U Osijeku tenk pregazio crvenog Fiću

Dogodilo se na današnji dan 2. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.06.2020
U Osijeku tenk pregazio crvenog Fiću
 1886. prvi i jedini put u povijesti jedan se američki predsjednik  Grover Cleveland vjenčao u Bijeloj kući. Predsjedniku  je bilo 49 godina, a njegova mladenka - Frances Folsom – imala je 21 godinu.

1894. Poznato svratište „Crvena kuća“, na glavnom gradskom trgu u Brodu, svečano je otvoreno 2. lipnja. Vlasnik ovog poznatog brodskog  ugostiteljskog objekta bio je Franjo Benčević. Crvenu kuću zvali su i  brodski Monaco, zbog pasioniranog kockanja zabranjenih igara. 

1909.  Guglielmo Marconi, jedan od pionira radiotelegrafije, ostvario je prvi prijenos radio valova preko Atlantskog oceana i dobio Nobelovu nagradu za taj doprinos znanosti.

1912. utemeljen Universal, prva velika holivudska filmska kuća.

1928. u Novoj Gradiški Niža djevojačka škola priredila je prigodnu zabavu u mjesnom kinematografu „Urania“. Zabava je organizirana u korist „Crvenog križa“.

1934. Otvoren pariški zoološki vrt.

1946. referendumom o monarhiji ukinuta je monarhija i stvorena Republika Italija.

1953. godine održana je krunidba danas vladajuće britanske kraljice Elizabete II. u poznatoj Westminsterskoj opatiji u Londonu.  Elizabeta II. u trenutku krunidbe imala je 27 godina, a njezin suprug Filip 31 (već su bili u braku više od 5 godina).

1955.  Sovjetski i jugoslavenski lideri Nikita Hrušćov i Josip Broz Tito potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizirani odnosi te dvije države, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948. godine.

1969. Službeno otvoren internacionalni aerodrom Sarajevo.

1970.  Papa Pavao VI. Proglasio Nikolu Tavelića svetim.

1991. U konkurenciji Francuza i Mađara Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu postao nosilac projekta za SSSR, u upravljanju, održavanju i remontu nuklearnih elektrana. Projekt je vrijedan 490  tisuća klirinških dolara. 

1991. Na današnji dan  ustrojene su Hrvatske obrambene snage - HOS. Osnovane su kao vojno krilo HSP-a, a čelnik te stranke Dobroslav Paraga ujedno je bio i vrhovni zapovjednik HOS-a, a dužnost načelnika ratnog stožera obnašao je Ante Paradžik.

1991.  dogodio se u Osijeku jedan od najzapamćenijih događaja iz Domovinskog rata. Crvenog Fiću osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk Jugoslavenske narodne armije. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji pokazuje crvenog Fiću kako gazi tenk.

1993. Bosna i Hercegovina primljena u članstvo UNESCO-a.

1995. dogodio se incident po kojem je snimljen film „Iza neprijateljskih linija“ s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom. S neba iznad Bosne srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O'Grady sigurno se padobranom spustio u bosanske planine.

1995.   Tijekom olujnog nevremena grom pogodio konstrukciju mosta između Stare i Bosanske Gradiške. Eksploziv kojim je most bio zaštićen u slučaju napada četnika, udarom groma bio je aktiviran te je pedesetak metara mosta jednostavno “odrezano“. 

2007. nakon smrti Ivice Račana, Zoran Milanović izabran je za 2. predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

2012. bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski književnik, Slavko Batušić  (1902.),  Johnny Weismuller, američki plivač i glumac (1904), Marko Todorović, glumac (1929),   Zoran Ferić, hrvatski književnik (1961).

Umrli na današnji dan su: Giuseppe Garibaldi, talijanski revolucionar (1882), Josip Horvat Međimurec, hrvatski slikar (1945),  Josip Zorman, slikar (1963), Radivije Korać, košarkaš (1969),  Andrés Segovia, španjolski gitarista (1987.), Rex Harrison, engleski glumac (1990.), Ante Čatlak, legenda Domovinskog rata, zapovjednik 114. brigade HV, popularno zvana „Škorpioni“(2010).

Zadnje vijesti

Pet novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, četiri od njih povezano sa svatovima u Zagrebu

Donesena odluka o imenovanju Uprave Đuro Đaković Grupe na novo mandatno razdoblje.

Nakon izbora uklanjanje promidžbenih plakata s javnih površina

VIJESTI

Priopćenje Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije

Pet novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, četiri od njih povezano sa svatovima u Zagrebu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika