U Kašiću krvava bitka Domovinskog rata

Dogodilo se na današnji dan 1. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.02.2020
U Kašiću krvava bitka Domovinskog rata
 1896. Premijera Puccinijeve opere „La Boheme“ u Torinu (Italija) održala se na današnji dan.

1918. Rusija je usvojila Gregorijanski kalendar.

1901.  Na dužnost primarnog liječnika u slavonskobrodskoj bolnici nastupio je dr. Emaunuel  Kohn, rođen 1870. godine u Češkoj. Medicinu je završio 1894. a prve godine po dolasku u Brod radio je pod svojim prezimenom koje poslije Prvog svjetskog rata mijenja u Kovačić.      

1918. U Boki Kotorskoj na 40 ratnih brodova austrougarske mornarice započeo najveći ustanak mornara. Bokeljski Hrvati su pripadnici najjužnije hrvatske etničke skupine na području Boke u Crnoj Gori. Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918. na brodovima Sankt Georg i Gea kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na  brodovima. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke pa se pobunjenim mornarima postavio ultimatum o predaji 3. veljače. Istog dana uhićeno je 500 pobunjenih mornara.

1921. počinje u Brodu izlaziti Hrvatska zajednica kao glasilo istoimene stranke. Urednik lista bio je Vjekoslav Tauchmann, uglednik građanskog političkog života u Brodu tog vremena. List  je izlazio do 1926. godine. Uz Hrvatsku zajednicu u Brodu su postojala još dva lokalna lista, Brodske novine i Hadegel. 

1923. slomljen je nakon 42 dana, štrajk radnika u Tvornici vagona i mostova u Brodu. Štrajkolomci su izabrani za radničke povjerenike i rad u tvornici počinje 1. veljače. 

1933. akcijom zimsko-športske sekcije slavonskobrodskog Športskog društva Viktorija povećan broj skijaša koji su, prije 72 godine, skijali po Brodskom brdu. 

1944. u Brodu na Savi trajale su pripreme za obilježavanje 35. obljetnice djelovanja brodskog ŠK Marsonija. U gradu su pored Marsonije djelovala još tri građanska sportska kluba, i to ŠK Svačić, ŠK Zrinski i ŠK Zvonimir. 

1958. Egipat i Sirija ujedinjeni su. u Ujedinjenu Arapski Republiku.

1966. rukometaši Radničkog, prvaci Hrvatske pobijedili su u Brodu rukometnu reprezentaciju Izraela sa 13:10. Te godine kajakaši „Slavonije“ bili su prvaci Hrvatske, a košarkaši BSK-a kvalificirali su se u Drugu saveznu ligu. 

1979. Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini, vratio se u zemlju iz Pariza, poslije 15 godina izgnanstva, koje je uglavnom proveo u Iraku.

1981. u Brodu počinje izlaziti humoristično-satirični list Brodolom, koji uređuje Joža Ščrbašić i Stanko Dasović. 

1990. Bivša JNA izvela je tenkove na ulice kosovskih gradova, a borbeni avioni nadlijetali Prištinu kako bi bile ugušene demonstracije kosovskih Albanaca. Tom prigodom je poginulo 27 Albanaca, a više od 100 ljudi je ranjeno.

1992. Američki predsjednik George  Bush i ruski predsjednik Boris Jeljcin potpisuju deklaraciju u Camp Davidu kojom formalno prestaje Hladni rat.

1993. u Kašiću, malenom mjestu u zadarskom zaleđu odigrala se jedna od najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu. Najveću žrtvu  podnijeli su pripadnici 3. brodske bojne „Kobri“  3.  gardijske brigade. U prvom danu obrane  Kašića poginulo je 17 pripadnika 3. GBR. Drugog dana u borbama je smrtno stradalo njih 8, a sveukupno u obrani  zadarskog zaleđa poginulo je 35 pripadnika 3. gardijske brigade „Kuna“. U listopadu 1996.  palim Slavoncima otkriven je spomenik.  Na mjestu herojske borbe u Kašiću spomenik je otkrio  general bojnik Mladen Kruljac, zapovjednik 3. gardijske brigade. U tijeku svečanosti otkrivanja spomenika  u Kašić je dotrčao i brodski maratonac Tade Opačak koji je u znak zahvalnosti poginulim braniteljima istrčao ultramaraton Slavonski Brod- Zadar.

1993. U Čajkovcima u rad pušten novi VODOVOD kojeg su izgradili mještani Vrpolja, Čajkovaca i poduzeće Đakovački Vodovod. Vrijednost radova je 1,5 milijuna DEM, kapacitet mu je da podmiri potrebe 5 – 6 tisuća stanovnika Vrpolja ,Čajkovaca, Perkovaca i Strizivojne.

2005. stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što ga je Hrvatska potpisala s Europskom unijom. 

2009. Jóhanna Sigurðardóttir je izabrana za premijera Islanda, čime je postala prva žena koja je postala premijerom u povijesti te države, te prvom osobom koja javno i otvoreno priznaje kako nije heteroseksualna već homoseksualna s čime je postala prva homoseksualna osoba na čelu neke države u modernoj povijesti. 

2009.U moskovskoj katedrali Krista Spasitelja ustoličen je Mitropolit Kiril kao 16. po redu patrijarh Moskve i cijele Rusije.

2018.  Romana Tekić, profesorica  povijesti umjetnosti od danas je na četiri godine  na čelu Galerije umjetnina u Slavonskom Brodu. Na tom mjestu zamijenila je Branimira Pešuta koji je tri mandata bio ravnatelj.

2018. U gvatemalskim prašumama arheolozi su otkrili preko 60 000 majanskih građevina

Rođeni na današnji dan su: Ignjat Brlić, odvjetnik i političar ( 1834), John Ford, američki redatelj (1895.), američki filmski glumac Clark Gable (1901.), Boris Jeljcin, ruski državnik i predsjednik (1931), hrvatski glumac Vanja Drach (1932.),Igor Kuljerić, hrvatski skladatelj (1938), Ranko Zidarić, hrvatski glumac (1965.), austrijski alpski skijaš Hannes Trinkl (1968.), Duje Čop, hrvatski nogometaš (1990).

Umrli na današnji dan su:  Rudolf Valdec, hrvatski kipar (1929.), Buster Keaton, američki glumac (1966.), Maximilian Schel, austrijski glumac, režiser i producent ( 2014), Dušan Karpatsky, najistaknutiji češki kroatist (2017).

Zadnje vijesti

U prometu za volanom s 1,83 promila

Gradske blagajne od ponedjeljka nastavljaju s radom

Srušena u bombardiranju oštećena zgrada Prve hrvatske štedionice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji