U Požegi otvorena izložba fotografija “Papa Franjo u Izraelu”

U povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Vatikana i Države Izrael, u Požegi otvorena izložba fotografija o hodočašću pape Franje u Svetu Zemlju.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.11.2019
 Navršilo se 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael. Tim povodom i u našoj je zemlji upriličeno nekoliko prigodnih programa koje su organizirali Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael, a u suradnji s Požeškom biskupijom u Požegi je otvorena i izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“. Fotografije prikazuju povijesno papino hodočašće u Svetu Zemlju godine 2014.

Dvoranu svete Terezije u Požegi krase fotografije povijesnog hodočašća pape Franje u Svetu Zemlju, prije 5 godina. Znakovita je to izložba, prigodno uz obiljžavanje četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa izraelske države i Svete Stolice. 

Sama izložba, ističe požeški biskup mons. Antun Škvorčević, koji je ujedno i predsjednik HBK za ekumenizam i dijalog, poziva na međusobno uvažavanje i toleranciju. 

Govoreći o posjetu pape Franje Jeruzalemu, veleposlanik države Izrael u Hrvatskoj Ilan Mor istaknuo je papin jedinstvenu ljubav za siromašne, podsjetivši i da je za vrijeme dok je bio kardinal potaknuo snažne odnose sa židovskom zajednicom u Argentini. 

“Pokazujuči ovu izložbu o posjetu pape Franje svetom gradu Jeruzalemu želimo poslati važnu poruku o suradnji i prijateljstvu između židovskoga naroda i Katoličke crkve, također i odnosima između Vatikana i Države Izrael, koji su nakon 25 godina dobri i idu u pozitivnom smjeru, ima i izazova koje nadilazimo i za koje sam siguran da ćemo slušajući jedne druge sigurno riješiti", rekao je Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u RH.

Veleposlanik Mor pozvao je sve kršćane u Hrvatskoj da na posjet pape Franje Izraelu gledaju kao na jasnu poruku svim vjernicima da krenu njegovim stopama kao hodočasnici u Izrael, u Svetu zemlju.  A mons  Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj je otvarajući izložbu ustvrdio kako postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti koja se očituje upravo u ovim fotografijama papina posjeta Svetoj Zemlji. 

“Često smo u napasti sjećati se više konflikta i sukoba, a zaboravljamo obilježavati lijepe stvari. To mi se čini vrlo važnim, obilježavati trenutak pomirenja. Posjeta Pape Jeruzalemu je dio toga procesa pomirenja i suradnje koja se nastavlja do danas. Kada Papa govori o ekumenizmu govori o hodu. Jedinstvo se stvara hodajući. Naravno, taj hod još uvijek traje, i uvijek ostaje prostora za napredak. Ali, važno je biti svjestan da smo krenuli i da hodamo zajedno”, rekao je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.

Svečanost otvorenja izložbe 'Papa Franjo u Izraelu' obogatili su svojim nastupom Zbor požeške Katoličke osnovne škole, Brass quintet Glazbene škole i Komorni zbor crkve sv. Lovre. Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ bit će otvorena u Dvorani Sv. Terezije  do 7. prosinca.

 

Zadnje vijesti

Ministarstvo graditeljstva namijenilo značajnu donaciju Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG