U kolovozu počinje izgradnja infrastrukture Luke Brod

Ugovor o izvođenju radova i Ugovor o koncesiji za Projekt „Infrastrukturni Radovi u lučkom području Luke Slavonski Brod s koncesijom za javne usluge" potpisani su danas uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra financija RH Zdravka Marića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića te ostalih visokih državnih dužnosnika u Velikoj vijećnici županijske uprave.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.07.2018


Time su otklonjene sve prepreke za početak radova izgradnje lučke infrastrukture koji trebaju početi u kolovozu ove godine. Infrastrukturne radove u lučkom području luke Slavonski Brod izvodit će tvrtka GH HOLDING d.o.o iz Slovenije, dok će koncesiju za obavljanje lučke djelatnosti provoditi domaća tvrtka „MANŠPED" d.o.o. Ugovore je, s direktorima ovih tvrtki Blažom Miklavčičem (GH Holding) i Željkom Mandarićem (MANŠPED) potpisao ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić. Jurić se ovom prigodom zahvalio Vladi RH posebice Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture rekavši kako su stali iza projekta lučke uprave i ono što se godinama nije uspjelo  riješiti – oni su riješili u roku šest mjeseci. Također, dodao je Jurić, potrudili su se da ne odustanemo od projekta te ga ispratili do kraja. „Investitor i koncesionar, bez kojih ništa nema, su ovaj projekt prepoznali i mi ovdje vidimo jedan dugoročni posao i nova radna mjesta za stanovnike ove Županije. –rekao je danas okupljenima Marijan Jurić

Sreću zbog potpisivanja današnjeg ugovora, ali i dobre suradnje s Vladom RH nije krio ni župan Danijel Marušić koji je u ovoj prigodi rekao:

„-Danas potpisujemo jedan iznimno bitan Ugovor. Ugovor koji smo dugo čekali, velike je vrijednosti i moram reći da sam ja danas sigurno najsretniji župan, jer nikada u povijesti Županije u samo dva dana nije došlo do tolikih investicija u Brodsko-posavsku županiju. Mi sada dolazimo sa svečanosti otvorenja jedne privatne investicije, tvrtke Vindon vrijedne 55 milijuna kuna.  Vrlo brzo odlazimo potpisati Razvojni sporazum vrijedan 141 milijun kuna za našu županiju. Jučer smo potpisali Ugovor za projekt navodnjavanja „Orubica" vrijedan 25 milijuna kuna. Danas potpisujemo Ugovor za izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama vrijedan 12,7 milijuna kuna, a moram reći i to, da nakon pozitivne promjene u sustavu financiranja županija koju je ova Vlada donijela mi smo uspjeli povećati izvorni proračun i omogućena nam je energetska obnova 9 škola vrijedna 27 milijuna kuna. Također, obnavljamo sve bolničke zgrade u Slavonskom Brodu te dvije bolničke zgrade u Novoj Gradiški. Ako bi tome pridodali projekt „Kraći put do zdravlja" vrijedan 41 milijun kuna i „Razvoj primarne zdravstvene zaštite" vrijedan 11,5 milijuna kuna, onda doista možemo vidjeti što to je i što znači „Projekt Slavonija". Ovom prigodom, prije svega, zahvaljujem predsjedniku Vlade RH gospodinu Plenkoviću koji je prepoznao bitnost pomaganja upravo ovog dijela naše Domovine i zahvaljujem se svim ministrima, a također, zahvaljujem se gospodinu Marijanu Juriću i slovenskim investitorima i želim im puno sreće u daljnjem radu. Hvala još jednom svima, hvala što ste danas Brodsko-posavsku učinili jednom od najsretnijih županija u Hrvatskoj." – kazao je župan Marušić

Čestitajući potpisnicima, ministar Butković rekao je slijedeće:

"-Drago mi je što smo danas ovdje i što predsjednik Vlade svjedoči potpisivanju ovog vrlo važnog Ugovora za izvođenje radova na projektu nadogradnje infrastrukture i razvoj terminala i pratećih objekata u Luci Slavonski Brod ukupne vrijednosti 103 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je, što smo posebno sretni i zadovoljni, 56% sufinancirano od strane Europske unije, odnosno instrumenta za povezivanje Europe – CEF-a. Cilj ovog projekta je poticanje korištenja transporta unutarnjim plovnim putevima na koridoru Rajna – Dunav nadogradnjom lučke infrastrukture i pružanje potpore transportu u luci u Slavonskom Brodu. Nakon što je ishođena sva projektna dokumentacija i sve potrebne dozvole, ponavljam da smo osigurali financijsku konstrukciju i time što je Vlada RH donijela Odluku kojom se „daje zeleno svjetlo" Lučkoj upravi za kreditno zaduženje i dala jamstvo čime smo, uz europska sredstva, zatvorili financijsku konstrukciju i omogućili kretanje ovog vrlo važnog projekta. Nakon Osijeka, ovo je drugi vrlo važan projekt na unutarnjim plovnim putevima i mi polako velike investicije i veliki investicijski ciklus selimo sa mora prema unutarnjim plovnim putevima, što otvara nove mogućnosti i prilike za Hrvatsku".-rekao je Butković.

Prije same svečanosti potpisivanja ugovora, okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: 

„-Ono što mislim da je ključno je da današnjim potpisivanjem ovog ugovora Slavonski Brod, unutarnji  plovni putevi i riječni promet Savom dobija jednu značajnu investiciju, veliko ulaganje i znamo da je za ovu Vladu Slavonija prioritet. Danas smo to dokazali svjedočenjem otvaranja nove, moderne farme „Vindona" u Brodskom Stupniku, a župan je nabrojio koliko je bilo investicija proteklih dana samo u Brodsko-posavsku županiju. Danas je dan Slavonije jer za koji trenutak imamo i sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vinkovcima. Izuzetno mi je drago zbog ovakve investicije od  preko sto milijuna kuna od čega je  56% sredstava iz CEF-a, što znači da smo prepoznali razvoj riječnih plovnih puteva, razvoj Slavonskog Broda i investiranja u infrastrukturu, u manipulativni dio i pristupne ceste.  Na taj način Vlada RH, sa svojim jamstvima sa partnerstvom sa Županijom i sa Lučkom upravom daje doprinos i razvoju Slavonskog Broda i cijele Slavonije. Za četiri godine „podvući ćemo crtu" koliko je Slavonija išla naprijed u mandatu ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora." – rekao je danas Premijer.

Valja istaći da je razvoj luka unutarnjih voda i njihova integracija  u multimodalni promet jedan od glavnih ciljeva prometne politike Europske unije. Zakonodavstvo Europske unije izričito nastoji ojačati intermodalnost prometa i prijelaz na ekološki prihvatljiviji način prijevoza tereta , primjerice željezničkog prijevoza i prijevoza unutarnjim vodama. U tom kontekstu, izgradnja Luke Slavonski Brod koja se nalazi na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na željezničkom prometnom koridoru X i u neposrednoj blizini čvorišta željezničkog koridora X i cestovnog koridora Vc te predstavlja i međunarodnu ulaznu luku Europske Unije, od iznimnog je značaja ne samo za razvoj Brodsko-posavske županije, već i Hrvatske u cjelini.

Razvitak luke Slavonski Brod podrazumijeva izgradnju luke i njoj nužnih sadržaja kao i  uređenje šireg lučkog područja (cca 900.000 m²) sa svom potrebnom infrastrukturom u svrhu privlačenja potencijalnih koncesionara u lučko područje. Isto uključuje jačanje i izgradnju prerađivačkih i uslužnih kapaciteta da bi se ostvarili osnovni ciljevi gospodarskog i društvenog razvoja ovog dijela Republike Hrvatske kroz  povećanje zaposlenosti neposrednim zapošljavanjem u lučkim djelatnostima.

Ulaganje u luku Slavonski Brod poticaj je povećanju zaposlenosti na području Brodsko-posavske županije a time i povećanju životnog standarda njenih stanovnika.

Izvor: bpž

 

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske