U provedbi projekt Eko etno kuća u Vrpolju

U sklopu projekta Eko etno kuća u Vrpolju istraženo arheološko nalazište, do kraja godine počinje gradnja objekta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.11.2021


 "Izgradnja Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju“ - naziv je to jednog od najvećih i najvrjednijih europskih projekata iz sektora kulture i turizma u Brodsko-posavskoj županiji.  Temeljen je na kulturnoj baštini, a uz revitalizaciju arheološkog nalazišta "Dobrevo" u Starim Perkovcima cilj je izgraditi i opremiti eko etno kuću.

Vrpolje se želi pozicionirati stepenicu više na karti kulturnog turizma. Zato su u u listopadu 2019. godine započeli s provedbom europskog projekta pod nazivom "Izgradnja Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju“.  Projektne aktivnosti idu u dva smjera – izgradnja eko etno kuće u središtu Vrpolja te revitalizacija arheološkog nalazišta "Dobrevo" u Starim Perkovcima. 

Na izvođaču radova bit će izgraditi novi objekt koji se nalazi u samom centru Vrpolja, nasuprot Spomen galeriji Ivana Meštrovića te Crkve Sv. Ivana Krstitelja. Uz izgradnju slijedi i opremanje Kulturno-turističkog centra s ciljem provedbe kulturnih, obrazovnih i ostalih sadržaja. 

Drugi dio projekta odnosi se na revitalizaciju arheološkog parka Dobrevo u Starim Perkovcima. Riječ je o lokalitetu dobro znanom arheolozima jer su upravo tu 60-ih godina prošlog stoljeća pronađeni vrijedni nalazi iz kasnog brončanog doba. 

Ovi vrijedni nalazi govore puno o običajima ljudi iz toga vremena. Stanovnici Brodskog Posavlja, pokazuju nalazi, bili i vrsni poznavatelji lijevanja bronce. A sam lokalitet na geostrateški važnom mjestu u to vrijeme. No isto tako pokazuju visok civilizacijski stupanj prastanovnika današnje Općine Vrpolje.

Lokalitet "Dobrevo" zaštićen je i upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Europskim projektom u potpunosti će se revitalizirati arheološki park, izgraditi poučne staze i arheološke škole na otvorenom. U sklopu projektnih aktivnosti odrađena su dodatna arheološka istraživanja ove godine.

Priča o eko etno kući tako objedinjuje turističke i kulturne potencijale ove općine. 

Aktivnost uključuje uređenje postojećeg objekta pod nazivom „TEKA“ u kojem će posjetitelji moći uživati u gastronomskoj ponudi tradicionalnih jela i pića. Nositelj projekta je Općina Vrpolje, a partneri su Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, Spomen galerija Ivana Meštrovića te tvrtka Runolist, dok u pripremi i provedbi sudjeluje  županijski Centar za razvoj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je kroz kulturu i turizam potaknuti sveukupni razvoj Općine Vrpolje i njezinih stanovnika. 

Ovim europskim projektom općina Vrpolje postat će još prepoznatljiviJa na turističkoj karti Brodsko-posavske županije i Slavonije.

Projekt je vrijedan 8.149.546,94 kn, a 85 posto ili konkretno 6.488.937,53 kn financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od 1. listopada 2019. do 1. prosinca 2022. godine. 

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza