U Koloni sjećanja pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova

U Koloni sjećanja bili su i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.11.2018
 Pod geslom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a tim povodom u nedjelju, 18. studenog 2018., u Gradu-heroju okupili su se građani iz cijele Hrvatske i šire. Među njima su bili i najviši državni dužnosnici – predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović.

Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu demokratsku Hrvatsku, kao i prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prisjećajući se tragedije Vukovara otprije 27 godina, osvrnuo se i na aktualnu situaciju te naglasio važnost gospodarskog i demografskog prosperiteta koji se očekuje u budućnosti, poručivši: „Vukovar ima snažnu potporu svih državnih institucija, a posebno Vlade RH.“

Ministar Krstičević istaknuo je kako je Vukovar značio sve za Hrvatsku, a danas je simbol junaštva i otpora u Domovinskom ratu. „Vukovar je Grad-heroj, izražavamo duboko poštovanje prema žrtvama Vukovara i Škabrnje. U mislima smo s obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu u Hrvatskoj. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar i promociju vojnih škola. Proveli smo i simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske, a pobjednička Hrvatska vojska jamac sigurnosti i opstojnosti – da se ovo više nikada ne ponovi“, zaključio je ministar.

U Vukovaru su bili i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, kao i drugi ministri i saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, županija i gradova, braniteljskih udruga i druga izaslanstva.

Svi zajedno s brojnim građanima pristiglim iz svih krajeva Hrvatske i šire okupili su se u dvorištu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Vukovaru, otkuda već tradicionalno kreće Kolona sjećanja. U krugu bolnice održan je prigodan program u kojem je nastupila Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", koja već godinama sudjeluje u tom programu, i glumac Darko Milas u ulozi recitatora i moderatora.

Potom je uslijedio Križni put – Kolona sjećanja predvođena stjegonošama, zastave Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara nosili su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a zastavu 204. vukovarske brigade nosio je, kao i uvijek do sada, umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, za njima pripadnici GOMBR-e noseći 186 stjegova postrojbi iz Domovinskog rata i 100 pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske s beretkama gardijskih brigada.

Koloni su se potom pridružili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar Vesna Bosanac, kao i najviši državni dužnosnici RH, izaslanstva županija i gradova, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u RH, Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica te tisuće građana koji su i ove godine pohodili Vukovar kako bi odali počast žrtvama velikosrpske agresije.

U Koloni sjećanja bili su i kadeti te polaznici Temeljne časničke izobrazbe, njih također ukupno stotinu, a među njima bila je i Jelena Dedaković, kćer jednog od zapovjednika obrane Vukovara, Mile Dedakovića – Jastreba.

U organizaciji Grada Vukovara i vukovarskih osnovnih škola učenici su zapalili svijeće duž cijeloga Križnog puta od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, a dolaskom na groblje brojni su građani, među kojima i djelatnici MORH-a i OSRH-a, polaganjem ruža na grobove poginulim i umrlim braniteljima i civilima odali počast žrtvama.

Kod središnjeg spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odali su i najviši državni dužnosnici te predstavnici MORH-a, MUP-a, MHB-a i OSRH-a, kao i Grada Vukovara i hrvatskih branitelja Vukovara. Molitvu i misu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je željezanski biskup mons. Egidije Ivan Živković u koncelebraciji s brojnim biskupima i svećenicima.

Podsjećamo, povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska organizirali su u petak, 16. studenoga 2018., na pet lokacija diljem Hrvatske, simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018." Akciji su se odazvali brojni pripadnici HV-a i djelatnici MORH-a, a prikupljeno je ukupno 455 doza krvi.

foto: MORH

Zadnje vijesti

Pijani vrijeđali goste u lokalu i policajce

Zapljenjeni kokain, marihuana i amfetamin

Udruga 'Sikirevački motivi' objavila CD izvornih slavonskih pučkih pjesama 'Sikirevci, selo moje'

SPORT

Humanitarno-edukacijsko-sportska akcija

Malonogometni klub "Moby Dick" iz Nove Kapele u sjećanje na stradalog suigrača u prometu organizira akciju "Netko te čeka"

FOTO GALERIJA

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu