U popodnevnim satima manji odaziv birača u Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na prvi krug

Jutros diljem Hrvatske točno u sedam sati otvorena su birališta u drugom krugu Lokalnih izbora, birališta su otvorena i u Brodsko-posavskoj županiji, u jednom gradu i 5 općina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.05.2021
U popodnevnim satima manji odaziv birača u Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na prvi krug


 Riječ je o gradu Slavonskom Brodu te općinama Klakar, Oprisavci, Bukovlje, Bebrina i Oriovac gdje u prvom krugu prije dva tjedna nije većinom glasova izabran gradonačelnik, odnosno načelnik.

U županiji su tako jutros otvorena 104 biračka mjesta, najviše u Slavonskom Brodu, njih 66 te pet u Klakaru, devet u Oprisavcima, šest u Bukovlju, sedam u Bebrini i 11 u Oriovcu. Birališta su otvorena do 19 sata kada kreće prebrojavanje glasova.

U 12 sati Državno izborno povjerenstvo je objavilo podatke o izlaznosti u drugom krugu do 11,30. Na razini Hrvatske izašlo je 14,09 posto birača, što je manje nego u prvom krugu kada je izlaznost bila 15,47 posto. Kada gledamo Brodsko-posavsku županiju gdje se izbori održavaju u jendom gradu i pet općina, izlaznost je više od prosjeka države i iznosti 14,63 posto, što je više nego prije dva tjedna kada je bila 13,71 posto.

U 17 sati Državno izborno povjerenstvo je objavilo podatke o izlaznosti u drugom krugu do 16,30. Na razini Hrvatske izašlo je 29,18 posto birača, što je manje nego u prvom krugu kada je izlaznost bila 35,54 posto. Kada gledamo Brodsko-posavsku županiju gdje se izbori održavaju u jendom gradu i pet općina, izlaznost je više od prosjeka države i iznosti 33,04 posto, što je nešto manje nego prije dva tjedna kada je bila 33,44 posto.

---

Tijekom izbornog dana 30. svibnja 2021. Državno izborno povjerenstvo objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima) na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr i to podatke o odazivu birača do 11,30 sati objavom u 12,00 sati i podatke o odazivu birača do 16,30 sati objavom u 17,00 sati. 

Prve privremene rezultate drugog kruga glasovanja, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti 30. svibnja 2021. u 20,00 sati, a isti će se dalje ažurirati svakih 10 minuta. 

Izborna šutnja do 19 sati

U skladu s Zakonom o lokalnim izborima, izborna šutnja u drugom krugu glasovanja na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i na ponovljenim izborima, koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja 2021., počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata ili kandidacijsku listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. 

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike drugog kruga glasovanja i ponovljenih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika
 • ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno  vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

 • od 3.000,00 kuna fizička osoba,
 • od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,
 • od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,
 • od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta