U parlaonici učenici dokazali zašto je volontiranje njihova dužnost i obveza

U sklopu europskog projekta u školi "Antun Mihanović" održana parlaonica s temom volontiranja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.04.2019


 "Volontiranje je naša dužnost i obveza" – teze "za" i "protiv" te teze govorili su danas učenici dvaju osnovnih škola. Sve to u sklopu projekta "Eko eko volonterko" koju gotovo dvije godine provodi Udruga Eko Brezna zajedno s osnovnim školama "Antun Mihanović" iz Sl. Broda i "Antun Matija Reljković" iz Bebrine.

Bacanjem novčića odlučeno je – afirmacijski tim predstavljat će učenici Osnovne škole "Antun Matija Reljković" dok su teme negacijskog tima predstavljali učenici osmih razreda Osnovne škole "Antun Mihanović".

Konstruktivna polusatna parlaonica dala je odlične argumente i za i protiv volontiranja. Tročlano povjerenstvo dalo je konačnu ocjenu. S dva glasa za afirmacijsku i jednim za negacijsku skupinu pobjedu su odnijeli učenici bebrinske osnovne škole, odnosno tim koji je iznio svoje teze o dobrobiti volontiranja za pojedinca no i društvo u cjelini.

Iako su bili na suprostavljenim stranama, volontiranje je učenicima obje škole potvrdilo da je korisno, zanimljivo i edukativno.

Projekt "Eko eko volonterko" od lipnja 2017. godine provodi Udruga Eko Brezna zajedno s osnovnim školama "Antun Mihanović" iz Sl. Broda i "Antun Matija Reljković" iz Bebrine. Vrijedan je više od milijun i 100 tisuća kuna, a od toga bespovratna sredstva Europske unije čine glavninu od gotovo 960 000. Cilj je su bili unaprjeđeni kapaciteti i osnažena suradnja škola i organizacija civilnog društva za pripremu i provedbu programa školskog volontiranja uz razvijene i provedene pilot volonterske programe u lokalnoj zajednici i povećanu motivaciju učenika i nastavnika za školsko volontiranje.

Naučili su što je volontiranje, kako osnovati, voditi volonterske klubove, kako organizirati i provesti brojne akcije, od onih kojima su uredili svoje školske vrtove pa sve do humanitarnih akcija za potrebe udruga i pojedinaca u društvu. Lekcije su to koje će im i nakon službenog završetka projekta krajem ovoga mjeseca, ostati za cijeli život.

Zadnje vijesti

Raspored misa na svetkovinu Uskrsa

Ivan, Josip i Kasijan na ''Virovitičkoj klavirijadi''

Brodske košarkašice odigrale prijateljske utakmice s gošćama iz Kine

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa