U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

POŽEGA - Polaganjem ruku i posvetnom molitvom biskupa mons. Antuna Škvorčevića, danas su u katedrali sv. terezije Avilske u Požegi tijekom svečanog euharistijskog slavlja za prezbitere Požeške biskupije zaređeni vlč. Tomislav Dokoza i vlč. Matej Filipović!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.06.2019
U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije


Na slavlju su uz brojne svećenike bili i roditelji ređenika te vjernici iz njihovih rodnih župa na čelu sa župnicima.

Uvodeći u misno slavlje, biskup je rekao kako su dvojica mladih ljudi, Tomislav i Matej ozbiljno prihvatili Božji poziv čiji su trag otkrili u svojim srcima, da su surađivali s njime te da danas pred nama i pred Bogom  žele reći svoj cjeloživotni »Evo me«. Istaknuo je da ih Isus Krist u sakramentu svetog reda želi odjenuti snagom svoga Duha, da sjedinjeni s njime, Glavom Crkve služe Božjem narodu. Sa zahvalnošću za sve što su učinili za ređenike u njihovoj formaciji pozdravio je Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, gdje su kandidati za prezbiterat boravili dvije godine te don Eduarda Gila, vicerektora Međunarodnog crkvenog kolegija »Sedes sapientiae« u Rimu, gdje su ređenici proveli tri godine, a koji je stigao u Požegu sa svećenikom don Ervinom Sanchezom i osmoricom bogoslova istog Kolegija.

Biskup je kandidate za prezbiterat podsjetio kako je u sakramentu svetog krštenja njihova slabost bila odjenuta u Isusovu jakost, da su u sakramentu svete potvrde bili opečaćeni Isusovim Duhom ljubavi, da buka svijeta nije u njihovu srcu zagušila Božji poziv «dođi i slijedi me», te da su se svojom mladenačkom slobodom opredijelili za Isusa Krista, odlučili biti njegovi svećenici te da će ih on u sakramentu svetog reda pridružiti sebi Glavi. Rekao je da danas zajedno s njima želi zahvaliti Bogu što u njima nisu prevladali sebičnost i mentalitet svijeta, nego Božja inicijativa. Također je ustvrdio da želi zahvaliti i njima samima za suradnju i vjernost tom Božjem djelu. Poručio im je neka se hvale svojom slabošću, ali da ne daju zlu da ih zavede, i neka u toj slabosti svjedoče jakost Isusova križa.

Pozvao je ređenike neka sav svoj svećenički život i poslanje oslone na Boga i njemu povjere svoju sudbinu. Kazao je da će po predanju svoga života Bogu biti ljudi najveće slobode, oslobođeni zabrinutosti za hranu, piće i odjeću, o kojoj Isus govori u današnjem evanđelju. Pozvao ih je da u trenutku kad se budu prostrli  po podu za vrijeme Litanija svih svetih neka iskreno posvjedoče Bogu da u svom svećeničkom životu žele biti posvema njegovi. Nazočne pak vjernike potaknuo je da mole za njih, kako bi odlazeći danas iz Katedrale u naše hrvatsko društvo, obilježeno pesimizmom, unijeli svećeničkim služenjem duh prave slobode koja u Bogu pronalazi svoju snagu i pokretač za svakodnevno svjedočenje Isusove radosne vijesti, njegove pobjede nad smrću. 

Na svršetku slavlja biskup je čestitao novozaređenim svećenicima što ih je Isus Krist snagom svog Duha pridružio svom svećeništvu, i poželio im dobrodošlicu u zbor prezbitera Požeške biskupije. Čestitao je njihovim roditeljima, drugim članovima obitelji, župnicima i vjernicima njihovih župa, te poglavarima Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. i Međunarodnog crkvenog kolegija »Sedes sapientiae« u Rimu. Čestitao je i nazočnim križarima iz Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi, među kojima je Tomislav Dokoza duhovno rastao i sazrijevao u svom zvanju. Na svećenički hod novozaređenih svećenika te na sve nazočne zazvao je Božji blagoslov. Slavlje prezbiterskog ređenja pjevanjem je uveličao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.

 Vlč. Matej Filipović rođen je 1994., dolazi iz župe sv. Marije Magdalene iz Sopja, a mladu misu slavit će u rodnoj župi 30. lipnja 2019. 

Vlč. Tomislav Dokoza rođen je 1989., dolazi iz požeške župe sv. Leopolda Mandića, a mladu misu proslavit će 7. srpnja 2019. u crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi. 

foto: Marijan Pavelić

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda kuglača Zanatlije nad Šećeranom VIRO

Imenovana nova uprava Đuro Đaković Specijalnih vozila

Djeci ni u kojem slučaju ne davati petarde i drugu pirotehniku

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno