U mjesec dana u županiji oboljele 152 osobe od gripe

U siječnju, najčešće nakon povratka s godišnjih odmora, započinje val gripe u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se gripa ove godine pojavila puno prije nego inače, već 21. prosinca. U našu je Brodsko-posavskoj županiji prvi slučaj potvrđen je 10. siječnja.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 31.01.2013
Mjesec dana nakon pojave prvog zaraženog virusom gripe u Brodsko-posavskoj županiji Zavod za javno zdravstvo evidentirao je 152 oboljele osobe.

Gripa je tako i dalje u početnom epidemijskom stadiju. Je li sada već kasno za cijepljenje, ovisi od slučaja do slučaja. No liječnici i dalje preporučuju, ukoliko se niste cijepili možete to učiniti.

Ove godine u odnosu na prethnodne vladao je smanjen interes za cijepljenje pa je naručeno 15 tisuća doza, 5 tisuća manje nego u prijašnjim sezonama. O cijepljenju gripe, građani su podijeljeni.

Prema dosadašnjim evidencijama Zavoda za javno zdravstvo uobičajeno se u sezoni gripe razboli oko 2 do 3 tisuće građana. Gripa dolazi naglo, a simptomi su razvijaju već za 3 do 6 sati. Puno je dugotrajnija pa ćete da biste je posve izliječili morati preležati između 7 i 10 dana. Jačih je simptoma nego prehlada, obvezno s glavoboljom i temperaturom te bolovima u mišićima pa ju je potrebno preležati duže vremensko razdoblje. Ukoliko niste u rizičnoj skupini poput starijih osoba, zdravstvenih radnika i kroničnih bolesnika izbor, cijepiti se ili ne je na vama. No ipak postoje neka pravila.

Upravo povrće, voće, pravilna ishrana i kretanje neki su od načina kako pojačati imunitet. Uz izbjegavanje kontakata sa zaraženim i masovnih okupljanja u vrijeme vrhunca sezone, većina to smatra najboljim načinom kako ostati zdrav i ne pokupiti virus u sezoni koja je tek pred nama. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pismo nadbiskupa Hranića o slavlju Velikoga tjedna i vazmenog trodnevlja

Virtualna akcija #GrančicaMira Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

Dvije novooboljele osobe od bolesti Covid-19, još jedan zdravstveni djelatnik pozitivan

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji