U koloni sjećanja i izaslanstvo Brodsko-posavske županije

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.11.2021
U koloni sjećanja i izaslanstvo Brodsko-posavske županije


 Uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Vukovar  ove godine obilježava 30. obljetnicu sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad gotovo do temelja uništen. Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad okončana je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

U obiljležavanju ovodogišnje obljetnice uz visoki državni vrh nazočili su i župan Brodsko-posavske županije kao i saborski zastupnik Pero Ćosić. Program je započeo ispred vukovarske Bolnice hrvatskom himnom te minutom šutnje za sve poginule, ubijene i nasilno odvedene branitelje u Domovinskom ratu, a nastavljen kolonom sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog gdje su, kod spomen obilježja,  položeni vijenci i zapaljene svijeće.  

Vijence su položili predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem-Mladim Jastrebom, potom hrvatski predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović , predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković , izaslanstvo Vlade  predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem kao i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem. Izaslanstvo grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Ivana Penava. Vijenac je položio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Vijenac Hrvatsle zajednice županija položilo je izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija , brodsko-posavkim županom Danijelom Marušićem.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca služena je sveta misa koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Zadnje vijesti

Od danas građanima na raspolaganju još jedno parkiralište u gradu uz naplatu

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima