U Općini Klakar završio projekt "Žene snaga zajednice"; na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta

I u selima na području Općine Klakar demografska slika kao i u većini slavonskih: mladi odlaze, ostaje sve više starijih i nemoćnih, kojima je potrebna pomoć lokalne zajednice. Za 77 njih skrbilo je u protekle gotovo dvije godine 12 žena, zaposlenih na projektu "Žene – snaga zajednice", u okviru programa "Zaželi". Rezultati realiziranog projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji u srijedu 2. rujna, u Klakaru.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 02.09.2020
U Općini Klakar završio projekt "Žene snaga zajednice"; na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta


 "Projektom je bio predviđeno zaposliti 10 žena za poslove na pomoći u kući 40 korisnika starije dobi i onih koji su u nepovoljnom položaju na području Općine Klakar. No, tijekom provedbe broj je narastao na 12 zaposlenih žena, a interes korisnika se gotovo udvostručio, pa je usluge zaposlenih žena koristilo ukupno 77 korisnika. Zadovoljni smo realizacijom projekta  tim više što je 10 zaposlenica prošlo i posebnu edukaciju: njih 8 za računalnog operatera, a dvije su položile vozački ispit", kaže voditeljica projekta  Gabriela Jandrlić, dodajući da je projekt proveden u razdoblju od lipnja 2018. do rujna 2020.

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 1.963.665,90 kuna.  Provedbeni projektni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod i Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. 

 

"Projekt je bio više nego opravdan s obzirom na socijalnu sliku Općine Klakar jer je svakim danom sve više starijih kojima je potrebna pomoć lokalne zajednice", istaknuo je Josip Stanić, načelnik Općine Klakar, te dodao da je Općina na program 'Zaželi' prijavila nastavak projekta i očekuje pozitivne rezultate. 

Gornja i Donja Bebrina, Ruščica i Klakar – sela su u sastavu općine Klakar, smještena uz rijeku Savu istočno od Slavonskog Broda u kojima demografska slika  nije baš pohvalna: puno je mladih otišlo, u isto vrijeme ostaju samačka domaćinstva u kojima žive stariji ljudi, samci, počesto i bolesni, pa im je pomoć itekako potrebna, ne samo u kućanskim poslovima nego i u komunikaciji, druženju i socijalnoj uključenosti" naglašava načelnik Stanić.

Općina Klakar nizom mjera iz socijalnog programa pokušava potaknuti ostanak obitelji i mladih na svome području, a uz novu osnovnu školu gradi se i dječji vrtić,  u nadi da će se negativni trendovi promjeniti. 

 
 
 

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata