeli pucati. Masa se razbježala. A na licu mjesta ostalo je ležati osam mrtvih seljaka. Bili su to Stipo Gunčević, Antun Ercegović, Ivo Janković, Ivo Katalinić, Mato Peić, Đuro Štimac i Petar Topalović, svi iz Odvoraca i Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca. 

1968. U SFRJ donosi se zakon o Općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti (ONO i DSZ) čime se osniva i Teritorijalna obrana.

1977. U Bukureštu potpisan jugoslavensko-rumunjski sporazum o daljem zajedničkom korištenju Dunava i izgradnji hidrocentrale „Đerdap 2“.

1979. u Slavonskom Brodu preminuo Franjo Pokaz, profesor glazbe. Direktor brodske Muzičke škole bio je od njenog osnutka 1654. do umirovljenja 21. veljače 1971. 

1984. Svečano su zatvorene XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu.

1985. William J. Schroeder postao je prvi čovjek koji je s umjetnim srcem otpušten iz bolnice.

1991. Boris Jeljcin zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao osobnu vlast.

2005. U 77. godini preminuo prof. dr. Mladen Pejaković autor stalnog postava Galerije Ružić u Slavonskom Brodu.

2008. „ Vječni“ kubanski vođa Fidel Castro najavio je povlačenje s položaja predsjednika na kojem je proveo 32 godine kojima je prethodilo 17 godina tijekom kojih je, nakon pobjede revolucije, bio premijer.

Rođeni na današnji dan su: Nikola Kopernik, poljski astronom jedan od najslavnijih znanstvenik u povijesti (1473), splitski gradonačelnik i liječnik Antonio Bajamonti (1822.), Lee Marvin, američki glumac (1924.), Zvonimir Golog, hrvatski pjesnik (1927), Petar Šimunović, hrvatski jezikoslovac (1933), Ivo Škrabalo, hrvatski političar (1934), Danilo Tirk, slovenski političar (1952), Momčilo Bajagić Bajaga, glazbenik (1960), portorikanski glumac Benicio del Toro (1967.), TEO Đogaš, hrvatski vaterpolist (1977.), Michael "Mike" Miller, američki košarkaš ( 1980). 

Umrli na današnji dan su: Milan Šuffaly, hrvatski povjesničar (1931.), André Gide, francuski književnik (1951.), Ivo Šebalj, akademski slikar (2001), Mladen Veža, hrvatski slikar (2010), Umberto Eco, talijanski romanopisac (2016.). 

Zadnje vijesti

Oriolik se plasirao u četvrtfinale Kupa Hrvatske

28 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“