U Posavini ponovno hladno vrijeme sa snježnim oborinama

Dogodilo se na današnji dan 17. veljače.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 17.02.2015


 1810. godine ponovno je u Posavini započelo hladno vrijeme sa snježnim oborinama. Budući da je do tada vrijeme bilo kišovito putovi su, što od kiše. što od mekanoga snijega, postali posvuda neprohodni.  

 1857. godine rođen je u Srijemskim Karlovcima pisac Ferdo Stražimir Kulundžić. Kao srednjoškolac u Srijemskim Karlovcima bio je predsjednik pravaške mladeži i zbog toga je isključen iz škole, pa je otišao u Brod na Savi i radio u odvjetničkoj pisarnici Vatroslava Brlića. U brojnim listovima i časopisima pisao je pjesme, članke i radove za djecu. U brodskom lokalnom listu Posavska Hrvatska objavljivao je svoje radove pod pseudonimom Stražimir.

Josip Kopričević, rodio se u Brodu na Savi 1878. godine. Bio je pravnik, publicist, mecena i gradonačelnik Broda 1943. do 1945. godine. Kao zaslužni i znameniti Hrvat primljen je u članstvo Družine hrvatskog zmaja s titulom Zmaj od Bosne. 

1896. godine umro je u Brodu znameniti trgovac Wilhelm Weiner, potomak židovske obitelji koja se prva doselila u Brod, nakon što je 1840. carskim dekretom bilo omogućeno da se Židovi boravkom ustale u gradovima Austro-Ugarske monarhije.  

1921. godine Prvu jugoslavensku Tvornicu vagona i mostova osnovali su Prva hrvatska štedionica d. d. Zagreb, „Slavonija“ d. d. za industriju drva Zagreb, Kaufmann i drugovi Zagreb i Tvornica strojeva i željeznih uređaja Kistarača kraj Budimpešte. Kasnije, pri osnivanju lokomotivskog odjela tvornice pristupio je i koncern Krupp iz Essena. Godine 1926. međutim, Krupp i Kristarača su istupili, a umjesto njih ušla je bečka državna tvrtka koja se specijalno bavi izradom lokomotiva. Zemljište na kome su sagrađene tvorničke radionice i druge zgrade veliko je 68 katastarskih jutara, dok ostali dio zauzimaju industrijski kolosijek od ukupnih 15 kilometara, razna tvornička skladišta, kantina, vrtovi, parkovi itd. Sve zgrade su suvremeno građene, od betona, tvrdog materijala i željezne konstrukcije s dostatno svjetlosti i ventilacije, vodom, električnim svjetlom i električnim pogonom. U gradskoj vijećnici u Brodu održana je 17. veljače 1921. godine konstituirajuća skupština osnivača Tvornice vagona sa glavnicom od 50 milijuna kuna. Za upravnog ravnatelja imenovan je nadinženjer Donat. 

1929. godine u Brodu je održana godišnja skupština podružnice Saveza metalskih radnika Jugoslavije koja, nakon zabrane Nezavisnih sindikata i Hrvatskog radničkog saveza, ostaje jedini oblik organiziranog okupljanja radnika nakon uvođenja tzv. šestojanuarske diktature kralja Aleksandra Karađorđevića. 

1935. godine u Brodu je održan Kongres prehrambenih radnika Jugoslavije. 

1948. godine rođen je u Slavonskom Brodu akademski slikar Marko Kern. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine. Slika slavonske krajolike i vedute grada Zagreba. Posebno mjesto u njegovu opusu imaju slike sakralne tematike. Izlagao je na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama.

Na današnji dan u svijetu

- Na današnji dan 364. godine umro je rimski car Jovijan. Za njega je osobito zanimljivo da je rođen u Singidunumu – antičkom rimskom gradu koji se nalazio na području današnjeg Beograda.
- Blaženi Augustin Kažotić jedini je zagrebački biskup, uz bl. Alojzija Stepinca, koji je proglašen blaženikom. Kažotić se rodio po predaji na današnji dan oko 1260. godine u Trogiru.
- Giordano Bruno talijanski renesansni filozof, materijalist i dominikanac osuđen je na smrt i kao heretik spaljen na trgu Campo de' Fiori 17. veljače 1600. godine.
- Na današnji dan 1715. godine rođen je Francuz koji je imao velik utjecaj na europsko poimanje arapskog i islamskog svijeta. Zvao se Antoine Galland, a zaslužan je za prvi europski prijevod poznatih priča "Tisuću i jedne noći".
- Britanija je 1854. godine priznala nezavisnost Slobodne Države Oranje u današnjoj Provinciji Slobodna Država, Južna Afrika. 
- U ruskom Sankt Peterburgu na današnji dan 1895. godine prvi je puta u cijelosti s glazbom Čajkovskog izveden balet Labuđe jezero.
- Indijanski ratni vođa Geronimo umro je na današnji dan 1909. godine u 80. godini života od upale pluća, nakon 22 godine provedene u zarobljeništvu.
- 1933. godine na današnji dan u SAD-u je započet proces ukidanja prohibicije.
- The Everly Brothers potpisuju 1960. godine milijun dolara vrijedan ugovor s izdavačkom kućom Warner Brothers Recordsom (izvorno samo filmskom kompanijom, dok nije postala veliki multimedijalni konglomerat).
- Na današnji dan 1996. godine završio je jedan od najpoznatijih dvoboja u šahu između čovjeka i računala, i to čovjekovom pobjedom. Radilo se o slavnom dvoboju superračunala -IBM Deep Blue protiv šahovskog prvaka Garryja Kasparova.
- Kosovo je na današnji dan 2008. godine nakon godina političke i oružane borbe, te uz veliki pritisak zapadnih sila, proglasilo neovisnost od Srbije.
- Na današnji dan 2009. godina umrla je Conchita Cintrón – jedna od najpoznatijih žena koje su se ikada borile s bikovima.
 
Rođeni na današnji dan su: Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik (1865.), ministar u vladi NDH Dr. Džaferbeg Kulenović (1891.), Slavko Ježić, hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj (1895.), hrvatski političar Hrvoje Šarinić (1935.), Stipe Šuvar, hrvatski političar (1936.), američka glumica Rene Russo (1954.), Michael Jordan, američki košarkaš (1963.), hrvatski glazbenik Davor Gobac (1964.), Željko Mavrović, hrvatski boksač (1969.), američki glazbenik Billie Joe Armstrong (1972.), Bojana Gregorić, hrvatska glumica (1972.), Paris Hilton, nasljednica lanca hotela Hilton (1981.), Natasha Kampusch, austrijska djevojka, poznata po bijegu nakon osam godina zatočeništva (1988.). 

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu