U promet puštena zapadna cijev tunela Mala Kapela

Dogodilo se na današnji dan 15. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.06.2021
U promet puštena zapadna cijev tunela Mala Kapela


 1912. Ivan bez Zemlje, engleski kralj, potpisao Veliku povelju slobode (Magna charta libertatum).

1389. Vodila se glasovita bitka na Kosovu polju, između ujedinjenih srpskih, bosanskih i albanskih snaga  na čelu s knezom Lazarom i Otomanskog carstva na čelu sa sultanom Muratom I. Oba vođe u toj su bitki poginuli. Kosovski mit predstavlja jednu od glavnih prepreka prijateljskim odnosima Srba i Albanaca i ugrađen je u same temelje srpsko-albanskog sukoba.

1521. umro kardinal Toma Bakač, po kojem se zove Bakačeva ulica ispod Zagrebačke katedrale.

1573. umro Antun Vrančić je jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u hijerarhiji Katoličke crkve. Bio je stric znamenitog Fausta Vrančića.

1826. u Franjevački samostan u Brodu preseljeno je Filozofsko učilište iz Našica, u kojem se kandidati za svećenički stalež pripremaju za studij teologije, pohađajući prvo filozofske discipline. Učilište je imalo 8 studenata. 

1893. za predsjednika Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ u Brodu, izabran je gradski fizik dr. Dobroslav Brlić, a za potpredsjednika trgovac i posjednik Zefir Marac. 

1911. Prema pisanju lokalnog brodskog lista Posavska Hrvatska u Brodu na Korzu se prvi put pojavila žena obučena u hlače. „Konačno smo, mi Brođani – piše novinar – imali priliku vidjeti ženske hlače ili hlačaste suknje. 

1941. održan je na glavnom gradskom trgu veliki zbor kojem je nazočilo 10.000 ljudi. Na skupu je govorio ministar bogoštovlja i nastave u vladi NDH dr. Mile Budak. 

1948. u Slavonskom Brodu osnovano je Radničko kulturno-umjetničko društvo „Đuro Đaković“. Prvi predsjednik društva bio je Mirko Malić.

1954. utemeljena krovna europska nogometna organizacija UEFA.

1990. Formirano Izvršno vijeće Općine Slavonski Brod temeljem prvih slobodnih višestranačkih izbora. Za predsjednika je izabran Frano Piplović, a članove Ratko Lovrić, Krešimir Rudec, Mato Artuković, Nedjeljko Marko Pandžoć, Vlado Abramović, Mirko Tomac, Velimir Lovrić, Zdenka Kobašlić, Ivan Boras, Marinko Mikulić, dr. Ivan Boras, Milomir Miladinović, i Tomo Grgić.

1992. književnik Dobrica Ćosić, izabran za prvog predsjednika SR Jugoslavije, a premijera Milan Panić američki biznismen.

1999. Izrael i Vatikan uspostavili su pune diplomatske odnose. 

2004. u brodskoj Tvrđavi svečano je otvorena Galerija „Ružić“. U uređenje 1800 m² prostora uloženo je 12 milijuna kuna Ministarstva kulture, BPŽ, i Grada Broda. Radovi su trajali osam godina. Ovaj prostor nije mauzolej ,već mjesto žive razmjene umjetničkih djela. U znak zahvalnosti Grad Brod Branka Ružića posmrtno je proglasio počasnim građaninom grada Slavonskog Broda. 

2005. u promet je puštena zapadna cijev tunela Mala Kapela na hrvatskoj autocesti A1 (Zagreb - Split). Tunel je najduži cestovni tunel u Hrvatskoj. Jedna cijev je duga 5780 metara a druga 5821 metar. Nalazi se u predjelu između sela Jezerane i Modruš između izlaza za Ogulin i za Brinje. Tunel ima dvije cijevi koje su u međusobno razmaknute 25 metara. Prolazi kroz planinu koja se zove Mala Kapela i po toj planini je dobio i ime. Istočna cijev u promet je puštena 30. svibnja 2009. godine.

2008. Na snagu stupio novi Kosovski ustav.

2018. I u Brodu je promet zaustavljen na pola sata. Skupina mladića stala je na semaforima, izašla iz svojih vozila i pozvala ostale sudionike neka im se pridruže u borbi u kojoj od Vlade RH traže smanjenje trošarine na gorivo i spuštanje cijene za litru ispod devet kuna. 

Rođeni na današnji dan su: Edvard Grieg, norveški skladatelj, pijanist i dirigent (1843.), ruski političar, predsjednik SSSR-a, Juri Vladimirović Andropov (1914.), Silvije Degen, hrvatski odvjetnik (1942.), hrvatska pjevačica, Meri Cetinić (1953.), hrvatski violončelist, Stjepan Hauser (1986.), Mohamed Salah, egipatski nogometaš (1992). 

Umrli na današnji dan su: Antun Vrančić, diplomat i pisac (1573.), Franjo Krežma, hrvatski skladatelj (1881.), Mihai Eminescu, rumunjski pjesnik (1889.), Albertina Berkenbrock, brazilska mučenica (1931.), Ella Fitzgerald, pjevačica jazz glazbe (1996.),Vladimir Bebić, hrvatski političar (2009), Bekim Fehmiu, kosovski glumac (2010).

Zadnje vijesti

Održani 24. po redu Rešetarački susreti pjesnika

Marsonia slavila na gostovanju u Pleternici unatoč igraču manje i ranom vodstvu domaćih

30. obljetnica osnutka 121. brigade HV Nova Gradiška

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni