U pripremi projekt "Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma" u bivšem vojno-skladišnom kompleksu u Gromačniku

Županija kandidirala projekt "Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma"koji povezuje turizam, zaštitu prirode, školstvo i kulturu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2020


 Nakon što je krajem siječnja Brodsko-posavskoj županiji odobreno financiranje izrade projektne dokumentacije za "Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo", niz novih projekata u fazi su kandidature i pripreme. Uz one usmjerene isključivo na gospodarstvo, pripremaju se i oni koji će povezati i druge razvojne grane strateškog plana razvoja Brodsko-posavske županije. Projekt "Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma" tako će povezati lokacije, ustanove, udruge, školstvo s ciljem gospodarskog razvoja no i ponude novih sadržaja. 

Novi višemilijunski projekt Brodsko-posavske županije prvi puta cjelovito objedinjuje turizam, kulturu, školstvo, zaštitu okoliša i u konačnici gospodarstvo. Kako? Povezivanjem cjelina i stavljanjem u funkciju svih tih elemenata. Prema projektu bivši vojno-skladišni kompleks u Gromačniku bit će centralno mjesto realizacije projekta.. Trenutno u vlasništvu države, no županija je predala zahtjev ministarstvu državne imovine o dodjeli prostora i objekata koji odavno više ne služe svrsi. 18 hektara tako postaje pravi kulturno-turističko-obrazovni centar. U planu je formiranje jedinstvenog kulturnog centra s inovativnim načinom skladištenja i prezentacije.

Otvorena muzejska čuvaonica po uzoru na onu nizozemsku tek je dio onoga zbog čega će školska djeca i studenti imati razloga posjetiti ovu lokaciju. Jer ona će biti velikim dijelom usmjerena na sektor obrazovanja i poticanja izvrsnosti. Grade se kapaciteti za praktikume, radionice no i prostor za sport i rekreaciju. 

To su za sada idejna rješenja. Pred županijom i Centrom za razvoj sada je razrada tih ideja u obliku izrade projekte dokumentacije. Taj je posao kandidiran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ovih se dana čeka zeleno svjetlo. 

Samo priprema projekta stajat će 6, a sama realizacija oko 70 milijuna kuna.

Spremni s projektima koji će generirati razvoj – u ovom slučaju uz kulturu, školstvo i turizam i privatni i poslovni sektor, domaće OPG-ove, poduzetnike i udruge. Za sada je ovaj projekt samo dobra ideja na papiru. No već odobrenje sredstava za pripremu znači i početak konkretne realizacije. A biti tek prava točka na "i" u inovativnom načinu razmišljanja i pogleda na to kako želimo prezentirati kulturnu baštinu, kakav turizam želimo i na koji način obrazovnom sustavu dati potporu dostojnu najviših europskih standarda.

Zadnje vijesti

25. rujna Dan je Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!