U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

Dogodilo se na današnji dan 17. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.07.2018
U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš


 1866. ratna mornarica Kraljevine Italije je isplovila put hrvatskog otočja u pohodu za zauzimanje istočne jadranske obale.

1897. u Posavskoj Hrvatskoj je objavljen oglas da se u gostioni Hertza Steinera, brata poznatog književnika Isidora Steinera, otkupljuju poštanske marke. To je jedan od najranijih podataka o počecima filatelije u Brodu. Gostionica se nalazila na glavnom gradskom trgu u kući udovice generala Maksimilijana Rakasovića, Katinke rođene Lacković. Isidor Steiner imao je knjižaru u jednom od malih lokala na jugoistočnoj strani glavnog gradskog trga, a 1908. Unajmljuju veliki lokal u kući Rozine Muravić i u njemu prodaje i filatelistički pribor i marke. Drži se da je to bila jedina prodavaonica za filateliste u Europi istočno od Zagreba i južno od Budimpešte. 

1927. tadašnji brodski župnik Antun Leskovac posvetio je novootvoreni dom Hrvatskog seljačkog sokola u Varošu.

1942. rođen je u Slavonskom Brodu pisac i pjesnik Stjepan Dujmović. Piše poeziju i eseje. Važnija djela su mu. „Uspomene“, „Brođanka“, „Očaravanje“, „Legende o Diljani i Brodmaru“, „Ispred kuće strepnji“…

1946. rođen je u Selni novinar i publicist Ilija Maoduš. U Slavonskom Brodu je završio gimnaziju, a studij novinarstva u Zagrebu i Beogradu. Bio je dopisnik u vodećim hrvatskim dnevnim i tjednim listovima i revijama, istodobno je pisao feljtone i reportaže. Jedan je od osnivača humorističkog lista Brodolom, a bio je glavni urednik obiteljskog časopisa Glas sela. 

1956. brodski izdavači podigli su na Strmcu svoj drugi logor od organizacije (28. veljače 1955. godine u prostorijama Merkadićeve kuće u Širokoj ulici). Nakon prvog logora u Breznici ovaj drugi već je rezultat iskusne i uhodane organizacije na čijem je čelu Zlatko Gulić, skautski veteran i najzaslužniji za osnivanje izviđačke organizacije u Brodu kroz koju je u gotovo 35 godina postojanja prošlo tisuće i tisuće brodskih tinejdžera. Na Strmcu su se okupili oni koji se opravdano smatraju veteranima. 

1993. u izlogu prodavaonice „Seka“ u Slavonskom Brodu izložen je autorski rad, prijedlog uređenja Trga Ivane Brlić Mažuranić. Sve sugestije i prijedloge građani su pismeno mogli dostaviti u gradsku upravu.

1995. počelo uređenje dijela Trga pobjede u Slavonskom Brodu i to prostora ispred hotela Park, prostora koji se naslanja na brodsko korzo a dijeli ih samo Ulica Petra Krešimira IV. Nakon završetka uređenja ovog prostora počet će radovi na temeljitoj rekonstrukciji brodskog korza, središnjeg trga koji će izgledati zaista reprezentativno i malo koji grad u Hrvatskoj će se moći pohvaliti tako uređenim prostorom.

2009. u 62. godini života preminuo Marko Lovinčić, domoljub s duhom i dahom. Osnivač udruge „Zavičajno društvo Stari Slatinik“, te dugogodišnji politički i sportski radnik.

2016. nakon što su početkom srpnja nova dječja igrališta postavljena u Naselju Jelas i Kolonija novi prostor za igru dobili su i mališani Podvinja, koje je postavljeno u dvorištu Osnovne škole „Blaž Tadijanović“ Gradska uprava Slavonskog Broda tim povodom apelira na građane da čuvaju novu opremu na javnim gradskim površinama, uključujući i elemente na dječjim igralištima.

Ostali događaji:

 • 1203. sudionici Četvrtog križarskog rata započeli su s opsadom Carigrada.
 • 1453. konačno je završio famozni Stogodišnji rat između Engleske i Francuske.
 • 1918. boljševici su ubili posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. zajedno s njegovom brojnom obitelji.
 • 1936. u Španjolskoj je izveden pokušaj državnog udara protiv Druge Republike, kojim je započeo Španjolski građanski rat.
 • 1945. u Potsdamu pokraj Berlina započela je posljednja saveznička konferencija na kojoj su se susrela trojica vođa protuhitlerovske koalicije: sovjetski vođa Josif Staljin, predsjednik SAD-a Harry Truman i britanski premijer Winston Churchill kojega je nakon gubljenja izbora zamijenio Clement Attlee.
 • 1946. komunističke su jugoslavenske vlasti smaknule poznatog četničkog vođu Dražu Mihailovića.
 • 1955. otvoren je zabavni park Disneyland u Kaliforniji.
 • 1962. po prvi i jedini put ispaljen je nuklearni projektil iz tzv. „atomske puške“. Riječ je bila o američkom lakom lanseru imena „DavyCrockett“ (nazvan je po povijesnom junaku iz slavne Bitke za Alamo).
 • 1968. počela je revolucija u Iraku.
 • 1973. svrgnut je posljednji afganistanski kralj Mohammed Zahir-šah.
 • 1975. prvo spajanje američkog i sovjetskog svemirskog broda.
 • 1989. godine dogodio se prvi let nevidljivog bombardera B-2 Spirit.
 • 1996. dogodila se eksplozija zrakoplova Boeing 747 kraj New Yorka.

Rođeni na današnji dan su: Alexander Gottlieb Baumgarten, njemački filozof (1714.), hrvatski skladatelj i gitarist, Ivan Padovec (1800.), Georges Lemaitre, belgijski svećenik i znanstvenik (1894.), bosanskohercegovački glumac, Miraj Grbić (1976.). 

Umrli na današnji dan su: Adam Smith - škotski ekonomist i etičar (1790.), Fulgencio Yegros, paragvajski predsjednik (1821.), Henri Poincaré, francuski matematičar i teorijski fizičar (1914.), Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), Anastasija Nikolajevna Romanova, ruska kneginja (1918.), August Cesarec, hrvatski književnik (1941.), John Coltrane, američki jazz glazbenik (1967.), Feliks Hladnik, kolekcionar, planinar (2002.)

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi