U Ivancu prva samoposluga u povijesti u Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 17. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.12.2019
U Ivancu prva samoposluga u povijesti u Hrvatske
 1851. u Novoj Gradiški Dragutin Lobe slijedi obiteljsku tradiciju te utemeljuje skromni pogon za proizvodnju piva, a 1873., novu veliku pivovaru na parni pogon, prvu u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji.

1870. brodski Gradski magistrat predao je ministarstvu rata Spomenicu u kojoj se elaborirala potreba izgradnje željezničke pruge do Broda. Spomenicu je preporučio glavni zapovjednik Granice Eduard Mollinary. Pruga Brod - Vinkovci – Dalj otvorena je tek 22. studenog 1878. godine i to isključivo za vojne potrebe.

1904.  brodska plinara rasvijetlila ulice u Brodu na Savi.     

1906. u nazočnosti mnogobrojnog pučanstva, školske mladeži i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Broda na Savi svečano je otvorena željeznička pruga Brodski Drenovci – Voćin – Grahovica. 

1909. u Brodu na Savi osnovana je židovska cionistička organizacija Jehuda Halevi. Prvi predsjednik bio je Hinko Schulman. Ona se bavila, kao ostale cionističke organizacije, pripremama za nacionalnu državu u Palestini i utvrđivala načela održavanja Židova u dijaspori. 

1933. umro je Dalaj Lama koji je bio neposredni prethodnik današnjeg Dalaj Lame. Zvali su ga Thubten Gyatso i bio je 13. po redu Dalaj Lama (prvim Dalaj Lamom smatraju Genduna Drupa, koji je rođen još u 14. stoljeću.

1956. otvoreno je u zagorskom Ivancu prvo samoposluživanje u povijesti Hrvatske. Čini se gotovo nevjerojatnim fenomen da je Ivanec imao samoposlužnu trgovinu prije nego veliki gradovi u čitavom ovom dijelu Europe.  Na ideju da se otvori prodavaonica u kojoj će potrošači sami birati robu došao je Andrija Sever - tadašnji direktor poduzeća „Ivanečki magazin“ (IMA 1991.  na današnji je dan prva skupina Hrvatske vojske upućena u Jastrebarsko na dosluživanje vojnog roka. 

1989. prikazana prva epizoda popularne američke animirane TV serije Simpsoni.

1991. u Slavonskom Brodu, Starom Topolju i Garčinu smješten je velik broj prognanika iz Županje i izbjeglica iz Bosanske Krupe. 

1992.  Modna industrija Brod (MIB) na današnji dan postalo je vlasništvo Invest holdinga PBZ, iako zaposlenici o tome nisu imali pojma i naravno nisu bili suglasni s tim. Ali tko ih je pitao? Nakon  godinu dana  Invest holding PBZ nakon provedenog natječaja  prodao je poduzeće  Mati Badrovu,  Brođaninu povratniku. Tako je „MIB“ uz novogradišku  „Zlatu“ postao druga lasta privatizacije na Brodsko-posavskoj županiji. 

1995. u Brod su stigle prve postrojbe američkih vojnika u sastavu međunarodnih jedinica snaga IFOR-a. Otišli su iz Broda krajem 1998. godine.

1997. Minski centar UN objavio da u Bosni i Hercegovini ima još 750.000 do milijun nagaznih mira i da je 1996. i 1997. od eksplozija mina povrijeđeno oko 1.000 ljudi, među njima veliki broj djece.

1998. Predstavljena dokument knjiga Brođanina Vladimira Obertlika, prosvjetnog radnika iz Slavonskog Broda.  Kao osnivač i dirigent puhačkog vojnog orkestra 139. i 157. brigade Hrvatske vojske napisao je knjigu „Vojna glazba u Domovinskom ratu 1992“.   

2002. Skupština Jugoslavije ratificirala  Dejtonski sporazum, potpisan 1995. kojim je završen rat u  Bosni.

Rođeni na današnji dan su: Papa Franjo, 266. poglavar katoličke Crkve (1936), Klaus Kinkel, njemački političar (1936), hrvatski glumac Aljoša Vučković (1946.), hrvatski glumac Mario Mirković (1969.), Mila Jovović, američka glumica (1975),  Manny Pacquiao, filipinski boksač (1978.). 

Umrli na današnji dan su: Josip Palada , prozni i dramski pisac i novinar (1935), Jagoda Truhelka, hrvatska književnica (1957), Andre Mohorovičić, hrvatski arhitekt (2002), Dušan Jakšić, glazbenik (2009.), Kim Jong-il , sjevernokorejski vođa (2011.). 

Zadnje vijesti

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

VIJESTI

2. SVEČANA PROMOCIJA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama