U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Muzej Brodskog Posavlja priredio je novu izložbu, ovog puta o HPD Davor iz Slavonskog Broda.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.10.2021


 Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ najstarije je brodsko građansko društvo osnovano 1871. godine. Brod na Savi peti je hrvatski grad koji je imao pjevačko društvo.

Tijekom 150 godina postojanja HPD „Davor“ imao je prekide u radu za vrijeme 1. svjetskog rata, nakratko pred kraj 2. svjetskog rata te od zabrane djelovanja i raspuštanja 1948.  1991. Društvo je  obnovljeno u jesen 1991., u godini 120. obljetnice osnivanja.  

Uspješno sudjeluje u programima glazbenih manifestacija, gradskih, regionalnih, državnih i međunarodnih. Više puta je nagrađivan i hvaljen. HPD “Davor” zahvaljujući entuzijazmu i trudu brojnih članova i vrsnih zborovođa, uprave i podupirućih članova, unatoč i usprkos krizama i zabranama ustrajno opstaje na zasadama iz 1871. godine, dostojno predstavljajući svoj grad, njegujući tradiciju, unaprjeđujući glazbenu kulturu i dostojno pronoseći ime Broda u domovini i inozemstvu.

Na izložbi je predstavljena dokumentarna građa, povijesna zastava i zastavne vrpce, fotografije, plakati, priznanja i nagrade, notna građa koja se čuva u fundusu MBP-a, Državnom arhivu u Slavonskom Brodu, Arhivu obitelji Brlić i arhivu HPD-a “Davor”. 

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja