U Hrvatskoj 49 novooboljelih, ukupno 635, preminuo 4, a ozdravilo 45 osoba

Trenutno je potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih koronavirusom, a 45 osoba je ozdravilo. Dosad su četiri osobe preminule.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.03.2020
U Hrvatskoj 49 novooboljelih, ukupno 635, preminuo 4, a ozdravilo 45 osoba
 Od danas su sve pozitivne osobe Zagrebačke županije pribrojene u broj pozitivno testiranih u Gradu Zagrebu. Trenutno je potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih koronavirusom, na respiratoru je 19 osoba, a oporavljenih je 45 osoba. Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj su uvedene nove mjere. Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja.

- Ukoliko se komparira s jučerašnjih povećanjem kada je bilo 56 brojka je manja. Dolaze iz mikrolokacije, gdje su uvedene posebne mjere. Testirano je 1938 bolesnika, rekao je ministar Vili Beroš.

Preminulih je ukupno sada četvero, rekao je ministar, jer je noća preminula 92-godišnja žena u Puli.

Na respiratoru je 19 bolesnika, a otpuštenih i oporavljenih je 45. Epidemiološka slika je i dalje, rekao je, optimistična.

Donro je da smo zatvorili otok Murter rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Capak je izvijestio i o onečišćenju zraka.

- To su vrlo sitne čestice koje ošećuju i izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a dokazano je da uzrokuju i kardivaskularne probleme. Mogu dugo lebdjeti u zraku pa je tako onečišćenje došlo i kod nas. Jučerašnja situacija je bila kritična, danas je puno bolja, ali ne preporučujem aktivnosti na otvorenom prostoru, rekao je Capak.

Donijeli smo odluku o specijaliziranim trgovinama na tržnicama, pratit ćemo poštuju li se propisane mjere, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera za civilnu zaštitu.

- Trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, dosadašnje daju rezultate, a uspjeh ne ovisi o tome kako se propisuju, nego kako se provode. To ovisi o građanima, rekao je Božinović.

Svi moramo shvatiti da je ovo borba svakog od nas za sve nas, istaknuo je Božinović.

Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević je proglašena ustanovom koja vodi računa o COVID bolesnicima, sada je na respiratoru 19 osoba. Pripremili smo u Dubravi prostor za smještaj bolesnika, a u Areni za srednje teške bolesnike. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu, rekao je Beroš.

Puno je vrijednih i samoozatajnih ljudi, oko 50 liječnika koji danonoćno rade, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Istaknula je i medicinske sestre koje bdiju nad bolesnicima.

- Bolesnici su blaži, do srednje teški, na respiratoru je deset osoba, jedna kritično. Imamo pacijenata i kod kuće, a jasan naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike da bismo nešto naučili o toj bolesti. Oni koji mogu ostati doma, nek ostanu, tamo im je i udobnije. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su u bolnicama.

Ministar Beroš je rekao kako prema kapacitetima ima prostora i za blaže bolesnike, ali se blaži bolesnici tretiraju kod kuće koliko god je moguće.

Mjesec dana od izbijanja epidemije u Hrvatskoj, proteklog dana zabilježen je najveći broj zaraženih osoba, čak 91 slučaj. Tako je broj ukupno oboljelih 586 osoba. Na respiratoru ih je 17, od čega osmero u Zagrebu. Troje je preminulih, a 37 izliječenih.

781 osoba prekršila je mjeru samoizolacije. Manipulira se i propusnicama, o čemu je policija dobila dojave. Stoga su iz Stožera upozorili da je to ozbiljno kazneno djelo.

Zadnje vijesti

Objavljeni termini za boravak djece u gradskom odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru

Košarkaši Slavonskog Broda 1946 vratili se treninzima

Nastavlja se obnova zaštićenih spomenika kulture no u smanjenom iznosu

VIJESTI

Priopćenje za javnost

Objavljeni termini za boravak djece u gradskom odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline