„U kratkom 43-godišnjem životu sve mu se izdogađalo prerano“.

Hrvatski institut za povijest u Slavonskom Brodu predstavio dva važna izdanja o brodskom ugledniku Andriji Torkvatu Brliću.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 24.01.2013
Obitelj Brlić jedna je od najuglednijih obitelji koje su ikada živjele na brodskom području. Generacije Brlića bile su ugledni članovi građanskog društva. Uz slavnu Ivanu Brlić Mažuranić koja je u obitelj došla udajom 1892. godine među njima ističe se i Andrija Torkvat Brlić.

Publicist, političar, novinar, teolog, diplomat, pjesnik i pustolov...samo su neki od dijelova kompleksne i osebujne ličnosti Andrije Torkvata Brlića. Stoga i ne čudi da je njegov život i rad i dalje intrigira znanstvenu javnost. 2008. godine svoj doprinos rasvjetljavanju povijesnih činjenica dali su brojni stručnjaci,  znanstvenici i povjesničari na znanstveno-stručnom skupu. 10 izabranih radova koji opisuju različite aspekte života uklopljeni su u zbornik radova čiji je urednik Dinko Župan.

Zbornik radova o Andriji Torkvatu Brliću predstavljen je i u Slavonskom Brodu. Uz njega prošle godine svjetlo dana ugledalo je i drugo izdanje posvećeno slavnom Brođaninu. To je knjiga "Ideali, strast i politika. Život i djelo Andrije Torkvata Brlića" autorice Vlaste Švoger. Ozbiljnije istraživanje o publicističkom radu Brlića autorica Vlasta Švoger počela je uoči stručnog skupa 2008. No postalo je puno više od pripreme za sudjelovanje na stručnom skupu.

Ivana Brlić Mažuranić udana za Andrijinog sina Vatroslava napisala je „u kratkom 43-godišnjem životu Andriji Torkvatu Brliću sve se izdogađalo prerano“.

O djelovanju i životu tog publicista i političara svjedoči bogata korespodencija koju i danas krije Arhiv obitelji Brlić. Andrija Torkvat Brlić tako je prijateljevao sa Strossmayerom, banom Jelačićem, Mesićem, Topalovićem, Preradovićem. Aktivno je sudjelovao u političkom, književnom životu Hrvatske. Zbog svojih putovanja i načinu života mnogi i danas kažu, o njegovom životu isplatilo bi se snimiti i pravi pustolovni film. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji