U Okučanima obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja u Okučanima je počelo obilježavanje vojno-redarstvene akcije (VRO) “Bljesak” kojom je Republika Hrvatska prije 26 godina od okupacije oslobodila područje zapadne Slavonije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.05.2021
U Okučanima obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak


 “Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provodi se uz sukcesivni dolazak izaslanstava koja će u čast poginulih branitelja polagati vijence na spomen-obilježje u razmacima od 30 minuta.

Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom sukcesivno dolaze predstavnici državnog vrha.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, prema protokolu, položio je vijenac i zapalio svijeću u 9.30 sati. 

"Na današnji dan, sada već prije puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije 'Maslenica' '93. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije u kolovozu'95. godine Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda o tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi i njima vječno hvala i slava hrvatskim herojima", izjavio je predsjednik Milanović nakon polaganja vijenca.

U 10 sati vijenac položilo je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

"U ime Hrvatskog sabora s velikim ponosom i čašću došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata  - operaciju Bljesak - kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebna zahvalnost onima koji su dali život za hrvatsku slobodu, demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi", rekao je šef Sabora.

U 10.30 vijenac položio je premijer Andrej Plenković uz kojega su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

"Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni. Želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku. Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu", rekao je premijer.

Potom je izaslanostvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem i predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem te načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem odalo počast stradalima na spomen obilježju.

"Veličanstvenom vojno-redarstvenom akcijom "Bljesak", koja je započela 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, u samo 31 sat oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Oslobađanjem zapadne Slavonije uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac, a Brodsko-posavska županije je oslobođenjem okupiranih područja ostvarila teritorijalnu cjelovitost", stoji u poruci župana Marušića i predsjednika Skupštine Ćosića.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza