U mjesec dana u županiji oboljele 152 osobe od gripe

U siječnju, najčešće nakon povratka s godišnjih odmora, započinje val gripe u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se gripa ove godine pojavila puno prije nego inače, već 21. prosinca. U našu je Brodsko-posavskoj županiji prvi slučaj potvrđen je 10. siječnja.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 31.01.2013


Mjesec dana nakon pojave prvog zaraženog virusom gripe u Brodsko-posavskoj županiji Zavod za javno zdravstvo evidentirao je 152 oboljele osobe.

Gripa je tako i dalje u početnom epidemijskom stadiju. Je li sada već kasno za cijepljenje, ovisi od slučaja do slučaja. No liječnici i dalje preporučuju, ukoliko se niste cijepili možete to učiniti.

Ove godine u odnosu na prethnodne vladao je smanjen interes za cijepljenje pa je naručeno 15 tisuća doza, 5 tisuća manje nego u prijašnjim sezonama. O cijepljenju gripe, građani su podijeljeni.

Prema dosadašnjim evidencijama Zavoda za javno zdravstvo uobičajeno se u sezoni gripe razboli oko 2 do 3 tisuće građana. Gripa dolazi naglo, a simptomi su razvijaju već za 3 do 6 sati. Puno je dugotrajnija pa ćete da biste je posve izliječili morati preležati između 7 i 10 dana. Jačih je simptoma nego prehlada, obvezno s glavoboljom i temperaturom te bolovima u mišićima pa ju je potrebno preležati duže vremensko razdoblje. Ukoliko niste u rizičnoj skupini poput starijih osoba, zdravstvenih radnika i kroničnih bolesnika izbor, cijepiti se ili ne je na vama. No ipak postoje neka pravila.

Upravo povrće, voće, pravilna ishrana i kretanje neki su od načina kako pojačati imunitet. Uz izbjegavanje kontakata sa zaraženim i masovnih okupljanja u vrijeme vrhunca sezone, većina to smatra najboljim načinom kako ostati zdrav i ne pokupiti virus u sezoni koja je tek pred nama. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja