U Gradiški lani pet beba više, u Brodu 17 manje u odnosu na 2017.

U dva brodsko-posavska rodilišta prošle je godine rođeno 1289 beba.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.01.2019
U Gradiški lani pet beba više, u Brodu 17 manje u odnosu na 2017.


 U rodilištu novogradiške bolnice rođeno je u 2018. godini 337 beba, što je za pet više nego u 2017. godini, lokalni.vecernji.hr.

"To nas je malo iznenadilo s obzirom na odlazak ljudi u inozemstvo i depopulaciju. Imamo nešto više poroda zahvaljujući tomu što je određeni broj rodilja došao iz okolnih krajeva, koji ne gravitiraju našoj bolnici. Nadamo se da će se i u 2019. godini zadržati taj trend. U planu imamo nadogradnju novog ginekološko-porođajnog dijela", kaže dr. Boris Lovrić iz novogradiške Opće bolnice.

S druge strane prošle su godine u Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića bila 952 poroda, što je 17 manje nego 2017., odnosno u sadašnjim uvjetima cijeli jedan razred. U deset navrata na svijet su dolazili blizanci. 

"Naš perinatalni mortalitet je 3,11 posto. To je najvažnija brojka uopće, svi drugi indeksi pred tim padaju u vodu. Izvrstan je to europski rezultat. Imamo odličnu suradnju s Osijekom koji je napredovao u pedijatrijskoj službi i Zagrebom, bez kojih ovako dobrih brojki ne bi ni bilo. Što se tiče broja poroda, trend pada nakratko je prekinut prije tri godine, ali on je zapravo stalan. Tu nema dileme", kaže dr. Ninoslav Ljubičić s Odjela za ginekologiju i opstetriciju brodske bolnice.

Ravnatelj dr. Josip Samardžić ističe kako je prošle godine u brodskoj bolnici zabilježeno gotovo 120.000 noćenja i oko 17.000 hospitalizacija, s prosjekom ležanja od 6,7 dana.

"Na hitnim pregledima lani smo imali više od 50.000 pacijenata. Dakle, može se reći da je cijeli grad, odnosno svaki njegov stanovnik u jednom trenutku prošao kroz hitni bolnički prijem. Vrlo intenzivan rad i brojke. Uz sve to uspješno smo provodili projekte iz fondova EU. Ostali su nam građevinski radovi na laboratoriju i Pedijatriji koji su u tijeku", kaže Samardžić.

 

Zadnje vijesti

Uskrsni sportski vikend u znaku nogometa

Završena druga faza projekta Okusi graničarskog posavlja

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod čekanje pola sata

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa

Sjajni nastup Mazatora na 100 milja Istre