U popodnevnim satima manji odaziv birača u Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na prvi krug

Jutros diljem Hrvatske točno u sedam sati otvorena su birališta u drugom krugu Lokalnih izbora, birališta su otvorena i u Brodsko-posavskoj županiji, u jednom gradu i 5 općina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.05.2021
U popodnevnim satima manji odaziv birača u Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na prvi krug


 Riječ je o gradu Slavonskom Brodu te općinama Klakar, Oprisavci, Bukovlje, Bebrina i Oriovac gdje u prvom krugu prije dva tjedna nije većinom glasova izabran gradonačelnik, odnosno načelnik.

U županiji su tako jutros otvorena 104 biračka mjesta, najviše u Slavonskom Brodu, njih 66 te pet u Klakaru, devet u Oprisavcima, šest u Bukovlju, sedam u Bebrini i 11 u Oriovcu. Birališta su otvorena do 19 sata kada kreće prebrojavanje glasova.

U 12 sati Državno izborno povjerenstvo je objavilo podatke o izlaznosti u drugom krugu do 11,30. Na razini Hrvatske izašlo je 14,09 posto birača, što je manje nego u prvom krugu kada je izlaznost bila 15,47 posto. Kada gledamo Brodsko-posavsku županiju gdje se izbori održavaju u jendom gradu i pet općina, izlaznost je više od prosjeka države i iznosti 14,63 posto, što je više nego prije dva tjedna kada je bila 13,71 posto.

U 17 sati Državno izborno povjerenstvo je objavilo podatke o izlaznosti u drugom krugu do 16,30. Na razini Hrvatske izašlo je 29,18 posto birača, što je manje nego u prvom krugu kada je izlaznost bila 35,54 posto. Kada gledamo Brodsko-posavsku županiju gdje se izbori održavaju u jendom gradu i pet općina, izlaznost je više od prosjeka države i iznosti 33,04 posto, što je nešto manje nego prije dva tjedna kada je bila 33,44 posto.

---

Tijekom izbornog dana 30. svibnja 2021. Državno izborno povjerenstvo objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima) na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr i to podatke o odazivu birača do 11,30 sati objavom u 12,00 sati i podatke o odazivu birača do 16,30 sati objavom u 17,00 sati. 

Prve privremene rezultate drugog kruga glasovanja, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti 30. svibnja 2021. u 20,00 sati, a isti će se dalje ažurirati svakih 10 minuta. 

Izborna šutnja do 19 sati

U skladu s Zakonom o lokalnim izborima, izborna šutnja u drugom krugu glasovanja na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i na ponovljenim izborima, koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja 2021., počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata ili kandidacijsku listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. 

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike drugog kruga glasovanja i ponovljenih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika
 • ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno  vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

 • od 3.000,00 kuna fizička osoba,
 • od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,
 • od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,
 • od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni